МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 20184 - 7 Октомври, 2018

ПЛЕНАРНА ЗАЛА НА ОБЩИНА ВАРНА
САНАТОРНО-ОЗДРАВИТЕЛЕН КОМПЛЕКС „КАМЧИЯ“

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 2018

„АГРЕСИЯ – ХУМАННОСТ – КИНО“

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като биенале. Но както дейността на Червения кръст не би могла да спре между две големи акции, така и организаторите на този престижен кинофорум не спират работата си за популяризиране на неговите идеи чрез седмото изкуство - и в годините между две конкурсни издания на фестивала поднасят на вниманието на обществеността своята Есенна академия на тема „Агресия – хуманност – кино“.

През 2018 г. тя ще се проведе от 4 до 7 октомври в Санаторно–оздравителен комплекс „Камчия“ и във Варна, под патронажа – вече по традиция – на вицепрезидента на Република България, г-жа Илияна Йотова.

Есенна академия 2018 г. ще представи на екран селекция от 15 документални и игрални филмови заглавия, изследващи задълбочено и с пристрастие най-наболелите проблеми на съвременността. Тематично те очертават кръга от нерешени въпроси, пред които човечеството се изправя всеки ден – бежански вълни и последвали хуманитарни кризи, религиозно и етническо противопоставяне, бедност, наркомании, корупция, насилие над личността, отчуждение… Сблъскваме се с тях ежедневно - на живо или в новините, дори ни е омръзнало. Но погледът на големия творец – Андрей Звягинцев, Вим Вендерс, Фатих Акин или Илдико Енеди, винаги ни изненадва с неочакван ъгъл на гледната точка, с изострена сетивност за най-същественото, с личностно прозрение. За художествената значимост на избраните за Академията филми недвусмислено говорят над 30-те международни награди, с които са отличени и които от своя страна очертават кръга на най-престижните кинофоруми на планетата: Кан, Берлин, Лондон, „Сънданс“, Европейските филмови награди, „Оскар“, „Златен глобус“, „Сезар“…

Сред 15-те заглавия впечатляваща е българската селекция. „Нейната изповед“ на Иван Ничев е за българката чистачка в атинското метро, залята с киселина заради профсъюзната си дейност, но преодоляла страха и продължила напред, за да стигне като депутат в Европейския парламент. „Елеонора - забравената царица“ на Олег Ковачев е за втората съпруга на цар Фердинанд, германската принцеса, която българските войници на фронта са наричали „майко“ и благодарение на която Боянската църква е запазена за поколенията. „От Кремона до Кремона“ на Мария Аверина и продуцентката Мартичка Божилова разказва за млад българин, дръзнал да следва мечтата си, която от фабрика „Кремона” в Казанлък го отвежда в Меката на лютиерството - Кремона на легендарните Страдивари и Амати. „3 х 8000 – специално издание“ е филм на алпиниста Боян Петров и Георги Торнев за безпрецедентното покоряване в един сезон на 3 осемхилядника без допълнителен кислород, без инсулин и без високопланински носачи и, разбира се, за неукротимия стремеж към върховете – дори когато оставаш на някой от тях завинаги. Филмите са документални - четири забележителни разказа за силата на човешкия дух и хуманизма с напълно реални герои.

Изключителен акцент на Академията е провежданият в нейните рамки дискусионен форум, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми в общия фокус „Агресия – хуманност – кино“, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката. Отправна точка за дискусиите на Академия 2018 ще дадат като лектори: д-р Пламен Димитров - председател на Управителния съвет на Дpyжеството на пcиxолозите в Бългаpия; Десислава Георгиева - сертифициран авиационен и кризисен психолог; Татяна Дончева -общественик, юрист, народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание на Република България; проф. Иво Христов – доктор по социология на правото; проф. Веселина Раева – преподавател по сценична реч и актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров” и Нов български университет; Митко Новков - писател и журналист; Уляна Пръмова – журналист, директор на дирекция „Информация“ в БНТ; отец Боян Саръев – свещеник в църквата „Св. Успение Богородично“, Кърджали. Със своя лекция в дискусионния форум ще се включи и г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

С партньорството на водещи медии, тези дискусии, както и гражданската позиция, изказана в тях, ще станат достояние на най-широката общественост. Да предизвикат нейната съпричастност с червенокръстките идеи е една от главните цели на организаторите.

На тази цел е посветен и третият основен модул на Есенна академия 2018 – обучителният. В него изтъкнати специалисти в сферата на медиите, връзките с обществеността и информатиката ще обучават служители и доброволци на Червения кръст на именно такива умения - да представят ефективно пред обществото дейността и акциите на своите дружества и червенокръстките идеи със средствата на визуалните изкуства и медиите.

