МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 20208 - 11 Октомври, 2020

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА

ИГРАЛНИ ФИЛМИ
БЯЛАТА СТАЯ (1968) България, 83 мин.

Режисьор: Методи Андонов
Сценарий: Богомил Райнов
Оператор: Димо Коларов
Музика: Димитър Вълчев
В ролите: Апостол Карамитев, Доротея Тончева, Елена Райнова, Константин Коцев, Георги Черкелов, Георги Калоянчев, Григор Вачков, Илка Зафирова, Найчо Петров и др.

Филмът разкрива драмата на учения Петър Алексан­дров, болезнено изживяващ слож­ните конфликти на отминалите години, мъчително търсещ смисъла на противо­речивото, сложно човешко битие. Заедно с конкретните проблеми, свързани с времето на култа към личността, героят поставя и редица други въпроси – за верността към идеите и цената на приятелството, за компромиса и равнодушието, и преди всичко – за високата цена на човешкия живот.


ЙО ХО ХО (1981) България, 98 мин.

Режисьор: Зако Хеския
Сценарий: Валери Петров
Оператор: Стефан Трифонов
Музика: Кирил Дончев
В ролите: Кирил Варийски, Виктор Чучков, Илия Пенев, Анани Анев, Соня Дюлгерова, Георги Бахчеванов, Васил Стойчев, Бойка Велкова и др.

Филмът ни въвежда във всекидневието на една болница. Тук започва приятелството между Младия – младеж със счупен гръбначен стълб, и Леонид – десетгодишно момченце със счупена ръка. Изпаднал в тежка душевна криза, младежът решава да привлече Льони, за да може чрез него да си достави отрова и да се самоубие, и така започва своя фантастичен разказа за Черния пират... Постепенно той истински се вживява в своята измислица. За това му помага детето, което с всеки изминат ден той повече обиква. В последна сметка Льони избавя своя приятел от самотата и отчаянието и го възвръща към живота.

ОБИЧ (1972) България, 90 мин.

Режисьор: Людмил Стайков
Сценарий: Александър Карасимеонов
Оператор: Борис Янакиев
Музика: Симеон Пиронков
В ролите: Виолета Донева, Невена Коканова, Иван Кондов, Катя Динева, Стефан Данаилов, Андрей Чапразов, Банко Банков, Николай Бинев, Антон Карастоянов и др.

Създаден по едноименния роман на Алек­сандър Кара­симеонов, филмът разкрива сложната съдба на едно момиче с остра чувствителност, търсещо своя път в живота. Авторите разсъждават за нравствените дос­тойн­ства на поколенията, за стремежа на младите хора към хубавото и чистото у човека, за бунта им сре­щу безразличието, самоуспокоението и еснафщината.

ВРАГОВЕ (2017) България, 101 мин.

Режисьор: Светослав Овчаров
Сценарий: Светослав Овчаров
Оператор: Рали Ралчев
В ролите: Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров
Продуценти: Светла Цоцоркова, Светослав Овчаров
Продукция: Omega Films, с подкрепата на НФЦ

Пролетта на 1913 г. Балканската война. Турски броненосец теро­ризира с далекобойните си оръ­дия българската армия. Въпреки противоречията помежду си, група отчаяни военни се заемат да пренесат по суша лодка. Те искат да я превърнат в жива торпила и да потопят броне­но­сеца. По пътя се сблъскват с тур­ски войници, които от врагове стават техни съюзници. Проти­во­речията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете.

ГРАНИЦА НА ДЪЖДА (2018) БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, ЧЕРНА ГОРА, СЪРБИЯ, 93 мин.

Режисьори и сценаристи: Никола Мийович, Властимир Судар
Оператор: Милош Ячимович
Музика: Miscellaneous
В ролите: Кристина Стевович, Вахидин Прелич, Роберт Будак, Неджелко Милович, Огнен Вуйович, Момо Пичурич
Продукция: Balkan Kino, Montenegro Max Films, Media Plus, Oskar Film

Филм за любовта, съзряването и надеждата, покълнала сред запустелия високопланински пейзаж с изглед към Адриатика, на новата грани­ца между три държави: Босна и Херцеговина, Чер­на гора и Хърватска. Едно градско момиче с вкус­ното име Ягода пристига там, за да прекара лят­на­та ваканция при роднини. От едната страна на границата един от братовчедите й строи къща, но в западащото селце на бивша Югославия така и няма за кого да се ожени и с кого да живее в нея. От другата страна друг неин братовчед е убеден, че неговата нацио­нал­ност е над останалите и следо­вателно няма защо да общува с тях. Но присъствието на Ягода свързва двете семейства, разделени от гранич­ната бразда, и за тази връзка, оказва се, не са необходими нито паспорти, нито чадъри.

