МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

АКАДЕМИЯ 2024

20 - 23 юни 2024

РАДИО ВАРНА
Ре-БОНКЪРС

ОБРЪЩЕНИЯ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ


Академия 2024 на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова

.


ДО Г-Н ИЛИЯ РАЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЧК - ВАРНА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РАЕВ, СКЪПИ УЧАСТНИЦИ И ГОСТИ НА АКАДЕМИЯТА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ ФИЛМИ,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод Академията на този вече наложен и световно разпознаваем форум. Варна със своите традиционни фестивали, отдавна е средище, което обединява културни, музикални, научни и образователни събития. За мен като кмет е чест да бъда част от тези процеси, свързани с развитието на нашия красив морски град и да бъда свидетел на новите хоризонти, които се разкриват пред нас.

Фестивалите на Варна са нашата емблема, защото те носят и усещане за лято, море, нови емоции и мечти, движение, кипящ живот, общуване и промяна. Убеден съм, че и тази година иновативната форма, необикновените пространства, различните теми и участници на Академията на Международния фестивал на червенокръстките филми ще впечатлят своята публика. Защото всяко общество има необходимост от събития, които възпитават хуманност, толерантност и разбирателство. Забележителен е стремежът ви да приучите младите на хармонично съжи­тел­ство и доброволна взаимопомощ в забързания и многопластов градски живот. Харесвам и идеята, че фестивалът дава поле за изява на разнородни групи и общности под формата на алтернативно съвременно изкуство. Интересни са и различният поглед и прочит на най-наболелите и деликатни теми на деня.

Поздравявам Ви и за специалния творчески подход на Фестивала, благодарение, на който толкова години се говори открито за трудностите и предизвикателствата пред съвременния свят.

Пожелавам на всички успех и здраве!

Благомир Коцев
Кмет на Община Варна


Уважаеми участници и гости,

Скъпи приятели,

"Чрез хуманизъм към мир и приятелство" –  това мото неслучайно е избрано от организаторите на Международния фестивал на здравните и червено­кръст­ки филми – Българския червен кръст и Медицинския университет - Варна.

Ценностите на нашия фестивал ни обединяват в стремежа към по-добро, хармонично и хуманно общество. Той затвърждава нашата отдаденост и вярност към тези ценности, като събира творци, здравни специалисти и доброволци от целия свят, за да споделят своите истории, опит и вдъхновение. Чрез силата на киноизкуството, ние имаме възможността да разпространим посланията за хуманизъм, мир, надежда и солидарност.

През изминалите години, Международният фестивал на здравните и червенокръстки филми се утвърди като световно културно събитие. Той укрепва връзките между поколенията, изкуството, културите и професионалните общности.

Благодаря на всички организатори, участници и партньори за тяхната подкрепа. Нека заедно продължим да изграждаме мостове на разбирателство, съпричастност  и грижа, и да създаваме едно по-добро бъдеще за всички нас.

Желая вдъхновяващи моменти и успех на Академията на Международния фестивал  на здравните и червенокръстки филми, 2024 г.!


Акад. ХРИСТО ГРИГОРОВ, д-р х.к.
Председател на Българския Червен Кръст


Уважаеми дами и господа,

По повод Академията на Международния фестивал на червенокръстките и здравни фил­ми, приемете моите най-искрени поздравления и пожелания за здраве и творческо вдъхно­ве­ние!

С всяко изминало издание този престижен фестивал, чийто съорганизатор е Медицин­ският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, утвърждава Варна и България на световната културна сцена, благодарение на обединяващата сила на киноизкуството и хуманните ценности.

Радвам се, че културният форум привлича все повече участници и провокира все по-голям интерес на младите хора към доброволчеството като осъзнат начин на живот!

Очаквам силната селекция от филми, посветени на актуални здравни и хуманни теми с важни общочовешки послания, отново да предизвика силен зрителски интерес.

Благодаря на всички, които с ентусиазъм, упоритост и всеотдайност работят за реали­зирането на събитието, превърнало се в неразделна част от богатия културен календар на Варна!

На добър час на Академията на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми!


Проф. д-р Димитър Райков, д.м.н.
Ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна


Скъпи съмишленици,

В своята шестдесет годишна история Между­народният фестивал на червенокръстките и здравни филми отразява хуманизма, оказването на помощ при бедствия, подобряването на живота на уязвимите хора и защитата на тяхното достойнство, чрез медиума на киното.

Фестивалът поддържа непрекъсната връзка със съмишлениците по света и в България за да актуализира тематиката си. Между редовните фестивални издания, провеждаме Академия, на която каним обществеността и изявени анализатори, за да очертаем актуалната проблематика и да потърсим нейното отражение във филмови и други форми за поредния Фестивал.

Благодарим на нашите многобройни последователи, съмишленици и участници, както и на нашите спонсори.

Заедно можем много в името на хуманизма!

Илко Раев
Директор на Международен фестивал на червенокъстките и здравни филми


Драги зрители,

Уважаеми участници, гости и колеги!

Отново сме във Варна Академията на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми. И тази година сме включили филми с безспорно високо качество, които защитават достойно нашия девиз „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“.

Хуманността е сред седемте основни принципа на Червения кръст! Затова и темата на нашия дискусионен панел е „Всекидневният хуманизъм“. Ние често слушаме патетични и високопарни думи в тази посока, които обаче се разминават с истинските реални проблеми пред огромна част от хората днес. Затова предпочитаната от нас досто­верна формулировка е „Човещина всеки ден“! Надяваме се, че тя се разбира от всеки и ще намери път към аудиторията, благодарение на нашите авторитетни лектори, които ще предложат своите разсъждения за свободно публично разискване.

Ще бъдем заедно броени дни, които бързо преминават. Но по-важно е какво ще оставят в съзнанието на всеки присъстващ на нашия тазгодишен юнски форум.

На добър час!

Проф. д.н. Божидар Манов
Художествен директор

BACK TO TOP