17 ОКТОМВРИ 2017

MILLIYET:
Награда за Турския Червен Полумесец от филмовия фестивал във Варна

Документалният филм на Турския Червен Полумесец, направен по повод хуманитарната операция за подпомагане на Сирия, бе удостоен със специална награда на филмовия фестивал във Варна.

В периода 12-15 октомври в комплекс край Варна, се проведе 17то издание на филмовия фестивал с хуманитарна тематика. Основната тема на това издание бяха войните и размириците. В журито от 5 души бяха италианският режисьор Бепе Чино, проф.д-р Емануела Мутафова, декан на МУ- Варна, актрисата Яна Маринова, турският режисьор Арман Пеккая и председателят на филмовата академия в Москва Павел Васев.

Председателят на Турския Червен Полумесец д-р Керем Кънък направи изказване на откриването на Фестивала. Д-р Кънък, позовавайки се на мъката хората във всички краища на света, която е в резултат на войни и миграция , обърна внимание на онези две ръце, които се обединяват, за да се борят с кризите на човечеството. В контекста на „goodhands” д-р Кънък покани хуманитарните организации да действат заедно и да се подкрепят. Документалния филм на ТЧП , направен по повод хуманитарната операция за подпомагане на Сирия , бе удостоен със Специалната награда на филмовия фестивал, като той се състезава сред над 200 други филма в следните категории : игрални филми, късометражни филми, документални филми и филми на Червения кръст/Червения полумесец.

Излъчи се премиерата на документалния филм „Кухня“, в който се разказва за съдбата на жените бежанки в Турция. Същият е режисиран от представителя на Турция в журито на Фестивала. Филмът се прие с голям интерес. Също така заради филмография ориентирана в социалната действителност режисьора получи почетна награда от организаторите на Фестивала.


13 ОКТОМВРИ 2017

Солидарността и милосърдието сближават хората и преодоляват границите, а мотото „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“ е най-доброто послание, което можем да изпратим. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми под надслов „Агресия, хуманизъм, кино“.

Събитието се провежда от 12 до 15 октомври в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" под патронажа на Вицепрезидента на Република България като за предварителната селекция са кандидатствали повече от 1800 филми от над 100 държави.

„Днес, когато фанатици и осквернители на ценностите водят битка с природата на човека и за умовете на младите хора, именно вие показвате чрез вашата работа, че човешкият живот няма цена и вяра, която да оправдава смъртта пред живота. Това е хуманността днес, колкото и ежедневието да изтрива тази думичка от нас“, каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отбеляза, че БЧК е винаги пръв, там където човешката трагедия се сблъсква с надеждата, там където в първите мигове първата помощ и състраданието са по-важни от всичко на света. „Благодарение на Червения кръст и Червения полумесец стотици хиляди хора получиха първата грижа, първата добра дума, пресичайки границите на европейските страни, за да търсят спасение за себе си и бъдеще за децата си“, изтъкна Илияна Йотова. Организаторите на фестивала – БЧК и Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов“ получиха високото признание на вицепрезидента за своята цялостна дейност.

Вицепрезидентът посочи, че фестивалът превръща Камчия в място за срещи, разговори и дискусии на много здравни организации. „Камчия стана международна столица на хуманитарните движения и организации“, допълни Илияна Йотова и припомни едни от най-известните български филми, печелили през годините награди от престижния конкурс: „Осъдени души“, „Адаптация“, „Събеседник по желание“.

„През следващите няколко фестивални дни зрителите ще видят калейдоскоп от емоции и чувства, ще усетят трудностите, но и удовлетворението, което изпитват доброволци и лекари, които са посветили работата и живота си в името на човешкото спасение. В следващите дни чрез изкуството ще се лутаме и ще намираме, ще размишляваме и ще действаме, ще страдаме и ще се радваме, потопени в магията на киното“, заяви вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова, чрез продукциите зрителите ще се срещнат с агресията - едно от най-страшните предизвикателства на 21-ви век. „Къде сгрешихме като хора, за да се избиват и нараняват децата ни в училище, да се саморазправят хората по пътищата, в домовете над жените и в социалните мрежи, да се нахвърлят на лекари, да бият учители“, каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова допълни, че чрез филмите ще се срещнем и с човешкото лице на миграцията и бежанците, за които свикнахме да говорим само в цифри и проценти, сякаш нямаме пред себе си живи същества, прогонени от войните и мизерията.

