МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 2022

„ХУМАНИЗЪМ И СОЛИДАРНОСТ ПРИ КРИЗИ“


8 - 11 септември, 2022

РАДИО ВАРНА
Ре-БОНКЪРС

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 2022

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като биенале, а в годините между две конкурсни издания на Фестивала организаторите поднасят на вниманието на обществеността своята Есенна академия.

Изданието през 2022 година идва в условията на кризи, обхващащи много страни от живота ни, които са във фокуса на Есенната академия. Мотото тази година е: „ХУМАНИЗЪМ И СОЛИДАРНОСТ ПРИ КРИЗИ“.

Есенната академия се провежда от 8 до 11 септември във Варна под патронажа – по традиция – на вицепрезидента на Република България.

Селекция от документални и игрални филмови заглавия, изследващи най-наболелите проблеми на съвременността и предизвикателствата пред обществото, причинени от здравни и хуманитарни кризи, са заложени във филмовата програма на Академията.

Важен акцент на Академията е провежданият в нейните рамки дискусионен форум, „ХУМАНИЗЪМ И СОЛИДАРНОСТ ПРИ КРИЗИ“, с участието на дейци на Червения кръст и киното, водещи в своята област медици, социолози, психолози, журналисти и общественици, публиката.

Дискусионният форум и прожекциите в тазгодишното издание на Академията ще се проведат в Радио Варна и Ре-БОНКЪРС. Дискусиите и специалните събития ще бъде излъчван онлайн в социалните профили на Фестивала.

Своите анализи и гледни точки ще представят д-р Цветеслава Гълъбова - национален експерт по психиатрия; Татяна Дончева - общественик, юрист; проф. Иво Христов – доктор по социология на правото; Иван Гарелов - репортер и над 20 години водещ на предаването "Панорама"; Валерия Велева - журналист носител на наградата "Черноризец Храбър"; проф. Асена Сербезова - Катедрата по Здравна политика и мениджмънт на МУ-София; проф. Бенджамин Голдбърг от Университета в Питсбърг (САЩ); проф. Веселина Раева – преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов; доц.д-р Харалан Александров от Института за взаимоотношения между хората. Зрителите могат да зададат своите въпроси към лекторите в социалните мрежи на Фестивала.

През 2022 година Академията се реализира с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна.

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми – Варна, е създаден през 1964 г. По това време основен организатор е Българския Червен кръст, подкрепян от българските държавни институции, от Лигата на дружествата на Червения кръст, ЮНЕСКО и Световната здравна организация. Неговото изключително значение като световен форум, навлизащ смело и в дълбочина в най-наболелите хуманитарни проблеми на съвременността, се доказва от удостояването му с най-високата кинофестивална категория А – като Кан, Венеция и Берлин. Голям брой изтъкнати ръководители и представители на международното червенокръстко движение, на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и на Международния комитет на Червения кръст са вземали участие в работата на фестивала през годините. През 1991 г. Фестивалът е прекъснат по редица причини.

През 2014 г. Националният съвет на Българския Червен кръст, оглавяван от академик Христо Григоров, д-р х. к., Медицинският университет във Варна, оглавяван от професор Красимир Иванов, д. м. н., и Илко Раев, председател на Областния съвет на Българския Червен кръст - Варна, и член на Националния съвет на Българския Червен кръст, под патронажа на вицепрезидентската институция на Република България, възстановяват Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна.

След толкова продължителното прекъсване – за повече от две десетилетия, прераждането на Фестивала е едно наистина голямо предизвикателство. Положените през последните години усилия вече дават резултат и той придобива все по-голяма популярност сред българската и международната общественост и получава морална подкрепа от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец, от много национални дружества, от медиите, от кинотворци от всички краища на света. Девизът му “Чрез хуманизъм към мир и приятелство” е обединяващ и вдъхновяващ и все повече държави застават зад него. Хиляди са заявките за участие на филми във всяка от категориите на официалната му конкурсна програма и техният брой нараства с всяка изминала година. Повече от сто и петдесет са участниците и гостите, минаващи по червената пътека за откриването на фестивала. Професионалисти и публика го очакват като едно от най-значимите събития в културния календар на Варна и на страната.

Доказателство за нарастващия авторитет на Фестивала са неговите четири редовни издания и три Академии, проведени от възстановяването му до днес:

- през 2014 г., в петнадесетото издание, участват 125 филмови продукции от 20 държави;

- през 2015 г., в шестнадесетото издание, участват 145 филма от 25 държави;

- през 2017 г., в седемнадесетото издание, за селекция са подадени 1890 филма от 107 държави, участват 201 филма от 49 държави;

- през 2019 г., в осемнадесетото издание, за селекция са подадени рекордните над 3000 филма от 118 държави, селектирани са 206 филма от 59 държави.

- през 2021 г., в деветнадесетото издание, за селекция са подадени 1281 филма от 101 държави, селектирани са 68 филма от 18 държави;

В годините между два фестивала се провежда Есенна академия под надслов „Агресия – хуманност – кино“. В Академиите филмовата програма няма конкурсен характер, а представя произведения, поставящи на дневен ред най-значимите хуманитарни проблеми на нашата съвременност. Големият акцент на Академиите са провежданите в техните рамки дискусионни форуми, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област медици, социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката. С партньорството на водещи медии, тези дискусии и гражданската позиция, изказана в тях, стават достояние на най-широката общественост, правещи я съпричастна с червенокръстките идеи. Основен модул на Академиите е обучителният, в който кадрите и доброволците на Червения кръст придобиват именно такива умения - да представят ефективно пред обществото червенокръстките идеи със средствата на визуалните изкуства и медиите.

Адрес за кореспонденция
Пощенски адрес

Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми - Варна
ул. Братя Шкорпил 3
9000 Варна
България

Електронна поща

ircfilmfest@redcross.bg

Секретариат на Фестивала

Г-жа Светла Лефтерова
тел.: +359 888 422 421

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Фондация Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми

Банкови детайли:

IBAN: BG02STSA93000022044759
BIC: STSABGSF
Адрес на Банката: София 1036, ул. Московска 19

COPYRIGHTS
  • IFRCHFLOGOS are trademarks of International Festival of Red Cross and Health films Foundation.
  • Withoutabox logos are trademarks of Withoutabox, a DBA of IMDb.com Inc. or its affiliates.

BACK TO TOP