Лектори ще бъдат Василка Вацева - изпълнителен директор на Асоциацията на регионалните медии; Елина Големанова - директор „Връзки с клиенти“ в APRA PN Balkans Communication Group; Александра Цветкова – мениджър „Връзки с обществеността“ в Ню Бояна Филм Студиос; доц. д-р инж. Милена Карова - преподавател във варненския Технически университет.

Обучителният модул е единственият с ограничен достъп - само за участници от Българския Червен кръст, в рамките на Академията.

Филмовите прожекции ще се провеждат с вход свободен в две дестинации – СОК „Камчия” и Пленарна зала на Община Варна. Дискусиите – също с вход свободен, ще бъдат в залата на център „Юрий Гагарин”, Камчия.

За улеснение на варненската публика, Фестивалът организира безплатни автобуси Варна-Камчия-Варна два пъти дневно от 4 до 7 октомври, в съответствие с програмата на Академията – преди обед за дискусиите и следобед за прожекциите.

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми – Варна, е създаден през 1964 г. и прекъснат през 1991 г.

По това време Фестивалът се организира от Българския Червен кръст, подкрепян от българските държавни институции, от Лигата на дружествата на Червения кръст, ЮНЕСКО и Световната здравна организация. Неговото изключително значение като световен форум, навлизащ смело и в дълбочина в най-наболелите хуманитарни проблеми на съвременността, се доказва от удостояването му с най-високата кинофестивална категория А – като Кан, Венеция и Берлин. Голям брой изтъкнати ръководители и представители на международното червенокръстко движение, на Федерацията и Комитета са вземали участие в работата на фестивала през годините.

През 2014 г. Националният съвет на Българския Червен кръст, оглавяван от Академик Христо Григоров, д-р х. к., Медицинският университет във Варна, оглавяван от проф. Красимир Иванов, д. м. н., и Илко Раев, председател на Областния съвет на Българския Червен кръст - Варна, и член на Националния съвет на Българския Червен кръст, под патронажа на вицепрезидентската институция на Република България, възстановяват Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна.

След толкова продължителното прекъсване – за повече от две десетилетия, прераждането на Фестивала е едно наистина голямо предизвикателство. Стъпка по стъпка той придобива все по-голяма популярност сред българската и международната общественост и получава морална подкрепа от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец, от много национални дружества, от медиите, от кинотворци от всички краища на света. Мотото му “Чрез хуманизъм към мир и приятелство” е обединяващо и вдъхновяващо. Стотици са заявките за участие на филми във всяка от петте категории на официалната му конкурсна програма и техният брой нараства с всяка изминала година. Повече от сто са участниците и гостите, минаващи по червената пътека за откриването на фестивала. Професионалисти и публика го очакват като едно от най-значимите събития в културния календар на Варна и на страната, все по-голямо е и признанието за него в международен план.

Фестивалът е биенале. 17-ото му издание се състоя от 10 до 17 октомври 2017 г., а равносметката за него показва:

- 1892 филма от 107 държави, изпратени за участие в селекцията,

- 201 филма от 49 държави, показани във фестивалната програма,

- награди за филми от 4 континента,

- участници и гости от 13 страни: България, Бразилия, Ирак, Иран, Италия, Кипър, Румъния, Русия, Турция, Франция, Хърватска, Швейцария и Швеция.

Сред тях, начело на внушителната делегация от Турция, беше президентът на турския Червен полумесец д-р Кенем Кънък, който само седмици по-късно беше избран за вицепрезидент на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

18-ото издание на Фестивала ще се състои през 2019 г.

В годините между два фестивала се организира Есенна академия под надслов „Агресия – хуманност – кино“. В Академиите показът на филми няма конкурсен характер, но представената програма включва заглавия измежду най-ярките, посветени на темата в световен мащаб – произведения, поставящи на дневен ред най-значимите хуманитарни проблеми на нашата съвременност, задаващи въпроси и търсещи отговори истински дръзновено и вдъхновено. А големият акцент на Академиите са провежданите в техните рамки дискусионни форуми, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката. С партньорството на водещи медии, тези дискусии и гражданската позиция, изказана в тях, стават достояние на най-широката общественост, правещи я съпричастна с червенокръстките идеи. Основен модул на Академиите е обучителният, в който кадрите и доброволците на Червения кръст придобиват именно такива умения - да представят ефективно пред обществото червенокръстките идеи със средствата на визуалните изкуства и медиите.

Обсъждат се и текущите предизвикателства пред Движението, ролята и актуалната значимост на Федерацията, Комитета и дружествата, на доброволците.

Адрес за кореспонденция
Пощенски адрес

Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми - Варна
ул. Братя Шкорпил 3
9000 Варна
България

Електронна поща

ircfilmfest@redcross.bg

Секретариат на Фестивала

Г-жа Светла Лефтерова
тел.: +359 888 422 421

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Фондация Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми

Банкови детайли:

IBAN: BG02STSA93000022044759
BIC: STSABGSF
Адрес на Банката: София 1036, ул. Московска 19

BACK TO TOP