„Ще се срещнем с човешките грешки и опасната игра с природата, която си отмъщава, с бедствията, но и с непобедимата воля на човека да надмогне страданието“, допълни вицепрезидентът и подчерта, че трябва да говорим без страх за проблемите, да ги назоваваме с истинските им имена, а изкуството ще ни помогне да не загубим човека в себе си.

Публикувано във факти.бг


03 ЮЛИ 2017

Важно съобщение от XVII-тия Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми:

Поради огромния брой (над 1800) филми от над 105 държави селекционната комисия удължава срока за обявяване на селектираните филми до 15 Юли 2017. Благодарим на всички изпратили филмите си за разбирането!


10 МАРТ 2017

Днес беше публикуван регламента за участие в XVII-тия Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми - Варна. Можете да го изтеглите от следния линк:


07 ДЕКЕМВРИ 2016

В периода 17 – 21 ноември 2016 година във Варна се проведе Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми с основна тема „Агресията – Хуманността – Киното”.

Предоставяме на вашето внимание бюлетин на Българския Червен кръст за Есенната Академия. В него ще намерите обзор на събитието, както и много интересни интервюта с редица участници.

За повече информация за Есенната академия 2016 продължете към страницата.


11 НОЕМВРИ 2016

В периода 17 – 21 ноември 2016 г Варна е домакин на Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми с основна тема „Агресията – Хуманността – Киното”. В рамките на академията ще се проведат множество лекции, дискусии, работни срещи с водещи лектори.

За жителите и гостите на Варна е подбрана специална филмова програма с премиерни за България филми от Китай, Индия, Малайзия и др. Прожекциите са безплатни и се излъчват в зала „Пленарна” на Община Варна.

За повече информация продължете към страницата на Есенна академия 2016.


19 ДЕКЕМВРИ 2015

Голямото готвене на Ути Бъчваров по време на 16-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Това е част от предаването "Животът е вкусен" на БНТ публикувано на сайта им на 12.12.2015.


01 ДЕКЕМВРИ 2015

Кратко видео резюме на 16-тия Международен фестивал на червенокръстските и здравни филми.


23 ОКТОМВРИ 2015

ХУМАННОСТТА ОЗАРЯВА ФЕСТИВАЛА НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ В БЪЛГАРИЯ

От Андреа Анка, Международна федерация на Червения кръст и Червения полумесец

За втора поредна година темата за хуманността беше в лъчите на прожектора на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна, България, озаряваща със силата на посланието си в поредица от документални и игрални филми показани между 28 септември и 3 октомври.

Представители на Червения кръст и на Червения полумесец от целия свят преминаха по червената пътека заедно с български хуманисти, политици и знаменитости. Кампанията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец “Спрете безразличието! Защитете хуманността! “ получи своя момент на значимост когато вицепрезидентът на България, Маргарита Попова, патрон на събитието, подписа петицията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец която призовава обществеността и правителствата по света да споделят общата отговорност за защита на мигрантите в страните от които те идват, през които транзитират и към които са се насочили.

ЕМОЦИОНАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ И СЪДЪРЖАТЕЛНИ ДИСКУСИИ

Филмът с който се откри Фестивала, “Солта на земята“ на режисьора Вим Вендерс, показа фотографии направени от известния фотожурналист Себастиян Салгадо и хвърли светлина върху някои от значимите събития в най-новата история и техните хуманитарни последствия. Тази прожекция създаде постановката за задълбочена дискусия около кръглата маса, фокусирана върху тежкото положение на напускащите страните си хора в съвременния контекст на миграцията в Европа, както и откликът на Червения кръст и на Червения полумесец. В дискусията взеха участие членове на Българския Червен кръст, представители на други местни хуманитарни организации, вицепрезидентът на България, един представител на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, президентът на Червения полумесец на Турция, дипломати, няколко български публични лица както и представители на обществеността.

“Това събитие даде голяма възможност да насочим вниманието към важни хуманитарни проблеми и да излъчим значими послания”, каза Mette Petersen, ръководител на клъстър от страни в Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, която работи непосредствено с Националните дружества в региона на Балканите, включително с Българския Червен кръст. “Фестивалът свърза много представители действащи в сферата на хуманизма посредством специфичното съдържание на филмите”, добави тя.

Фестивалът показа повече от 130 документални и игрални филми включително и филми продуцирани от Националните дружества. Наградата за най-добър филм на Червения кръст и на Червения полумесец получи филмът “Musteshva” /”Болница”/, един документален филм, който без много думи показва доброволческата дейност на Червения кръст и на Червения полумесец в бежански лагер за два милиона души в Дарфур.

В своето скайп обръщение към публиката, турският режисьор Армаган Пеккая каза:
“Благодаря от името на Турския Червен полумесец за тази награда.Много исках да съм с вас, но ще ставам баща много скоро. Посвещавам тази награда на малкото дете Aylian, изхвърлено от морето на нашия бряг. Като бъдещ баща бих искал да живея в свят в който родителите никога да не скърбят за децата си.”

Вижте повече на: http://www.ifrc.org/…/international-red-cross-and-red-cre…/…


05 ОКТОМВРИ 2015

Уважаема г-жо Вицепрезидент,
Уважаемо ръководство на Български Червен кръст,
Уважаеми дами и господа,

Първоначално бих искал да изразя удовлетворението, което изпитвам от факта, че съм тук. Благодаря на ОС на БЧК-Варна и на НС на БЧК за поканата.

Ние, ръководството на хуманитарните организации, всеки ден се сблъскваме с трудни дилеми. От една страна подпомагаме хората, които се нуждаят от помощ. Полагаме максимални усилия, за да съхраним тяхното достойнство. Съобразно нашите принципи не използваме драмата на хората с цел агитации. От друга страна знаем, че живеем във век на комуникациите. Знаем за ефекта, който би създала, както в националната, така и в световната общественост гледката от едно плачещо дете, един трудно подвижен възрастен, снимката на един болен човек . И ако представим тяхната драма с цялата й „голота” може би бихме постигнали увеличаване на помощите, които ще бъдат дарени за тях, но нашата основна цел е да запазим достойнството им.

И точно тук влиза в действие силата на изкуството и на киното. Представянето на суровата действителност, която всеки ден виждаме чрез езика на киното, както и осигуряване на възприемането й от нуждаещите се е работа на кинаджиите. И в тази връзка бих искал да изразя колко уважавам работата на режисьорите/хората в областта на киното.

Вярвам, че в този фестивал ще се състезават от хубави, по-хубави филми. Магията на изкуството, на киното ще я видим тук още веднъж. И то изразявайки човешки трагедии. Филмът, който сме предоставили от нашата страна също е точно такъв. Режисьорът на филма, г-н Армаган Пеккая, който е част от екипа ни за хуманитарни дейности, давайки името „Болница” на филма се е съсредоточил в областта Дарфур, Судан. Той обърна обектива си към хуманитарната дейност, която осъществяваме там. Болницата, която ТЧП създаде в пустинята се превърна в място, на което хиляди деца, жени и възрастни се хванаха за живота. Всичко това присъства в нашите отчети. Но както знаете нашите отчети са документи и статистически данни. Обаче работата, която свърши нашият колега създаде много по-голям ефект, отколкото създават нашите стотици страници отчети. И като казвам сила на изкуството имам предвид точно това.

