МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 20208 - 11 Октомври, 2020

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 2020

„ПАНДЕМИЯ - ОБЩЕСТВО - МЕДИИ“Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като биенале, а в годините между две конкурсни издания на Фестивала организаторите поднасят на вниманието на обществеността своята Есенна академия под мотото ‚Агресия – хуманност – кино“.

Изданието през 2020 година преминава през безпрецедентна за Фестивала обстановка на пандемия, което налага в основната си част събитията да се провеждат единствено онлайн. Световната епидемия от корона вирус и последствията за обществото от нея са основния фокус на Есенната академия. Епидемията промени живота на всеки човек, затова и мотото тази година се променя на „Пандемия-общество-медии“.

Есенната академия се провежда от 8 до 11 октомври във Варна под патронажа – вече по традиция – на вицепрезидента на Република България.

Селекция от документални и игрални филмови заглавия, изследващи задълбочено най-наболелите проблеми на съвременността и предизвикателствата пред обществото, причинени от здравни и хуманитарни кризи, са заложени в програмата на Академията. Ще видим как червенокръстките организации подпомагат уязвими групи от хора в условията на пандемия. Уникалната за България университетска телевизия на Медицинския университет във Варна ще представи най-новите си документални продукции, посветени на актуални здравни теми. Ретроспективно ще си припомним и заглавия от минали издания на Фестивала, привлекли интереса както на зрители, така и на жури и заслужено отличени с награди в състезателните категории. Всички филмови прожекции ще се излъчват през интернет на страницата на Фестивала.

За любителите на киното сме предвидили три прожекции с вход свободен на открито на входа на Морската градина на любимите български филми „Бялата стая“ на режисьора Методи Андонов, „Йо-хо-хо“ с режисьор Зако Хеския и „Обич“ на Людмил Стайков. Достъпът до зоната на прожекция ще става след предварителна регистрация и при спазване на мерки за безопасност.

Важен акцент на Академията е провежданият в нейните рамки дискусионен форум, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми в общия фокус „Пандемия-общество-медии“, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област медици, социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката.

Дискусионният форум в тазгодишното издание на Академията ще е първият в новата история на Фестивала, който ще се проведе изцяло онлайн в студиото на телевизията на Медицинския университет във Варна при спазване на всички предпазни мерки, разпоредени от здравните власти.

Своите анализи и гледни точки за това как пандемията промени живота на съвременното общество ще представят д-р Славита Джамбазова – заместник-генерален директор на Българския Червен кръст; Нешка Робева – треньор на „златните момичета“ на България по художествена гимнастика и обещственик; д-р Цветеслава Гълъбова - национален експерт по психиатрия на Българския лекарски съюз; Татяна Дончева - общественик, юрист; проф. Иво Христов – доктор по социология на правото; Георги Тошев – журналист; доц. д-р Цонко Паунов – ръководител на катедра „Хигиена и епидемиология“ на Медицински университет – Варна. Модератор на форума е проф. Божидар Манов – художествен директор на фестивала. Зрителите ще могат да зададат своите въпроси към лекторите в социалните мрежи на Фестивала.

През 2020 година Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна и Изпълнителна Агенция "Национален Филмов Център".

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми – Варна, е създаден през 1964 г. По това време основен организатор е Българския Червен кръст, подкрепян от българските държавни институции, от Лигата на дружествата на Червения кръст, ЮНЕСКО и Световната здравна организация. Неговото изключително значение като световен форум, навлизащ смело и в дълбочина в най-наболелите хуманитарни проблеми на съвременността, се доказва от удостояването му с най-високата кинофестивална категория А – като Кан, Венеция и Берлин. Голям брой изтъкнати ръководители и представители на международното червенокръстко движение, на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и на Международния комитет на Червения кръст са вземали участие в работата на фестивала през годините. През 1991 г. Фестивалът е прекъснат по редица причини.

През 2014 г. Националният съвет на Българския Червен кръст, оглавяван от академик Христо Григоров, д-р х. к., Медицинският университет във Варна, оглавяван от професор Красимир Иванов, д. м. н., и Илко Раев, председател на Областния съвет на Българския Червен кръст - Варна, и член на Националния съвет на Българския Червен кръст, под патронажа на вицепрезидентската институция на Република България, възстановяват Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна.

След толкова продължителното прекъсване – за повече от две десетилетия, прераждането на Фестивала е едно наистина голямо предизвикателство. Положените през последните години усилия вече дават резултат и той придобива все по-голяма популярност сред българската и международната общественост и получава морална подкрепа от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец, от много национални дружества, от медиите, от кинотворци от всички краища на света. Девизът му “Чрез хуманизъм към мир и приятелство” е обединяващ и вдъхновяващ и все повече държави застават зад него. Хиляди са заявките за участие на филми във всяка от категориите на официалната му конкурсна програма и техният брой нараства с всяка изминала година. Повече от сто и петдесет са участниците и гостите, минаващи по червената пътека за откриването на фестивала. Професионалисти и публика го очакват като едно от най-значимите събития в културния календар на Варна и на страната.

Доказателство за нарастващия авторитет на Фестивала са неговите четири редовни издания и три Академии, проведени от възстановяването му до днес:

- през 2014 г., в петнадесетото издание, участват 125 филмови продукции от 20 държави;

- през 2015 г., в шестнадесетото издание, участват 145 филма от 25 държави;

- през 2017 г., в седемнадесетото издание, за селекция са подадени 1890 филма от 107 държави, участват 201 филма от 49 държави;

- на осемнадесетото издание, през 2019 г., за селекция са подадени рекордните над 3000 филма от 118 държави от всички континенти, а допуснатите филми са 206 от 59 държави.

В годините между два фестивала се провежда Есенна академия под надслов „Агресия – хуманност – кино“. В Академиите филмовата програма няма конкурсен характер, а представя произведения, поставящи на дневен ред най-значимите хуманитарни проблеми на нашата съвременност. Големият акцент на Академиите са провежданите в техните рамки дискусионни форуми, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област медици, социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката. С партньорството на водещи медии, тези дискусии и гражданската позиция, изказана в тях, стават достояние на най-широката общественост, правещи я съпричастна с червенокръстките идеи. Основен модул на Академиите е обучителният, в който кадрите и доброволците на Червения кръст придобиват именно такива умения - да представят ефективно пред обществото червенокръстките идеи със средствата на визуалните изкуства и медиите.

Адрес за кореспонденция
Пощенски адрес

Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми - Варна
ул. Братя Шкорпил 3
9000 Варна
България

Електронна поща

ircfilmfest@redcross.bg

Секретариат на Фестивала

Г-жа Светла Лефтерова
тел.: +359 888 422 421

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Фондация Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми

Банкови детайли:

IBAN: BG02STSA93000022044759
BIC: STSABGSF
Адрес на Банката: София 1036, ул. Московска 19

BACK TO TOP