МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 20208 - 11 Октомври, 2020

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА

ОБРЪЩЕНИЯ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

До организаторите и участниците в Есенната Академия 2020 към Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

Уважаеми участници в Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.

Приемете моите пожелания за творческа и спорна работа по време на дискусионния форум и лекциите, свързани с тазгодишното мото „Пандемия, общество, медии“!

Поздравявам ви, че въпреки трудностите, в които ни постави Ковид-19, вие успяхте да намерите формулата и да не прекъсвате събитието.

Уверен съм, че вашето вдъхновение ще даде нови и интересни насоки за развитието на фестивала!

На добър час!

Иван Портних
Кмет на Община Варна


Уважаеми приятели, участници и гости на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми,

Позволете ми да се обърна с думи на признателност към организаторите от Медицин­ския университет - Варна и Българския Червен кръст, благодарение на чиито съвместни усилия се провежда Есенната академия на 18-ото издание на Фестивала. Във време на усложнена епидемиологична ситуация, след сериозни трудности в търсене на най-подходящ вариант те успяха да намерят най-добрия и безопасен формат за провеждането на Академията при спазване на всички препоръчителни предпазни мерки.

Поздравявам ръководството на Фестивала, в лицето на Илко Раев и проф. Божидар Манов, за избора на изключително актуалното мото за тазгодишния дискусионен форум, а именно „Пандемия – общество – медии“. Пандемията от COVID-19 постави обществото, здравните институции и хуманитарните организации пред сериозни изпитания. Българският Червен кръст е отново на първа линия и основен помощник на държавата. С целия си капацитет организацията подпомага както медицински и социални заведения, така и засегнати български граждани.

Уверен съм, че макар и в трудна ситуация, участниците в Есенната академия успешно ще надградят постигнатото досега в утвърждаването на високохуманните каузи на Червения кръст и всички заедно ще помогнем да бъдат решени някои актуални проблеми на обществото в социалната и здравната сфера.

Акад. ХРИСТО ГРИГОРОВ, д-р х. к.
Председател на Българския Червен Кръст


Медицински университет - Варна прие за своя мисия активното участие в организацията за провеждането на традиционните Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми и прилежащата му Есенна академия.

Благодарение на тези прояви ние издигаме авторитета на град Варна и се грижим ежегодно морската ни столица да бъде завладяна от фестивалния дух и всички ползи за образоване на обществото, които той носи след себе си.

Над половин век след основаването на фестивала като съвместна инициатива на МУ-Варна и БЧК страниците на историята се множат, а ние продължаваме заедно към нашата обща цел – да покажем най-добрите филми, интерпретиращи актуални здравни и хуманни теми, плод на дейността на медицинските и червенокръстки организации. Съвместно успяхме да върнем интереса не само към изкуството, но и към неговата безспорна роля и принос към възпитанието на хората в дух на хуманност, солидарност и взаимопомощ.

Живеем в свят, изпълнен с огромна агресия, социални неравенства и недоволства. Красотата и единството на изкуството и образованието са пътищата и начините черната статистика да бъде обърната и това да бъде преодоляно. Въпреки трудните времена на съвремието ни и сложната епидемиологична обстановка ние като съорганизатори представяме пред общността теми, които ангажират с наболели проблеми. Успяваме да привлечем вниманието на обществото чрез средствата на кинематографията към същността на червенокръсткото движение, здраве­опаз­ването и хуманитарните идеи.

С тазгодишното онлайн издание на Есенната академия 2020 ние ще следваме основната си цел, а именно – да разчупим ежедневното мислене, да използваме силата на филмовата магия, за да покажем, че пътят към мирния свят води началото си от хуманизма.

Уверен съм, че и тази година събитието ще бъде посрещнато със сериозен интерес от зрителите, защото сега хората по-добре от всякога осъзнават, че трябва да ценим непреходните човешки ценности – доброта, милосърдие, човеколюбие, и да полагаме усилия за тяхното утвърждаване. Заедно ще постигнем целите си. Сигурен съм, съвсем скоро Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми и прилежащата към него Есенна академия ще бъдат на едно ниво с водещите кинофестивали в Европа и света.

Проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.
Ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна


Скъпи приятели на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми,

По установена традиция предстои провеждането на Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Тя ще се реализира в безпрецедентна за историята на Фестивала обстановка на епидемия, която изправи съвременното общество пред редица проблеми. Затова и мотото на академията тази година е „Пандемия – общество – медии“.

Есенната академия на Междинародния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се състои от 8 до 11 октомври 2020г. във Варна. Традиционно Фестивалът и Академията се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Република България.

В рамките на форума организираме дискусии и представяме филми, за да определим актуалните теми, които да се третират по време на следващото фестивално издание през 2021 година. Обсъждаме текущите предизвикателства пред Червенокръсткото движение и неговите доброволци. Дейци на Червения кръст, журналисти, медици, общественици ще потърсят онези добри примери, чрез които да се противодейства на нарастващата несигурност в съвременния живот, причинена от епидемията от COVID 19.

Aкадемията се провежда с подкрепата на нашите традиционни партньори, спонсори и дарители.

Есенната Академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми е една значима трибуна за разисквания, за търсене на начини за гарантиране нормалността на човешкото съществуване и общуване в пандемична обстановка, за стимулиране на хуманността и солидарността между хората!

Илко Раев
Директор на Международен фестивал на червенокъстките и здравни филми


Драги колеги и приятели,
Уважаеми зрители,

Всяка година нашият фестивал се ражда при неимоверни усилия и преодоляване на разнородни трудности, най-често финансови. Но тази година допълнителен тежък отпечатък сложи Пандемията COVID 19 и огромната неизвестност за нейното развитие във времето. Това затрудни изключително много нормалната организация, репертоарното планиране, предварителни ангажименти както на участниците, така и за много от гостите. Все пак амбицирани да не допуснем „нулева година“, ние заложихме на скромна филмова програма от някои вече награждавани фестивални заглавия и вечерни прожекции на открито с три класически български филма, свързани с миналото на нашия фестивал.

Но бяхме категорично наясно, че не можем да се откажем от вече утвърдилия се много интересен Дискусионен форум. И същевременно си дадохме сметка, че обичайната тематична рамка „Агресия, хуманност, кино“ тази година се самоналожи с нова формула „Пандемия, общество, медии“. Няма как и не е редно да избягаме от горещата актуалност, която вълнува буквално всеки човек в неговото ежедневие. Затова и нашите лектори ще пренасочат встъпителните си думи именно в тази посока, а последвалите дискусии ще доочертаят кръга на обществения интерес.

Ние си даваме сметка, че фестивалът все пак се прави не само с гол ентусиазъм и дискусионна енергия. Затова разчитаме преди всичко на нашата вярна публика, която сигурни сме, и тази година ще придаде енергия и истински смисъл на фестивала.

Защото вие сте фестивала!

Ние заедно сме фестивала!

И няма да допуснем нулева година!

На добър час през златните есенни дни от 8 до 11 октомври!

Проф. д.н. Божидар Манов
Художествен директор

BACK TO TOP