МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 201617 - 21 Ноември, 2016

ПЛЕНАРНА ЗАЛА НА ОБЩИНА ВАРНА
САНАТОРНО-ОЗДРАВИТЕЛЕН КОМПЛЕКС „КАМЧИЯ“

ИГРАЛНИ ФИЛМИ
Анклав (2015) Сърбия, Германия, 92 мин.

Режисьор и сценарист - Горан Радованович
Оператор - Аксел Шнепат
Музика - Елени Караиндру, Ирена Попович
В ролите - Небойша Глоговац, Миодраг Кривокапич, Аница Добра, Филип Шубарич, Дениц Мурич
Продуцент - Нико Хаин, Горан Радованович

Награди и номинации - Москва ’15 – Наградата на публиката; Монтерей ’15 – Наградата на публиката; Международен фестивал в Индия ’15 – Почетен диплом; Анталия ’15 – Най-добра музика

Косово, 2004 г., пет години след войната. Сръбската общност обитава изолирани общества – анклави. Ограничени в много малко пространство, сърбите живеят при доста лоши условия. Какво се случва, когато някой умре в анклава, а гробището е отвъд, във вражеската територия? 80-годишен старец най-после е погребан благодарение на своя внук. Ненад е 10-годишно момче, осмелило се да направи нещо немислимо, а именно да прекоси вражеската линия и да създаде приятелства сред мюсюлманското мнозинство на сериозно разделеното, разбито от войната Косово. Филмът е базиран на вечната и поучителна история за прошката и любовта.

Всичко ще бъде наред (2015) Германия, 118 мин.

Режисьор - Вим Вендерс
Сценарий - Бьорн Олаф Йохансен
Оператор - Беноа Деби
Музика - Александър Деспла
В ролите - Рейчъл Макадамс, Джеймс Франко, Шарлот Генсбур, Мари-Жозе Кроз, Патрик Бошо, Джулия Сара Стоун
Продуцент - Жан-Пиеро Рингел

Един ден автомобилна катастрофа променя живота на Томас. Въпреки че той не е пряко виновен за трагедията, връзката с приятелката му се разпада. Томас изпада в дълбока житейска криза, търси упование в писането и се опитва да създаде свое семейство с новата си любов. Филмът се концентрира върху опита на писателя да преосмисли живота си и разказва за търсенето на прошка. Не само времето лекува раните, но и куражът да се изправиш пред проблемите и да простиш. Особено на себе си.

Инсайт (2015) Русия, 90 мин.

Режисьор и сценарист - Александр Котт
Продуцент - Екатерина Филиппова
Оператор - Петр Духовской
В ролите - Александър Яценко, Агриппина Стеклова, Андрей Бильжо, Филип Авдеев, Михаил Черкасов

Павел Зуев внезапно губи зрението си и това кара живота му да започне от нулата. За негово съжаление, той никога няма да види жената, която му помага отново да стъпи на крака и да започне този свой нов живот.

Смрадлива приказка (2014) Сърбия-България, 98 мин.

Режисьор - Мирослав Момчилович
В ролите - Зарко Лусевич, Йелена Джокич, Петар Бозович

Мома е скитник и страда от депресия. Ема е скитник, лекувана от алкохолизъм. Мома живее в изоставен завод. Ема живее в шахта. Мома харесва Ема от пръв поглед. Ема харесва Мома от втори поглед.

Дийпан - съдбата на бежанеца (2015) Франция, 103 мин.

Режисьор - Жак Одиар
В ролите - Жетутасан Антонитасан, Калиеасвари Сринивасан, Клодин Винаситанби

Награди - Кан 2015 - "Златна палма"

Шивадхасан е тамилски боец по време на кървавата гражданска война в Шри Ланка и когато конфликтът завършва с поражение на тамилите, се озовава в бежански лагер. Оттам решава да емигрира във Франция. Но за да получи политическо убежище, му е необходима убедителна житейска история. Успява да се снабди с паспорт на починал човек на име Дийпан и тръгва към Европа с хора, които не познава, но които по документи са неговото семейство - съпруга и 9-годишна дъщеря. Заедно с тях трябва да се устрои в Париж и да си намери работа...