Начело с нашите територии в цял свят се наблюдават големи трагедии. За проблемите в Африка все още не са намерени решения. Миграцията в резултат на войни всеки ден нараства. Само в нашата страна повече от 2 милиона наши сирийски гости живеят далеч от домовете си. В етап, в който тези хора вече са загубили надежда да се върнат в домовете си виждате , че започнаха да натискат вратите на Европа. Мъртвото тяло на бебето Айлян бе намерено на крайбрежието. Изгубилата се човечност се съживява отново, но ако питате мен обществеността в тази област все още не проявява достатъчна човечност за тези големи беди.

Ние, представителите на семейството на Червения кръст и Червения полумесец понякога оставаме в безизходица срещу тези беди. И за да увеличим чувството за човечност в световната политика и общественост използваме незаменимата сила на изкуството и киното.

Още веднъж поздравявам домакините на тази прекрасна организация – Бълграският Червен кръст. На всички хора на изкуството, чиито филми ще се състезават пожелавам успех. С надеждата за един свят, в който няма човешко страдание изказвам моите уважения.


Ахмет Лютфи Акар- Председател на Турския Червен полумесец03 ОКТОМВРИ 2015

На 3 октомври 2015 г. в СОК „Камчия” – Варна официално бе закрит XVI Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми.

С тържествена церемония бяха обявени всички наградени, а фестивалният директор Илия Раев връчи почетен плакет за цялостен принос към червенокръстката идея и към фестивала на неговия художествен директор проф. Божидар Манов.

Сред победителите в надпреварата, награда за най-добър филм в категорията „Филми на Червения кръст и Червения полумесец” получи филмът „Мюстешва”, Турция, режисьор Арман Пеккая, с когото бе осъществена конферентна връзка по Скайп и Пеккая благодари с думите: „Благодаря Ви сърдечно от името на Червения полумесец на Република Турция, че ни удостоихте с тази награда. Много исках да съм с Вас, но в най-скоро време ще ставам баща. Посвещавам тази важна награда на малкия Айлян, който бе изхвърлен от морето по нашето крайбрежие. Като бъдещ баща, желая да живеем в свят, където родителите никога да не тъгуват за децата си.”.

Специалната награда на председателя на БЧК бе връчена за филмите „Екип за помощ при бедствия” I и II част и „Спешни медицински услуги” I и II част от Ливан с режисьор Наджи Бешара.

Награда за най-добър филм в категория „Документални филми” бе присъдена на българския филм „Тотално отричане” с режисьор Милена Кънева, а за фаворит в категорията „Игрални филми” единодушно бе избран албанският шедьовър „Бота”.

Награда на кмета на Варна за творческо постижение спечели филмът „Падаща звезда”, България – Италия с режисьор Любо Йончев.

Съгласно регламента на фестивала бяха връчени още:

- награда на Съюза на филмовите дейци за филма „Богородична клада”, режисьор Христо Стойчев;

- награда на Филмово студио Nu Boyana за филма "Диагноза +", режисьор Александър Янев;

- специалната награда за принос към развитието на хуманитарното и документално кино на баронеса Денислава Ангелова, благодетел на фестивала, за реализацията на филма "Каузата Диабет" с режисьор Ива Мартинова.

Малките герои, участници във филма, посветен на съдбата на деца, страдащи от диабет, бяха поканени на сцената и трогнаха всички присъстващи с нелеката си съдба и с огромната сила на духа, която излъчваха.


29 СЕПТЕМВРИ 2015

Изявление на г-жа Маргарита Попова по време на кръгла маса в рамките на 16-тия Международен фестивал на червенокръстските и здравни филми. На страницата на Президента на република България можете да прочетете важните акценти от изявлението.


28 СЕПТЕМВРИ 2015

Днес официално бе открит 16-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми от вицепрезидентът Маргарита Попова - патрон на фестивала. Повече информация и снимки от откриването можете да видите на фейсбук страницата на фестивала.


