МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 20184 - 7 Октомври, 2018

ПЛЕНАРНА ЗАЛА НА ОБЩИНА ВАРНА
САНАТОРНО-ОЗДРАВИТЕЛЕН КОМПЛЕКС „КАМЧИЯ“

ИНФОРМАЦИЯ

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми с радост оповестява: Есенната академия на Фестивала ще се състои от 4-ти до 7-ми октомври 2018 година!

Фестивалът е биенале. ХVII-то издание на Фестивала се състоя през 2017г., а ХVIII-то ще се състои през 2019г. Между два фестивала организираме Есенна Академия като междинна и подготвителна проява. Организираме кръгли маси и представяме филми, за да определим актуалните теми, които да се третират по време на следващото издание, и това ни служи като възможни тематични критерии по отношение на филмите за участие във Фестивала. Обсъждаме текущите предизвикателства пред Движението, ролята и актуалната значимост на Федерацията, на Комитета, на Дружествата и на доброволците. Организираме също и учебен панел за работещите в дружествата, за да бъдат обучени как да изработват най-ефикасните модели за отразяване на дейността си, запознавайки по този начин широката общественост, както и за оповестяване на важни послания на Движението. Есенната академия, като междинна форма на Фестивала, привлича активисти и доброволци на Червения кръст и на Червения полумесец да вземат участие в тази обучителна форма, която кореспондира с мотото на Фестивала: “Агресия-хуманност-кино”.

През тази година, 2018г. Есенната Академия ще даде трибуна на дейци на Червения кръст, на журналисти, медици, медийни експерти, общественици.

Ще се прожектират филми, свързани с тематиката на Фестивала и на Академията, в две локации със свободен достъп.

Традиционно Фестивалът и Академията се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Република България. Г-жа Илиана Йотова ще открие Академията и ще вземе участие в дискусионния форум със своя тема по мотото “Агресия-хуманност-кино”.

Есенната академия ще се проведе между 4 и 7 октомври 2018г. във Варна и СОК Камчия.

ХVII-то издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми се състоя от 10 до 17 октомври 2017г.

За да участват във филмовата програма на този Фестивал заявки подадоха повече от 1900 филма, а от тях трябваше да подберем 200 филма. Посрещнахме гости, участници и лектори от Федерацията, от Комитета, от Италия, Румъния, Русия, Турция, Бразилия, Кипър, Иран, Ирак, Норвегия, Франция и др.

Фестивалът показа филмовата си програма на 6 места във Варна и в СОК Камчия

Гост и участник, начело на внушителна група от Червения полумесец на Турция за участие във 17-то издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми през 2017г. беше президентът на Червения полумесец на Турция д-р Кенем Кънък /който беше избран за вицепрезидент на Федерацията само седмици по-късно/.

Кратка история на Фестивала

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми беше създаден през 1964г. и прекъснат през 1991г.

Фестивалът е доказал ролята си на единствения кинофестивал, на който се разисква хуманитарна тематика. По това време Фестивалът се организира от Българския Червен кръст / подкрепян от българските държавни институции/, от Лигата на дружествата на Червения кръст, от ЮНЕСКО, от Световната здравна организация.

Голям брой изтъкнати ръководители на Движението, представители на Федерацията и на Комитета са вземали участие в работата на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми през годините:

През 2014г ние, Националният съвет на Българския Червен кръст, оглавяван от Академик Христо Григоров, дхк, Медицинският университет във Варна, оглавяван от проф. Красимир Иванов, дмн, и Илко Раев, Председател на Областния съвет на Българския Червен кръст Варна и член на Националният съвет на Българския Червен кръст, под патронажа на вицепрезидентската институция /понастоящем от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова/, направихме стъпката да възстановим изоставения Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна, България

След това продължително прекъсване /1991г. – 2014г./, прераждането на Фестивала беше едно голямо предизвикателство. Стъпка по стъпка ние се радваме на това, че започват да ни подкрепят /морално, а не финансово както в миналото/ от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец, от много национални дружества, журналисти, актьори, режисьори кинематографисти от целия свят.

Адрес за кореспонденция
Пощенски адрес

Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми - Варна
ул. Братя Шкорпил 3
9000 Варна
България

Електронна поща

ircfilmfest@redcross.bg

Секретариат на Фестивала

Г-жа Светла Лефтерова
тел.: +359 888 422 421
Г-жа Биляна Раева
тел.: +359 884 111 234

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Фондация Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми

Банкови детайли:

IBAN: BG02STSA93000022044759
BIC: STSABGSF
Адрес на Банката: София 1036, ул. Московска 19

BACK TO TOP