XX
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

14 - 18 юни 2023

ОБРЪЩЕНИЯ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Уважаеми организатори,
Уважаеми участници и гости,
Уважаеми посланици на силата
на духа и на доброто,

За мен е чест и голяма отговорност Международният фестивал на червено­кръстките и здравни филми да се провежда под моя патронаж. Фестивалът в своите 20 издания пише успешно своята биография благодарение на отдаде­ността и нестихващата енергия на организаторите и своите верни приятели.

20 издания неотлъчно следва своята мисия – убеждава ни, че въпреки всички неволи все още ги има добродетелите, въпреки отчуждението и омразата човешкото у човека не може да бъде безвъзвратно потъпкано, защото е огромна силата му да възкръсва!

Криза след криза ни затискат, променят ни, противопоставят ни едни на други. Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е онази сирена, тъй необходима ни днес. Сирена, която силно вие: Подай ръка на другия до теб, помогни му, разбери го! Защото уроците на историята и уроците на всеки­дне­вие­то са ясни – заедно може да преодолеем по-леко всяка трудност.

Убедена съм, че и тазгодишната богата програма на Фестивала, който отново събира изтъкнати участници от България и цял свят, ще привлече интереса и вниманието на многобройна публика. Ще повдигне важни въпроси, ще ни накара да се замислим, да съпреживеем, да обърнем поглед към себе си, да се вгледаме по-дълбоко в заобикалящия ни свят и да го направим по-добър, по-човечен!

На добър час на XX Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми!

Илияна Йотова
Вицепрезидент на Република България


До организаторите и участниците на XX Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

Уважаеми дами и господа,

По повод юбилейното двадесето издание на Международния Фестивал на Червенокръстките и здравни филми, приемете моите най-искрени поздравления и пожелания за здраве и творческо вдъхновение!

С годините първият международен кинофестивал в България се утвърди като важен форум в световната културна сцена, обединяващ изкуството и хуманните ценности. С всяка изминала година, фестивалът привлича все повече участници от цял свят и възбужда интереса на младите хора към доброволчеството и добротворчеството като начин на живот!

Със сигурност, силната селекция от доказани филми, представени през последните три години на световни форуми, както и премиерите на нови произведения с послания за общност, емоционално и физическо здраве, преодоляване на агресията и изолацията, ще привлече отново много филмови почитатели във Варна.

Искам да изразя своето възхищение към усилията и ентусиазма на организаторите, благодарение на които Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми утвърждава традицията на сериозното кино и допринася за обогатяване на обществено-културния живот в морската столица на България!


На добър час!

Иван Портних
Кмет на Община Варна


Уважаеми участници и гости,

Скъпи приятели,

За двадесети път Варна е домакин на уникално културно събитие – Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Българският Червен кръст и Медицинският университет във Варна отново обединяват усилия да докажат чрез изкуството силата на човеколюбието, добротата, отдадеността и съпричастността, да докажат, че единствено чрез хуманизъм може да има мир и приятелство.

Изказвам дълбока признателност и благодарност на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова за поемането на патронажа и на Двадесетото юбилейно издание на фестивала. Възприемаме това като висока оценка за усилията на всички нас, червенокръстците, да отстояваме хуманитарните ценности милосърдие, човечност, състрадание. Защото всичко, което правим, за да помогнем за решаването на актуалните проблеми на обществото в социалната и здравната сфера, е от сърце.

Обръщам се с благодарност към директора на Фестивала Илко Раев и ръководения от него екип, които с неуморната си упорита работа имат съществен принос за успешната организация и провеждане на престижния форум. Вярвам, че 20-ят Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми със своята богата програма ще привлече многобройна публика и ще надгради традицията за утвърждаване на високохуманните каузи на Червения кръст. На добър час!


Акад. ХРИСТО ГРИГОРОВ, д-р х.к.
Председател на Българския Червен Кръст


Уважаеми участници в 20-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравните филми,

Скъпи съграждани и гости на град Варна,

Воден от своята образователна, научна и здравеопазна мисия, хуманни ценности и дълг към обществото, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, в партньорство с Българския Червен кръст, е съорганизатор на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми вече почти 10 години. Обединени от обща кауза и под мотото на фестивала „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“, през 2014 г. двете институции възобновиха провеждането на фестивала след близо 25-годишно прекъсване, за да дадат чрез изкуството световна трибуна на най-възвишените човешки ценности –милосърдието, отдадеността, съпричастността и добротворството.

Уверен съм, че 20-ото издание на фестивала за пореден път ще ни направи съпричастни и обединени по важните за всеки човек и всички общества теми, които, макар и различни, имат една и съща пресечна точка – хуманизма.

Вярвам, че въпреки турбулентното време, в което живеем (а може би именно заради него), филмите, които ще бъдат представени тази година, ще възвисят оптимизма ни и вярата в доброто и ще ни вдъхновят да ги предаваме нататък.

Изказвам благодарността си към председателя на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров за безценното ни партньорство, на директора на фестивала г-н Илко Раев и ръководения от него екип за огромния принос в организирането и провеждането на 20-ото му издание, на художествения директор проф. Божидар Манов за облика на фестивала, такъв какъвто е, и на всички колеги и партньори, помогнали за неговото реализиране.

На добър час!


Проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.
Ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна


Това е Юбилей!

20 издания!

Той заслужава да бъде отпразнуван!

След толкова много пречки, възходящи и низходящи трендове, завоюване на най-престижната категория “А” във филмовия свят, а по-късно борба за оцеляване...

Ние сме силни!

Имаме подкрепа!

Ние се борим в защита на универсалните хуманитарни принципи и затова ние съществуваме!

В името на Хуманността!

Благодарност към тези, които ни подкрепят!

Да живее Фестивалът!

Илко Раев
Директор на Международен фестивал на червенокъстките и здравни филми


Скъпи участници и организатори,

Скъпи гости

Уважаеми зрители,

Двадесет издания на един международен фестивал не са никак малко, макар и разтеглени през годините поради различни обществени, организационни и професионални причини.

През „първото полувреме“ на фестивала бях зрител и участник като кино­кри­тик и служител във филмова студия „Време“. Бяха други години и провеждането на първия и единствен по това време международен филмов фестивал в Бълга­рия бе изключително събитие.

След промените обаче Фестивалът неусетно „изчезна“ поради невъз­мож­ност да се организира в нормална среда. И едва след дълга пауза, чак през 2014 г. започна неговото „второ полувреме“, благодарение на разумното решение на Националния съвет на Българския Червен кръст и на ръководството на Меди­цин­ския университет във Варна за възстановяването му и то под патронажа на Вицепрезидента на Република България. Колективните усилия се увенчаха с успех, а аз имах изключителната възможност да помогна с професионалната си компетентност за неговия художествен облик.

На добър час!

Посрещнете с интерес и доверие програмата на ХХ юбилеен Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми!

Проф. д.н. Божидар Манов
Художествен директор

BACK TO TOP