Огън в морето (2016) Италия, 106 мин.

Режисьор - Джанфранко Роси
Сценарий- Джанфранко Роси, Карла Катани (идея)
В ролите - Пиетро Бартоло, Джузепе Фрагапане, Самуеле Каруана

Награди - БЕРЛИНАЛЕ 2016-Златна мечка, награда на ЕКУМЕНИЧЕСКОТО жури, награда Амнести.

Разположен на 200 километра южно от Италия, остров Лампедуза е хит в световните новини през последните години като първо пристанище за стотици хиляди мигранти от Африка и Близкия Изток, надяващи се на нов живот в Европа. Режисьорът Роси прекарва месеци на средиземноморския остров. Документалният филм се фокусира върху живота на 12 годишното местно момче Самуеле, което обича да да ловува с прашката си.

Фабрика за мечти (2016) Индия, 97 мин.

Режисьор - Арун Чидамбарам
Сценарий - Арун Чидамбарам
Оператор - С. Селвакумар
Монтаж - Гоген Венкатеш
В ролите - Йог Джапее, Маийл Сами, Гнанасамбандам, Сентикумари, Джия Анил Мане

Награди - Награда Реми на 49 Световен феилмов фестивал в Хюстън 2016/ Специална награда на журито на Световния фестивал за научни филми, Индия 2016

Електричеството е недостатъчно и представлява проблем, който е актуален за цяла Индия. Това е една история за човек, незавършил училище, който се опитва да намери решение на този проблем. Науката и иновацията си контрастират с типичния селски бит.

Кон с надежда (2015) Китай, 101 мин.

Режисьор - Хайбин Бай
Сценарий - Хайбин Бай, Фенг Шан
Оператор - Йиксу Ли
Музика - Яджинг Рен, Фу Ванг
Звук - Сучен Жао
В ролите - Лу Хуанг, Зайжонг Вей

Пан Пан е момче от Шуи малцинство в планинската китайска провинция Гижу. Той има проблеми с комуникацията и е много своенравен ученик. Единствения му приятел е една кобила, към която той се отнася като с майка. Когато дядо му е принуден да продаде кобилата, заради дългове, Пан Пан е отчаян. Знаейки колко много значи кобилата за детето, Ай Мей, доброволният учител от Шанжън, прави всичко възможно да намери и върне коня.

Пекак (2015) Малайзия, 96 мин.

Режисьор и сценарист Мохд Кайрул Азри Бин МдНоор
Оператор - Елемер Рагали
Музика - Алекс Тонг
В ролите - Захирил Адзим, Амерул Афенди, Шарифа Амани, Джо Флизоу, Йедил Путра, Шарифа Сакина

Разказвайки съвременната версия на „Ромео и Жулиета“, Пекак ни представя глухия пласьор на наркотици Уда, чиято мечта е да събере пари за кохеров имплант, за да може отново да чува. Когато Уда среща и се влюбва в невинната ученичка Дара, той е още по-уверен, че иска да прекрати досегашния си живот и да заживее нов живот с Дара. Дали това ще е достатъчно той да се измъкне от досегашния си живот или ще бъде завинаги обречен на мизерното си съществуване?

Лицето на прахтта (2014) Ирак, 87 мин.

Режисьор - Шакуан Идрес Мохамед
Оператор - Байрам Фазли
Звук - Бабак Ардалан
Музика - Рене Никуло
Продуцент - М студио Продакшън
Продуцент - Шакуан Идрес Мохамед
В ролите - Насер Хасан, Ануар Шексани

Награди и номинации - Казан ’14 – Най-добър сценарий / Керала ’15 – Специалeн диплом на журито

По време на Иракско-иранската война, която започва през 1980 г. и продължава осем години, едно мюсюлманско семейство в кюрдско село получава от правителството трупа на сина си, убит във войната. Когато се подготвят за погребението, откриват, че убитият мъж не е обрязан и започват да се съмняват. След като разказват на съседите си християни за това, проблемът става още по-голям, защото всяко семейство твърди, че трупът е на техния син.

Двама на леда (2014) Русия, 88 мин.

Режисьор - Валерий Игнатьев
Сценарий - Игорь Сущевский, Игорь Букреев, Юлия Фирсова
Продуцент - Игорь Букреев, Павел Поляков
Оператор - Никита Семеонов
В ролите - Владимир Дъховичнъй, Елизавета Саксина, Валерий Баринов, Марианна Шульц, Евгений Редько, Александър Бобров, Полина Козловская, Евгения Каверау, Иван Шмаков, Диана Енакаева

Младият пианист Роман Осин попада в онкологична клиника с диагноза „Сарком на Юинг“ и там среща младата талантлива художничка Юлия. След възник­налата взаимна симпатия, те се опитват да прекарват свободното си време заедно. Забравяйки диагнозите си, те заживяват като обикновените млади хора.

Но един ден болестта напомня за себе си. Роман разбира че състоянието на Юлия се влошава и медицината е безсилна. Вярвайки в силата на музиката, той решава да изпълни Втория концерт на Рахманинов в клиниката с надеждата, че това може да й помогне. Това е история за първата любов, самопожертвованието заради любимия човек и надеждата която не умира...

Изчезналата овца (2015) Китай, 96 мин.

Режисьор - Гангченг Гао
В ролите - Шуай Рен, Хенгуй Чен, Хао Жанг

В Жангджиксиан, малко селце в Големия Северозапад, жителите са бедни, но доволни. Няма престъпления и честността е на почит докато един ден в мирното селце настъпва необикновено събитие: четири от скъпо-ценните овце на Жанг Йонгхонг изчезват безследно.

Той съобщава за престъплението на кмета Жанг Санян, който се свързва с местния шеф на полицията. Скоро случаят е „решен“, но Жанг Йонгхонг не получава необходимата компенсация, а крадецът дори не е арестуван. Още по-лошото е, че след като чиновник след чиновник преминават през селото да проучат делото, Жанг Йонгхонг се оказва оплетен в мрежа от бюрокрация и политически схеми, като малкото му стадо оредява все повече.

Кралството и вярата (2008) България, 54 мин.

Режисьор и сценарист - Тома Томов
Творчески екип - Гасан Насър, Петър Тодоров, Малин Арнаутски, Мариана Вълканова, Валерия Нонова, Влади Вълчев, Калина Грозданова, Боян Манолов, Желязко Давидов
ФИЛМИ НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА

ПРОГРАМА 1

Дървото, около което се въртеше животът България, 49:39 мин., документален

Автор и сценарий: Силвия Николова

Биографичен филм за проф. д-р Ванко Ванков, ректор на Медицински университет - Варна от 20.VI.1983 до 27.IV.1987 г. Проф. Ванков е основател на Катедрата по анатомия, хистология и ембриология.

Времето е безсилно пред паметта България, 18:56 мин., документален

Автор и сценарий: Силвия Николова

Биографичен филм за д-р Виктор Минчев - един от основните организатори и двигатели при изграж­да­нето на клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Една от учебните зали носи неговото име. Това признание той получава посмъртно, година след като напуска този свят.

Инсулт. Времето е мозък България, 28:29 мин., документален

Автор и сценарий: Даниела Иванова

Филмът разказва за инсулта - за симптомите, които го съпровождат, за рисковите фактори, за лечението и рехабилитацията. Мозъчно-съдовите заболявания са глобален медицински и социален проблем, заради високата смъртност и инвалидност, които причиняват. Част от героите във филма са хора, преживели инсулт. Те разказват своите истории за срещата с този „удар“, за лечението си, за страховете си, за живота преди и след това.

ПРОГРАМА 2

Един светъл образ България, 2 части, 25:54 / 23:47 мин., документален

Автор и сценарий: Силвия Николова

Биографичен филм за проф. д-р Гарабед Капрелян, ректор на Висшия Медицински Институт – Варна и декан на факултета по медицина през периода 1977 – 1983 година.

Патронът България, 21:37 мин., документален

Автор и сценарий: Ива Мартинова

Биографичен филм за проф. д-р Параскев Стоянов.

От 2002 година Варненският медицински университет носи името на проф. д-р Параскев Стоянов. Иноватор в здравната практика във Варна и цяла България, основоположник на морелечението.

Да дариш кръв – няма цена България, 21:46 мин., документален

Автор и сценарий: Даниела Иванова

Филм за Центъра по трансфузионна хематология във Варна. Живеем в свят, в който непрекъснато получаваме обещания, неустоими предложения и страхотни оферти. Винаги сме готови да взимаме, да ползваме, да консумираме. Да дариш нещо от себе си e чувство, което няма цена.

Синдромът на Даун България, 14:08 мин., документален

Автор и сценарий: Ива Мартинова

„Синдромът на Даун”е филм за различните; за техните нужди, за тревогите на близките им, за нетърпимостта в обществото. „Синдромът на Даун”е филм за толерантността, търпението, обичта и професионализма на хората, които обгрижват белязаните и техните семейства.


ЧЕРВЕНОКРЪСТКИ ФИЛМИ
МЕКСИКО ПРОГРАМА ЗА ПОМОЩ НА ИМИГРАНТИТЕ, 10 мин.
ПЕРУ ЗЕМЯТА ОТНОВО СЕ РАЗЗЕЛЕНЯВА, 14 мин.
ТУРЦИЯ ОПЕРАЦИЯ ЗА ПОДПОМАГАНЕ ВЪВ ФИЛИПИНИТЕ, 7 мин.
ШВЕЙЦАРИЯ КОГАТО КЛИМАТЪТ ПОЛУДЕЕ, 2 мин
КИТАЙ ДРУЖЕСТВО НА КИТАЙСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ В ХЕНАН, 9 мин
ФИНЛАНДИЯ ИЗДИРВАНЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ ОТ ТАЙФУНА ХАЯН, 6 мин.
КИРГИЗСТАН ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СЕМЕЙНИ ВРЪЗКИ,14 мин.
БЕЛГИЯ Убежището Мандеефелд, Червен кръст,5 мин.
ШВЕЙЦАРИЯ Швейцарския Червен кръст - 150 години хуманизъм,6 мин.
АВСТРАЛИЯ 100 годишнина на Австралийския Червен кръст,6 мин.
САЩ Дамски спасителен отряд на плажа в Манхатън, Ню Йорк, Бруклин 1940,9 мин.
САЩ Дай своя принос - 1940 - Доброволци на Червения кръст,2 мин.
ДАНИЯ Червения кръст - Една друга коледна песен,2 мин.
БЪЛГАРИЯ Акции на доброволци на Червения кръст и студенти от Медицински Университет Варна,9 мин.
КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ
Ехо Украйна(2016), 16 мин.

Режисьор: Олександр Шкрабак Оператор: Йевхен Козеко В ролите: Ксения Баша-Довзенко, Рима Зюбина, Роман Семисал, Олена София Грищенко
Майки България (2016), 18 мин.

Режисьор: Любомир Йотов Музика: Мартин Любенов Анимация: Любомир Йотов
Човекът от сол Иран (2016), 22 мин.

Режисьор: Сайджад Мусави В ролите: Сайед Маджид Миребрахими, Негин Давуди
Добри България (2016), 27 мин.

Режисьор: Орлин Милчев Оператор: Даниел Делучников В ролите: Йордан Петков-Дуньо, Ламин Бамба, Тони Тодоров, Емил Маркова, Станислав Пеев

BACK TO TOP