МОНОЛОЗИ НА ГРАНИЦАТА (2020) Гърция, 15 мин.

Всяко отделно видео е режисирано от: Анти Фундас, Коста Паламидис, Илияна Панагиотидис, Параскевас Терзакис, Атанасия Ганас, Джордж Патеракис
Сценарист: Кристиана Лабринидис
Редактор: Джордж ПатеракисДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ
3100: БЯГАНЕ И СЕБЕНАДМИНАВАНЕ (2018) САЩ, 79 мин.

Режисьор: Санджай Роуал
Оператор: Шон Киби
Музика: Майкъл А. Ливайн
Продукция: Illumine

А ако бягането може да доведе до просветление?
Героите на филма – финландски разносвач на вестници и австрийски виолончелист, са участници в най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света - "3100 мили: Себенадминаване", което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 г. насам, организирано от „Шри Чинмой Маратон Тийм“. Малцина се решават да приемат това на пръв поглед непреодолимо предизвикателство, а още по-малко са тези, които успяват да го завършат. Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си.
Търсейки езотеричните и духовни измерения на бягането, авторите разглеждат култури, за които то е свещено, и техни съвременни представители – индианското племе навахо, бушмените от пустинята Калахари в Aфрика, монасите от планината Хей в Япония.

88MHz (2016) България, 30 мин.

Режисьор: Яна Титова

Документален филм за незрящия радио журналист Йордан Георгиев, който води рубриката за култура Без Маски всеки понеделник. Йордан интервюира едни от най-видните български творци, вниквайки дълбоко в тяхното изкуство и вадейки на повърхността неща, които никой друг журналист не може да види.

ИКАР ОТ КОЧЕРИНОВО (2017) България, 32 мин.

Режисьор и сценарист: Емил Спахийски
Оператор: Кирил Проданов
Музика: Георги Стрезов
Продукция: Контраст филмс, Сонус, Скрийнинг имоушънс, Андарта студио, с финансовата подкрепа на ИА “Национален филмов център”

Това е разказ за изпълнената с дра­матични обрати житейска история на един мечтател - Николай Попов­ски от Кочериново. От дете той мечтае да полети. Без никакво спе­циал­но образование той изобре­тява и постро­ява първия български хеликоптер, в задния двор на бащината си къща. Амбициите му стават все по-големи, изобре­те­нията - по-смели, но животът се оказва толкова жес­ток, колкото са големи мечтите му. Каква е цената на една мечта? С какво заплащаш, когато се доближиш до слънцето?

МОЖЕМ ДА БЯГАМЕ ЗАЕДНО (2019) България, 61 мин.

Режисьор: Димитър Назаров
Оператор: Александър Михайлов
Монтаж: Боян Любенов
С участието на: Любомир Михайлов, Ивета Стамболска, Йоана Йорданова, Богомил Иванов, Паракидс и приятели
Креативен продуцент: Аля Цветкова
Продуцент: Ярив Лърнър, Александър Кенанов
Продукция: Ню Бояна Филм

„Можем да бягаме заедно” разказва за силата на човешката решителност и маги­ята на приятел­ството, които надделяват над физическите ограничения на тялото. Филмът проследява едно събитие, което постига много повече от очак­­ваното. Това е историята на една орга­низация, решена да осигури спортни занимания за децата със специални потребности. Преми­на­вайки през най-различни предизвикателства и трудности, децата и техните треньори, заедно като един отбор, успяват да вземат участие в Софийския маратон по бягане, за да съберат средства за специализирана екипировка. С вдъхновяващата си история те предават важното послание за необ­хо­ди­мостта от спортни активности и показват как спортът обединява всички хора, неза­висимо от физическите им възможности.

СЪНЯТ НА САМИР / SAMIR’IN RÜYASI (2017) Турция, 27 мин.

Режисьор и оператор: Арман Пекая
Музика: Толга Аккуш
Продукция: Karşı Açı Film

Истинската история на 8-годишния Самир, принуден да бяга от Афганистан заради войната. Самир е открит премръзнал до смърт докато се е придвижвал пеша към Турция, за да се присъедини към семейството си в Дания.

ТРИ ЖЕНИ / 3 KADIN (2018) Турция, 17 мин.

Режисьор, сценарист и оператор: Арман Пекая
Оператор: Йозгюр Алтънай

Филмът е посветен на стотиците хиляди мюсюлмани-рохинги, преследвани и принудени да бягат от Мианмар и да търсят подслон в съседен Бангладеш, често губейки живота си по мигрантските пътеки. Това е историята на три жени, успели да се спасят.

ТИХИЯТ АНГЕЛ (2018) България - Германия, 57 мин.

Режисьор: Неди Джон Крос
Сценарий: Неди Джон Крос, Уте Еренберг, Мая Павлова
Оператор: Неди Джон Крос
Музика: Неди Джон Крос
Продукция: Starlight Entertainment

“Тихият ангел“ разказва житейската история на 103-годишния дядо Добри, българския просяк, който искаше да промени света. Сам живеещ в нищета, той става най-големият дарител на един от най-бляскавите храмове на Балканите - „Св. Александър Невски“, както и на други нуждаещи се от подкрепа манастири и църкви. Със силната си вяра и милосърдие той впечатлява десетки хиляди. Стотици хиляди са споделянията за него във Facebook, Twitter и You Tube. Наричат го „най-смиреният човек на света“ и „светецът от Байлово“. Надживял две световни войни, смените на политическите режими и страстите на новото време, неговата история стига до нас, за да ни докосне със своята безкрайна любов, чисто сърце и дълбока вяра.


ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ НА MU-VI.TV
Продукция: MU-VI.TV

АРМИЯ В БЯЛО (2020) България

Автор и водещ: Силвия Николова
Оператор: Лазар Еленков

Документална поредица на MU-Vi.tv за съвременните герои, изправени пред непознат, невидим и много жесток враг. Откровени и емоционални разкази от първо лице на хората, които застават очи в очи със световната пандемия COVID – 19. Истории от цял свят за самоотрицание, саможертва и огромно човеко­любие.

В програмата на Есенна академия 2020 са включени следните епизоди:

Крадец на препитание, с д-р Чавдар Попов, 25 мин.
COVID-19 - (НЕ)нужният економически рестарт, с д-р Каприел Каприлян, 22 мин.
В очакване на COVID-20, д-р Огнян Калинов, 19 мин.
Безсилието на силните, с д-р Стоян Монев, 23 мин.
Oчи, молещи за въздух, с д-р Свилена Панова, 23 мин.


МИСИЯ: ВОЕНЕН ЛЕКАР (2020) България

Автор: Магдалена Тодорова
Оператор: Евтим Христов
Монтаж и графична обработка: инж. Анатолий Добрев
Тонрежисьор: Волен Войнов

Документалната поредица за мисиите на българските военни лекари. В десет минутните епизоди участват кадри на Военномедицинска академия - София

В програмата на Есенна академия 2020 са включени следните епизоди:
Mайор д-р Димитър Костов
Капитан д-р Цветан Станимиров
Майор доц. д-р Георги Попиванов
Старши лейтенант д-р Адриана Камбурова


ЧЕРВЕНОКРЪСТКИ ФИЛМИ
ПРОГРАМА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИ ФИЛМИ (2020) България-Швейцария

Доброволците на БЧК в борбата с COVID-19 (2020) БЧК, 2'28"
Доброволци - БЧК Несебър (2020) БЧК - ОС Бургас, 11'
8-ми Май (2020) БЧК - ОС Бургас, 8'
Хигиена и превенция на COVID -19 (2020) БЧК съвместно с Швейцарския червен кръст, 6'58"
#ЗаедноСрещуCOVID19 - анонс на благотворителна кампания на БЧК (2020) БЧК, 1'9"

Филми от различни областни съвети на Българския Червен кръст произведени 2020 година. Програмата ще бъде излъчена в паузите на Дискусионно студио на 9 октомври 2020 г.

ДОБРОВОЛЦИ (2017) България, 12’22’’, документален

Сценарист: д-р Артюн Еринозов
Продукция: Медийна група Добруджа и Български Червен кръст – Областен съвет – Добрич

Филмът представя дейността на Български младежки Червен кръст – Добрич.

ЗАЕДНО В СТИХИЯТА (2017) България, 14’, документален

Сценарист: Славчо Николов
Оператори: Валентин Иванов, Добромир Дочев
Продукция: Български Червен кръст – Областен съвет – Шумен

Регионално учение на доброволците от екипите за действие при бедствия.

ПОМАГАМЕ ЗАЕДНО (2018) България, 26‘22‘‘, документален

Режисьор, сценарист и оператор: Кремена Ватева
Продукция: Български Червен кръст – Областен съвет – Бургас

Търсейки отговори на въпросите какво е хуманизмът и какво е нужно на обществото ни, за да стане то по-хуманно, БЧК-Бургас се допитва до 17 различни организации (НПО-та и институции), чиито гледни точки са представени в настоящия филм.

BACK TO TOP