27 СЕПТЕМВРИ 2015

Във фоайето пред Пленарна зала на Община Варна, като част от съпътстващата програма на 16-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, подредихме изложбата "Отвъд болестта". Това е един проект на Национален алианс на хора с редки болести, който ясно и визуално, с фин усет за артистичното и красивото, разказва за различното в живота на 12 души с редки заболявания.


24 СЕПТЕМВРИ 2015

И в сутрешния блок на NEWS7 направиха подробен репортаж за предстоящия фестивал. Можете да гледате репортажа и на тяхната страница.


23 СЕПТЕМВРИ 2015

Днес беше проведена пресконференция за предстоящия 16-ти Фестивал на Червенокръстките и здравни филми, който започва на 28 Септември (понеделник).

Тя беше широко отразена във водещите български медии:

Черно море: Стартира XVI Фестивал на червенокръстките филми. Проявата, която си връща отново съзтезателния характер, е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова

Фокус: Христо Григоров, председател на БЧК: Възстановяването на Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми, връща България в интелектуалния свят на Европа

Фокус: XVI Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе във Варна

Фокус: Филми от 21 държави ще бъдат прожектирани в XVI-я Международен фестивал на Червенокръстки и здравни филми Варна 2015

Intrigi.bg: Темата за бежанците – в епицентъра на 16-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

Регионален Телевизионен Център Варна: ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ ФИЛМИ ВЪВ ВАРНА

Блитц: 16-о издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна през септември!

Можете да се запознаете с прессъобщението тук.


17 СЕПТЕМВРИ 2015

Можете да свалите каталога и програмата на 16-тия Международен фестивал за червенокръстките и здравни филми - Варна в PDF формат, като кликнете върху съответната картинка вдясно.


13 СЕПТЕМВРИ 2015

От днес можете да получите ТАЛОН ЗА БЕЗПЛАТНО ПЪТУВАНЕ И КАФЕ по няколко начина!
1. Можете да го вземете от офиса на Червения Кръст - Варна, на ул. Братя Шкорпил 3.
2. Можете да изтеглите изображението на талона и да го покажете на място от екрана на умния си телефон.
3. Може да изтеглите документ в PDF формат от ТУК и да си го разпечатате.
С всеки от трите варианта в рамките на фестивала ще си осигурите безплатен транспорт до СОК "Камчия" и обратно до Варна. Разписанието е на самия талон.


22 АВГУСТ 2015

Селекционната комисия на 16-тия Международен фестивал за червенокръстките и здравни филми - Варна, представи списъка на избраните филми, които ще участват в състезателната и съпътстващите програми тази година. Можете да видите пълния списък ТУК.


ЖУРИ НА ФЕСТИВАЛА

ПАВЕЛ ВАСЕВ – Председател - Изпълнителен директор, Национален филмов център

ВЯРА АНКОВА – Генерален директор, Българска национална телевизия

БЕТИНА КУМЕР – представител на Червен кръст Швейцария

БЕПЕ ЧИНО – режисьор – Италия

ФАТИХ ИШЧИ – режисьор –Червен полумесец Турция

Проф.ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ – представител на медицинските среди Варна

20 АВГУСТ 2015

Днес имаме удоволствието и честта да ви представим журито на 16-тия Международен фестивал за червенокръстките и здравни филми - Варна.


17 АВГУСТ 2015

Международния анонс за 16-тия Международен фестивал за червенокръстките и здравни филми - Варна.


16 АВГУСТ 2015

Нашият медиен партньор БНТ започна излъчването на кратък анонс за 16-тото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.


2 ЮЛИ 2015

Днес беше проведена пресконференция в БТА, на която представихме ръководстовото, лицата и целите на възродения Международен фестивал на червенокръстките филми.


9 МАРТ 2015

Днес беше публикуван регламента за участие в XVI-тия Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми - Варна. Можете да го изтеглите от следния линк: