19 ЮНИ 2023

Прелагаме в цифров вид (PDF) бюлетин на БЧК за втория ден (18.06.2023) от 20-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Как протече юбилейният фестивал. Прочетете интервю с Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България. Вижте кои са наградените филми.


18 ЮНИ 2023

Прелагаме в цифров вид (PDF) бюлетин на БЧК за втория ден (17.06.2023) от 20-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Научете малко повече за двадесетотот издание на фестивала. Прочетете отговорите на Лиза Боева и Станимир Трифонов. Вижте акценти от филмовата програма - "Една провинциална болница".


17 ЮНИ 2023

Прелагаме в цифров вид (PDF) бюлетин на БЧК за втория ден (16.06.2023) от 20-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Каква е историята на фестивала. Интервю с Йана Буковска и Александър Донев. Вижте акценти от филмовата програма - "Клондайк", "Кмет, овчар, вдовица, змей" и "Св.Марино".


16 ЮНИ 2023

Прелагаме в цифров вид (PDF) бюлетин на БЧК за втория ден (15.06.2023) от 20-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Как протече сутрешната кръгла маса за психичното здраве. Кои са Биджей Брауни и Камен Балкански. Вижте акценти от филмовата програма.


15 ЮНИ 2023

Прелагаме в цифров вид (PDF) бюлетин на БЧК за първия ден (14.06.2023) от 20-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Прочетете кратък отчерк за откриването на фестивала, обръщенията на организаторите и вижте акценти от програмата.


23 МАРТ 2023

Медицински университет Варна за МФЧЗФ

Деканът на Факултета по обществено здравеопазване, прoф. Антония Димова, акцентира върху това, че Медицински университет – Варна участва и ще продължава да подкрепя организацията и осъществяването на фестивала – с човешки, технически и финансови ресурси.Цялата новина прочетете тук.


22 МАРТ 2023

20-ят Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе от 14 до 18 Юни 2023!

Официалното откриване на юбилейното 20-то издание на Международният Фестивал на Червенокръстките и здравни филми ще бъде на 14 юни 2023 г от 18.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна под традиционният патронаж на Вицепрезидента на Република България.Цялата новина прочетете тук.


22 МАРТ 2023

Правят подбор от 1500 филма за фестивала на БЧК във Варна

Академик Христо Григоров, председател на БЧК и Илия Раев-директор на форума и председател на БЧК-Варна - коментираха, че мотото на фестивала –„Чрез хуманизъм – към мир и приятелство” е особено актуално днес. Цялата новина прочетете тук.


22 МАРТ 2023

Ленти от цял свят представя Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми

Няколко филма ще имат премиери у нас пред фестивалната. Сред тях е полският „Backwards”, създаден по действителната история на майка на дете със специални потребности, която успява да промени образователната система в Полша. Цялата новина прочетете тук.


22 МАРТ 2023

Предстои 20-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна

Светът, в който живеем в момента, е доста объркан и трябва да се гордеем, че Варна отправя призив към цял свят чрез хуманизъм да вървим към мир и приятелство, каза председателят на БЧК акад. Христо Григоров. Вярвам, че всички заедно обединени ще успеем не само да запазим фестивала, но и да го предадем на нашите деца и внуци, допълни той. Цялата новина прочетете тук.


1 ЯНУАРИ 2023

XX-ят Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе от 14 до 18 Юни 2023!

Фестивалът ще се открие на 14-ти Юни в голямата зала на Фестивалния и конгресен център в град Варна. Беседи и лекции ще се проведат в зала Концертна на Радио Варна, а филми ще се прожектират във ФК, Радио Варна и Ре-Бонкърс. Порграмата ще бъде обогатена с информация за предишните издания по места и на страницата ни във Фейсбук.


15 АПРИЛ 2021

XIX-ят Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе от 17 до 20 юни 2021

Започва приемането на филми за XIX Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. От днес можете да изтеглите информацията за фестивала, да попълните форма за участие или да изберете алтернативни методи за подаване на филми за участие чрез интернет платформите на които фестивала е активен. Фестивалът ще се проведе от 17-ти до 20-ти Юни 2021 (включително) в град Варна. Предвид усложнената международна пандемична обстановка, моля да следите страницата на фестивала тук или във Фейсбук за промени по програмата.


12 ОКТОМВРИ 2018

От днес можете да разгледате в цифров вид (PDF) бюлетин на БЧК за Есенна академия 2018, която се проведе от 4-ти до 7-ми октомври в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.


6 ОКТОМВРИ 2018

Дискусионният форум на третия ден от Академията бе открит с лекцията на проф. д-р Иво Христов, юрист, социолог, „Насилието в днешна България – индикатор за социален разпад”. Със задълбочен анализ и стряскаща статистика, с много препратки в историята и с цитати от българската художествена и историческа литература проф. И. Христов очерта образа на съвременното българско общество. Насочвайки вниманието на аудиторията към разпада на социалните връзки, както и към рухването на основните механизми на социална солидарност, проф. Христов се опита да обясни причините за тези тревожни явления, които дълбоко са повлияли народопсихологията на народа. Последвалата дискусия по засегнатите теми, ръководена от проф. Божидар Манов, даде възможност на много участници да зададат своите въпроси и да споделят собствената си гледна точка по проблема с агресията в обществото.

Втората лекция, под надслов „Нравствена проповед – агресията и миряните”, изнесе отец Боян Саръев. В оглушителната тишина на залата като камбана прозвучаха позагърбените изконни ценности от моралния християнски кодекс – разум, съвест, любов, прошка, търпение. На този фон свещеникът с болка сподели, че в днешния свят нормалните човешки взаимоотношения са разрушени от злобата и враждата и са завладени от омраза, ненавист, липса на обич. А това поражда отмъщението – агресивното поведение, което не ни връща душевния мир и спокойствието. Има ли спасение от това състояние? На този въпрос отец Саръев отговори с цитат от апостол Павел: „На човек всичко е позволено, но не всичко му е полезно.” В края на лекцията той призова за разум и съвест, да отворим сърцата си за християнските ценности, да се върнем към Бог и да поемем кръста си – бремето, страданието, и да го носим с търпение и чест, със скромност и любов към човека.

При закриването на дискусионния форум проф. Божидар Манов наред с благодарностите към лекторите призова аудиторията да не спира да търси пътя към храма като нравствено измерение. Той е труден, но води към възвисяване и спасение от враждата и агресията.


5 ОКТОМВРИ 2018

Сблъсъкът между хуманизма и агресията, и проявата му в киното са основна тема на тазгодишната Есенна академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Сред гостите на форума е и общественика и водещ на предаването ТВ Форум на СКАТ, Стефан Солаков. Повече по темата може да видите в предаването ТВ Форум със Стефан Солаков на 6 октомври.


5 ОКТОМВРИ 2018

„Хуманизъм – агресия – кино”

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ 2018, ДЕН ВТОРИ


Днешният сутрешен блок от програмата на Академията протече изключително активно, отново под вещото ръководство на художедствения директор проф. Божидар Манов. Дискусионният форум бе открит с лекция на Татяна Дончева, юрист и политик, на тема „Агресия, политика, общество”. Атрактивно и дълбоко емоционално, тя преброди всички обществени територии, за да изведе проблема с агресията, за да постави много въпроси за сериозен размисъл и за търсене на отговори. Лекторката потърси причините за това агресията да се превърне в елемент на общуването помежду ни, да се превърне в норма на поведение, да ни доведе до загуба на чувствителност към другия. Т. Дончева се спря специално на необходимостта от преосмисляне на ролята на българското училище, на медиите, от намирането на най-подходящото място на църквата, за да запълни тя вакуума от ценности в обществото.

Лекцията предизвика и провокира дискусия по посочените проблеми, както и по един друг интересен аспект, свързан с агресията в личен план, спрямо себе си.

В заключение всички участници се обединиха около мнението, че изкуството и хуманизмът могат да се окажат лечебния мехлем срещу агресията.

Вторият лектор в дискусионния панел – Митко Новков, журналист и литературен критик, разгледа съвременните тенденции в киноизкуството като катализатор или прекъсвател на обществената и индивидуалната агресия. Той анализира въздействието на големите холивудски филми, които на фона на толкова усложнения обкръжаващ ни свят се опитват да ни го обяснят, като, за да го разберем го разполовяват на две – черно и бяло, тъмно и светло. М. Новков насочи вниманието на участниците, че това провокира отказването ни да мислим сложно за сложния свят и до уеднаквяване на действията на лошите и добрите - преодоляването на едните и другите чрез агресията.


В последвалата дискусия с много въпроси и различни тълкувания на проблема как да спрем агресията се включиха д-р Руденко Йорданов, Гинка Станчева, Емилия Радева, Александра Цветкова, Наталия Бардская, която постави края на обсъждането с думите на Стефан Цанев, че „Изкуството има една роля – да оздравява душата на човека”.

Следобед обучителният модул ще продължи с темите: „Комуникация в подкрепа на хуманитарните каузи”, водена от Елина Големанова –директор „Връзки с клиенти” в APRA PN Balkans Communication Group и “Силата на социалните мрежи” с лектор Александра Цветкова, мениджър „Връзки с обществеността” в Ню Бояна Филм Студиос.

В края на деня гостите на Есенна академия 2018 ще имат възможността да гледат филмите: „Елеонора-забравената царица” с реж. Олег Ковачев, „Зелените дяволи на Варна” с реж. Силвия Николова и „Без милост” на Фатих Акин, получил Златен глобус за най-добър чуждоезичен филм.


4 ОКТОМВРИ 2018

Репортаж в БНТ, "По света и у нас", емисия – 22:15, 4 октомври 2018, за откриването на Есенната Академия към МЕждународния фестивал на червенокръсткитеи здравни филми, 4-7 октомври 2018.


4 ОКТОМВРИ 2018

Откриха Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми 2018

Днес в СОК Камчия-Варна се откри Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми 2018 на тема "ХУМАНИЗЪМ-АГРЕСИЯ-КИНО". Стартът на събитието, което ще се проведе от 4-и до 7 октомври, даде директорът на Фестивала Илия Раев. Той поднесе поздравите на патрона на Фестивала вицепрезидентът Илияна Йотова и даде последователно думата за приветствени слова на проф. Божидар Манов – художествен директор на Фестивала, на акад. Христо Григоров – председател на Български Червен кръст, на проф. Красимир Гигов – главен секретар на Министерство на здравеопазването, на Коста Базитов – заместник кмет на Варна, на заместник ректора на Медицински университет Варна – проф. Емануела Мутафова и на генералния консул на Русия във Варна – Владимир Климанов. Прочетен беше поздравителен адрес от контраадмирал Митко Петев – главнокомандващ на Военноморските сили на Р България.


4 ОКТОМВРИ 2018

От днес Варна отново е домакин на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми – един своеобразен красив завършек на богатата културна лятна програма на морската столица. За 16-ти път филмовото изкуство, събрано в този престижен формат, ни прави съпричастни към общочовешки теми и проблеми, свързани с хуманизма, благотворителността, съпричастността и доброволчеството.

Пожелаваме успех на фестивала, който отново ще ни зареди с положителната творческа енергия на доброто кино!

Стойчо Стойчев


20 ЮЛИ 2018

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми с радост оповестява: Есенната академия на Фестивала ще се състои от 4-ти до 7-ми октомври 2018 година!

Фестивалът е биенале. ХVII-то издание на Фестивала се състоя през 2017г., а ХVIII-то ще се състои през 2019г. Между два фестивала организираме Есенна Академия като междинна и подготвителна проява. Организираме кръгли маси и представяме филми, за да определим актуалните теми, които да се третират по време на следващото издание, и това ни служи като възможни тематични критерии по отношение на филмите за участие във Фестивала. Обсъждаме текущите предизвикателства пред Движението, ролята и актуалната значимост на Федерацията, на Комитета, на Дружествата и на доброволците. Организираме също и учебен панел за работещите в дружествата, за да бъдат обучени как да изработват най-ефикасните модели за отразяване на дейността си, запознавайки по този начин широката общественост, както и за оповестяване на важни послания на Движението. Есенната академия, като междинна форма на Фестивала, привлича активисти и доброволци на Червения кръст и на Червения полумесец да вземат участие в тази обучителна форма, която кореспондира с мотото на Фестивала: “Агресия-хуманност-кино”.

През тази година, 2018г. Есенната Академия ще даде трибуна на дейци на Червения кръст, на журналисти, медици, медийни експерти, общественици.

Ще се прожектират филми, свързани с тематиката на Фестивала и на Академията, в две локации със свободен достъп.

Традиционно Фестивалът и Академията се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Република България. Г-жа Илиана Йотова ще открие Академията и ще вземе участие в дискусионния форум със своя тема по мотото “Агресия-хуманност-кино”.

Есенната академия ще се проведе между 4 и 7 октомври 2018г. във Варна и СОК Камчия.


17 ОКТОМВРИ 2017

MILLIYET:
Награда за Турския Червен Полумесец от филмовия фестивал във Варна

Документалният филм на Турския Червен Полумесец, направен по повод хуманитарната операция за подпомагане на Сирия, бе удостоен със специална награда на филмовия фестивал във Варна.

В периода 12-15 октомври в комплекс край Варна, се проведе 17то издание на филмовия фестивал с хуманитарна тематика. Основната тема на това издание бяха войните и размириците. В журито от 5 души бяха италианският режисьор Бепе Чино, проф.д-р Емануела Мутафова, декан на МУ- Варна, актрисата Яна Маринова, турският режисьор Арман Пеккая и председателят на филмовата академия в Москва Павел Васев.

Председателят на Турския Червен Полумесец д-р Керем Кънък направи изказване на откриването на Фестивала. Д-р Кънък, позовавайки се на мъката хората във всички краища на света, която е в резултат на войни и миграция , обърна внимание на онези две ръце, които се обединяват, за да се борят с кризите на човечеството. В контекста на „goodhands” д-р Кънък покани хуманитарните организации да действат заедно и да се подкрепят. Документалния филм на ТЧП , направен по повод хуманитарната операция за подпомагане на Сирия , бе удостоен със Специалната награда на филмовия фестивал, като той се състезава сред над 200 други филма в следните категории : игрални филми, късометражни филми, документални филми и филми на Червения кръст/Червения полумесец.

Излъчи се премиерата на документалния филм „Кухня“, в който се разказва за съдбата на жените бежанки в Турция. Същият е режисиран от представителя на Турция в журито на Фестивала. Филмът се прие с голям интерес. Също така заради филмография ориентирана в социалната действителност режисьора получи почетна награда от организаторите на Фестивала.


13 ОКТОМВРИ 2017

Солидарността и милосърдието сближават хората и преодоляват границите, а мотото „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“ е най-доброто послание, което можем да изпратим. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми под надслов „Агресия, хуманизъм, кино“.

Събитието се провежда от 12 до 15 октомври в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" под патронажа на Вицепрезидента на Република България като за предварителната селекция са кандидатствали повече от 1800 филми от над 100 държави.

„Днес, когато фанатици и осквернители на ценностите водят битка с природата на човека и за умовете на младите хора, именно вие показвате чрез вашата работа, че човешкият живот няма цена и вяра, която да оправдава смъртта пред живота. Това е хуманността днес, колкото и ежедневието да изтрива тази думичка от нас“, каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отбеляза, че БЧК е винаги пръв, там където човешката трагедия се сблъсква с надеждата, там където в първите мигове първата помощ и състраданието са по-важни от всичко на света. „Благодарение на Червения кръст и Червения полумесец стотици хиляди хора получиха първата грижа, първата добра дума, пресичайки границите на европейските страни, за да търсят спасение за себе си и бъдеще за децата си“, изтъкна Илияна Йотова. Организаторите на фестивала – БЧК и Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов“ получиха високото признание на вицепрезидента за своята цялостна дейност.

Вицепрезидентът посочи, че фестивалът превръща Камчия в място за срещи, разговори и дискусии на много здравни организации. „Камчия стана международна столица на хуманитарните движения и организации“, допълни Илияна Йотова и припомни едни от най-известните български филми, печелили през годините награди от престижния конкурс: „Осъдени души“, „Адаптация“, „Събеседник по желание“.

„През следващите няколко фестивални дни зрителите ще видят калейдоскоп от емоции и чувства, ще усетят трудностите, но и удовлетворението, което изпитват доброволци и лекари, които са посветили работата и живота си в името на човешкото спасение. В следващите дни чрез изкуството ще се лутаме и ще намираме, ще размишляваме и ще действаме, ще страдаме и ще се радваме, потопени в магията на киното“, заяви вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова, чрез продукциите зрителите ще се срещнат с агресията - едно от най-страшните предизвикателства на 21-ви век. „Къде сгрешихме като хора, за да се избиват и нараняват децата ни в училище, да се саморазправят хората по пътищата, в домовете над жените и в социалните мрежи, да се нахвърлят на лекари, да бият учители“, каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова допълни, че чрез филмите ще се срещнем и с човешкото лице на миграцията и бежанците, за които свикнахме да говорим само в цифри и проценти, сякаш нямаме пред себе си живи същества, прогонени от войните и мизерията.

„Ще се срещнем с човешките грешки и опасната игра с природата, която си отмъщава, с бедствията, но и с непобедимата воля на човека да надмогне страданието“, допълни вицепрезидентът и подчерта, че трябва да говорим без страх за проблемите, да ги назоваваме с истинските им имена, а изкуството ще ни помогне да не загубим човека в себе си.

Публикувано във факти.бг


03 ЮЛИ 2017

Важно съобщение от XVII-тия Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми:

Поради огромния брой (над 1800) филми от над 105 държави селекционната комисия удължава срока за обявяване на селектираните филми до 15 Юли 2017. Благодарим на всички изпратили филмите си за разбирането!


10 МАРТ 2017

Днес беше публикуван регламента за участие в XVII-тия Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми - Варна. Можете да го изтеглите от следния линк:


07 ДЕКЕМВРИ 2016

В периода 17 – 21 ноември 2016 година във Варна се проведе Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми с основна тема „Агресията – Хуманността – Киното”.

Предоставяме на вашето внимание бюлетин на Българския Червен кръст за Есенната Академия. В него ще намерите обзор на събитието, както и много интересни интервюта с редица участници.

За повече информация за Есенната академия 2016 продължете към страницата.


11 НОЕМВРИ 2016

В периода 17 – 21 ноември 2016 г Варна е домакин на Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми с основна тема „Агресията – Хуманността – Киното”. В рамките на академията ще се проведат множество лекции, дискусии, работни срещи с водещи лектори.

За жителите и гостите на Варна е подбрана специална филмова програма с премиерни за България филми от Китай, Индия, Малайзия и др. Прожекциите са безплатни и се излъчват в зала „Пленарна” на Община Варна.

За повече информация продължете към страницата на Есенна академия 2016.


19 ДЕКЕМВРИ 2015

Голямото готвене на Ути Бъчваров по време на 16-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Това е част от предаването "Животът е вкусен" на БНТ публикувано на сайта им на 12.12.2015.


01 ДЕКЕМВРИ 2015

Кратко видео резюме на 16-тия Международен фестивал на червенокръстските и здравни филми.


23 ОКТОМВРИ 2015

ХУМАННОСТТА ОЗАРЯВА ФЕСТИВАЛА НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ В БЪЛГАРИЯ

От Андреа Анка, Международна федерация на Червения кръст и Червения полумесец

За втора поредна година темата за хуманността беше в лъчите на прожектора на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна, България, озаряваща със силата на посланието си в поредица от документални и игрални филми показани между 28 септември и 3 октомври.

Представители на Червения кръст и на Червения полумесец от целия свят преминаха по червената пътека заедно с български хуманисти, политици и знаменитости. Кампанията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец “Спрете безразличието! Защитете хуманността! “ получи своя момент на значимост когато вицепрезидентът на България, Маргарита Попова, патрон на събитието, подписа петицията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец която призовава обществеността и правителствата по света да споделят общата отговорност за защита на мигрантите в страните от които те идват, през които транзитират и към които са се насочили.

ЕМОЦИОНАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ И СЪДЪРЖАТЕЛНИ ДИСКУСИИ

Филмът с който се откри Фестивала, “Солта на земята“ на режисьора Вим Вендерс, показа фотографии направени от известния фотожурналист Себастиян Салгадо и хвърли светлина върху някои от значимите събития в най-новата история и техните хуманитарни последствия. Тази прожекция създаде постановката за задълбочена дискусия около кръглата маса, фокусирана върху тежкото положение на напускащите страните си хора в съвременния контекст на миграцията в Европа, както и откликът на Червения кръст и на Червения полумесец. В дискусията взеха участие членове на Българския Червен кръст, представители на други местни хуманитарни организации, вицепрезидентът на България, един представител на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, президентът на Червения полумесец на Турция, дипломати, няколко български публични лица както и представители на обществеността.

“Това събитие даде голяма възможност да насочим вниманието към важни хуманитарни проблеми и да излъчим значими послания”, каза Mette Petersen, ръководител на клъстър от страни в Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, която работи непосредствено с Националните дружества в региона на Балканите, включително с Българския Червен кръст. “Фестивалът свърза много представители действащи в сферата на хуманизма посредством специфичното съдържание на филмите”, добави тя.

Фестивалът показа повече от 130 документални и игрални филми включително и филми продуцирани от Националните дружества. Наградата за най-добър филм на Червения кръст и на Червения полумесец получи филмът “Musteshva” /”Болница”/, един документален филм, който без много думи показва доброволческата дейност на Червения кръст и на Червения полумесец в бежански лагер за два милиона души в Дарфур.

В своето скайп обръщение към публиката, турският режисьор Армаган Пеккая каза:
“Благодаря от името на Турския Червен полумесец за тази награда.Много исках да съм с вас, но ще ставам баща много скоро. Посвещавам тази награда на малкото дете Aylian, изхвърлено от морето на нашия бряг. Като бъдещ баща бих искал да живея в свят в който родителите никога да не скърбят за децата си.”

Вижте повече на: http://www.ifrc.org/…/international-red-cross-and-red-cre…/…


05 ОКТОМВРИ 2015

Уважаема г-жо Вицепрезидент,
Уважаемо ръководство на Български Червен кръст,
Уважаеми дами и господа,

Първоначално бих искал да изразя удовлетворението, което изпитвам от факта, че съм тук. Благодаря на ОС на БЧК-Варна и на НС на БЧК за поканата.

Ние, ръководството на хуманитарните организации, всеки ден се сблъскваме с трудни дилеми. От една страна подпомагаме хората, които се нуждаят от помощ. Полагаме максимални усилия, за да съхраним тяхното достойнство. Съобразно нашите принципи не използваме драмата на хората с цел агитации. От друга страна знаем, че живеем във век на комуникациите. Знаем за ефекта, който би създала, както в националната, така и в световната общественост гледката от едно плачещо дете, един трудно подвижен възрастен, снимката на един болен човек . И ако представим тяхната драма с цялата й „голота” може би бихме постигнали увеличаване на помощите, които ще бъдат дарени за тях, но нашата основна цел е да запазим достойнството им.

И точно тук влиза в действие силата на изкуството и на киното. Представянето на суровата действителност, която всеки ден виждаме чрез езика на киното, както и осигуряване на възприемането й от нуждаещите се е работа на кинаджиите. И в тази връзка бих искал да изразя колко уважавам работата на режисьорите/хората в областта на киното.

Вярвам, че в този фестивал ще се състезават от хубави, по-хубави филми. Магията на изкуството, на киното ще я видим тук още веднъж. И то изразявайки човешки трагедии. Филмът, който сме предоставили от нашата страна също е точно такъв. Режисьорът на филма, г-н Армаган Пеккая, който е част от екипа ни за хуманитарни дейности, давайки името „Болница” на филма се е съсредоточил в областта Дарфур, Судан. Той обърна обектива си към хуманитарната дейност, която осъществяваме там. Болницата, която ТЧП създаде в пустинята се превърна в място, на което хиляди деца, жени и възрастни се хванаха за живота. Всичко това присъства в нашите отчети. Но както знаете нашите отчети са документи и статистически данни. Обаче работата, която свърши нашият колега създаде много по-голям ефект, отколкото създават нашите стотици страници отчети. И като казвам сила на изкуството имам предвид точно това.

Начело с нашите територии в цял свят се наблюдават големи трагедии. За проблемите в Африка все още не са намерени решения. Миграцията в резултат на войни всеки ден нараства. Само в нашата страна повече от 2 милиона наши сирийски гости живеят далеч от домовете си. В етап, в който тези хора вече са загубили надежда да се върнат в домовете си виждате , че започнаха да натискат вратите на Европа. Мъртвото тяло на бебето Айлян бе намерено на крайбрежието. Изгубилата се човечност се съживява отново, но ако питате мен обществеността в тази област все още не проявява достатъчна човечност за тези големи беди.

Ние, представителите на семейството на Червения кръст и Червения полумесец понякога оставаме в безизходица срещу тези беди. И за да увеличим чувството за човечност в световната политика и общественост използваме незаменимата сила на изкуството и киното.

Още веднъж поздравявам домакините на тази прекрасна организация – Бълграският Червен кръст. На всички хора на изкуството, чиито филми ще се състезават пожелавам успех. С надеждата за един свят, в който няма човешко страдание изказвам моите уважения.


Ахмет Лютфи Акар- Председател на Турския Червен полумесец03 ОКТОМВРИ 2015

На 3 октомври 2015 г. в СОК „Камчия” – Варна официално бе закрит XVI Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми.

С тържествена церемония бяха обявени всички наградени, а фестивалният директор Илия Раев връчи почетен плакет за цялостен принос към червенокръстката идея и към фестивала на неговия художествен директор проф. Божидар Манов.

Сред победителите в надпреварата, награда за най-добър филм в категорията „Филми на Червения кръст и Червения полумесец” получи филмът „Мюстешва”, Турция, режисьор Арман Пеккая, с когото бе осъществена конферентна връзка по Скайп и Пеккая благодари с думите: „Благодаря Ви сърдечно от името на Червения полумесец на Република Турция, че ни удостоихте с тази награда. Много исках да съм с Вас, но в най-скоро време ще ставам баща. Посвещавам тази важна награда на малкия Айлян, който бе изхвърлен от морето по нашето крайбрежие. Като бъдещ баща, желая да живеем в свят, където родителите никога да не тъгуват за децата си.”.

Специалната награда на председателя на БЧК бе връчена за филмите „Екип за помощ при бедствия” I и II част и „Спешни медицински услуги” I и II част от Ливан с режисьор Наджи Бешара.

Награда за най-добър филм в категория „Документални филми” бе присъдена на българския филм „Тотално отричане” с режисьор Милена Кънева, а за фаворит в категорията „Игрални филми” единодушно бе избран албанският шедьовър „Бота”.

Награда на кмета на Варна за творческо постижение спечели филмът „Падаща звезда”, България – Италия с режисьор Любо Йончев.

Съгласно регламента на фестивала бяха връчени още:

- награда на Съюза на филмовите дейци за филма „Богородична клада”, режисьор Христо Стойчев;

- награда на Филмово студио Nu Boyana за филма "Диагноза +", режисьор Александър Янев;

- специалната награда за принос към развитието на хуманитарното и документално кино на баронеса Денислава Ангелова, благодетел на фестивала, за реализацията на филма "Каузата Диабет" с режисьор Ива Мартинова.

Малките герои, участници във филма, посветен на съдбата на деца, страдащи от диабет, бяха поканени на сцената и трогнаха всички присъстващи с нелеката си съдба и с огромната сила на духа, която излъчваха.


29 СЕПТЕМВРИ 2015

Изявление на г-жа Маргарита Попова по време на кръгла маса в рамките на 16-тия Международен фестивал на червенокръстските и здравни филми. На страницата на Президента на република България можете да прочетете важните акценти от изявлението.


28 СЕПТЕМВРИ 2015

Днес официално бе открит 16-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми от вицепрезидентът Маргарита Попова - патрон на фестивала. Повече информация и снимки от откриването можете да видите на фейсбук страницата на фестивала.


27 СЕПТЕМВРИ 2015

Във фоайето пред Пленарна зала на Община Варна, като част от съпътстващата програма на 16-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, подредихме изложбата "Отвъд болестта". Това е един проект на Национален алианс на хора с редки болести, който ясно и визуално, с фин усет за артистичното и красивото, разказва за различното в живота на 12 души с редки заболявания.


24 СЕПТЕМВРИ 2015

И в сутрешния блок на NEWS7 направиха подробен репортаж за предстоящия фестивал. Можете да гледате репортажа и на тяхната страница.


23 СЕПТЕМВРИ 2015

Днес беше проведена пресконференция за предстоящия 16-ти Фестивал на Червенокръстките и здравни филми, който започва на 28 Септември (понеделник).

Тя беше широко отразена във водещите български медии:

Черно море: Стартира XVI Фестивал на червенокръстките филми. Проявата, която си връща отново съзтезателния характер, е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова

Фокус: Христо Григоров, председател на БЧК: Възстановяването на Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми, връща България в интелектуалния свят на Европа

Фокус: XVI Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе във Варна

Фокус: Филми от 21 държави ще бъдат прожектирани в XVI-я Международен фестивал на Червенокръстки и здравни филми Варна 2015

Intrigi.bg: Темата за бежанците – в епицентъра на 16-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

Регионален Телевизионен Център Варна: ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ ФИЛМИ ВЪВ ВАРНА

Блитц: 16-о издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна през септември!

Можете да се запознаете с прессъобщението тук.


17 СЕПТЕМВРИ 2015

Можете да свалите каталога и програмата на 16-тия Международен фестивал за червенокръстките и здравни филми - Варна в PDF формат, като кликнете върху съответната картинка вдясно.


13 СЕПТЕМВРИ 2015

От днес можете да получите ТАЛОН ЗА БЕЗПЛАТНО ПЪТУВАНЕ И КАФЕ по няколко начина!
1. Можете да го вземете от офиса на Червения Кръст - Варна, на ул. Братя Шкорпил 3.
2. Можете да изтеглите изображението на талона и да го покажете на място от екрана на умния си телефон.
3. Може да изтеглите документ в PDF формат от ТУК и да си го разпечатате.
С всеки от трите варианта в рамките на фестивала ще си осигурите безплатен транспорт до СОК "Камчия" и обратно до Варна. Разписанието е на самия талон.


22 АВГУСТ 2015

Селекционната комисия на 16-тия Международен фестивал за червенокръстките и здравни филми - Варна, представи списъка на избраните филми, които ще участват в състезателната и съпътстващите програми тази година. Можете да видите пълния списък ТУК.


ЖУРИ НА ФЕСТИВАЛА

ПАВЕЛ ВАСЕВ – Председател - Изпълнителен директор, Национален филмов център

ВЯРА АНКОВА – Генерален директор, Българска национална телевизия

БЕТИНА КУМЕР – представител на Червен кръст Швейцария

БЕПЕ ЧИНО – режисьор – Италия

ФАТИХ ИШЧИ – режисьор –Червен полумесец Турция

Проф.ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ – представител на медицинските среди Варна

20 АВГУСТ 2015

Днес имаме удоволствието и честта да ви представим журито на 16-тия Международен фестивал за червенокръстките и здравни филми - Варна.


17 АВГУСТ 2015

Международния анонс за 16-тия Международен фестивал за червенокръстките и здравни филми - Варна.


16 АВГУСТ 2015

Нашият медиен партньор БНТ започна излъчването на кратък анонс за 16-тото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.


2 ЮЛИ 2015

Днес беше проведена пресконференция в БТА, на която представихме ръководстовото, лицата и целите на възродения Международен фестивал на червенокръстките филми.


9 МАРТ 2015

Днес беше публикуван регламента за участие в XVI-тия Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми - Варна. Можете да го изтеглите от следния линк: