МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 201617 - 21 Ноември, 2016

ПЛЕНАРНА ЗАЛА НА ОБЩИНА ВАРНА
САНАТОРНО-ОЗДРАВИТЕЛЕН КОМПЛЕКС „КАМЧИЯ“

ИНФОРМАЦИЯ

„АГРЕСИЯТА – ХУМАННОСТТА – КИНОТО“

В периода 17 – 21 ноември 2016 г Варна е домакин на Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми с основна тема „Агресията – Хуманността – Киното”. В рамките на академията ще се проведат множество лекции, дискусии, работни срещи с водещи лектори, сред които проф.Божидар Манов - художествен директор на Фестивала, д-р Славита Джамбазова - заместник генерален директор на Българския Червен кръст, Емил Спахийски - журналист, наблюдател на в.“Труд“, Максим Бехар - журналист, PR експерт, Стефан Китанов - директор на София Филм Фест, Тома Томов - журналист, политически коментатор, Савина Рупен­лиева – от Министерство на туризма, Мартичка Божилова - продуцент.

Академията ще бъде съпътствана от филмова програма в СОК "Камчия" с вход свободен.

За жителите и гостите на Варна е подбрана специал­на филмова програма. Прожекциите са безплатни и се излъчват в зала „Пленарна” на Община Варна.

В програмата са включени премиерни за България филми и такива, които ще се показват само в рамките на Академията от Китай, Индия, Малайзия.

Есенна академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми се организира с подкрепата на Медицински университет – Варна и Националния съвет на Български Червен кръст в годините между конкурсните издания на Фестивала. По време на форума се срещат идеи и позиции по актуални въпроси, които вълнуват творци, общест­ве­ници, журналисти, представители на червенокръстки организации, медицинските среди. Лекции и дискусии, работни ателиета, прожекции на документални, късометражни и игрални филми предоставят актуална информация от и за професионалисти, от която има нужда всеки активен член на обществото, за да направи своя отговорен избор.

ФЕСТИВАЛ НА ФЕСТИВАЛИТЕ

„Фестивал на фестивалите“ е инициатор на ежегодна среща на фестивалите, форум, на който се обменя информация, опит, обсъждат се актуални теми, експерти запознават с ноу-хау.

„Фестивал на фестивалите“ организиран със съдействието на МУ – Варна и НС на БЧК е обучителна среща в рамките на Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Срещата е насочена към организаторите на културни събития като творчески, изпълнителни и програмните директори, селекционери и консултанти, марке­тингови служби, пресслужби, технически служби и офисите по акредитация както и за компании, които се специализират в предоставянето на услуги на фестивали - рекламни агенции, светлинни и аудио-видео услуги, компании за изработване на сцени и реквизит, графични и уеб дизайнери. Срещата дава възможност за сравнение и растеж, както и начало на сътрудничества, насочени към конкурент­­оспо­собността и ефективността на сектора. Могат също да участват и агенции и институции, които са ангажирани в насърчаването и реализацията на културни събития.

„Фестивал на фестивалите“ е адресирано и до маркетингови отдели на компании, които инвестират или искат да инвестират в спонсорството на прояви, създавайки по този начин целенасочена и пряка комуникация с потребителя, успявайки да постигне без загуби поставените цели. Във „Фестивала на фестивалите“ участват и институти, мастер класове и специализирани курсове в обучението на специа­лис­ти в областта на културните събития, както и студенти и амбициозни професионалисти, като по този начин „Фестивал на фестивалите“ изгражда непосредствен и успешен диалог между двете страни.

Събитието отваря вратите си за всички фенове и потребители на фестивални събития, предлагайки им възможността отблизо да разберат динамиката и културната оферта на фестивалната система. Надя­ва­ме се, форумът да представлява интерес и за Министерството на туризма на Република България, тъй като фестивалите във всичките им разновидности са съществена част от културния туризъм.

ИСТОРИЯ НА ФЕСТИВАЛА

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда за първи път през 1965 г. като международен преглед на червенокръстки и здравни филми, за да се отбележи 80-годишнината на Българския Червен кръст. Създателите са Централният съвет на Българския Червен кръст, Международната федерация (тогава Лига) на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, Международният комитет на Червения кръст, Световната здравна организация и ЮНЕСКО. Девизът на фестивала е: “Чрез хуманизъм към мир и дружба”. Фестивалът има солидно международно признание в лицето на Международната федерация на сдружението на филмопроизводителите (ФИАФ) като специализиран състезателен фестивал. Съгласно статута основната задача, която си поставя е да събере и покаже най-добрите филми, произведени през последните две години, третиращи актуални хуманни, червено­кръстки и здравни проблеми. Осъществени са общо четиринадесет издания на фестивала до 1991 г. Призната му е категория „А” от ФМАФ (Между­на­род­на­та федерация на сдружението на филмо­произво­дителите) и СИДАЛК (Международната организация на филмовата критика). В същата категория са фестивалите в Кан, Венеция, Сан Себастиян и др.

В началото на 2014 г. Националният съвет на БЧК, взе решение за възстановяване на фестивала, в партньорство с Медицински университет Варна “Проф. д-р Параскев Стоянов”. Беше възстановена марката на Фестивала. Създадена беше фондация “Междуна­роден фестивал на червенокръстките и здравни филми”, съпредседателствана от БЧК и МУ - Варна, с управляващ орган и секретариат. Учреди се Обществен комитет към Фондацията, с участието на изявени личности и представители на различни институции, които подпомагат дейността по възстановяването и провеждането на Фестивала.

В периода 3-7 ноември 2014 г. под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова се проведе петнадесетото издание на Фестивала под формата, в която е възникнал през 1965 г. – “Преглед на червенокръстки и здравни филми”. Запазен бе и традиционният надслов “Чрез хуманизъм към мир и приятелство”.

Шестнадесетото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми се проведе от 28 септември до 3 октомври 2015 година във Варна отново под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова. Изданието беше със състезателен характер, като 118 заглавия се състезаваха в категориите:

1) Филми на Червения кръст и на Червения полумесец, които отразяват дейността на националните организации на Червения кръст и Червения полумесец по целия свят;

2) Документални филми (от тематични области: медицина, здравеопазване, екология, миграция, човешки права);

3) Игрални филми (пълнометражни) с обща хуманна насоченост.

Адрес за кореспонденция

Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми - Варна
ул. Братя Шкорпил 3
9000 Варна
България

Секретариат на Фестивала

Г-жа Светла Лефтерова
тел.: +359 888 422 421

e-mail: ircfilmfest@gmail.com

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Фондация Международен Фестивал на Червенокръсткитe и Здравни Филми

Банкови детайли:

IBAN: BG02STSA93000022044759
BIC: STSABGSF
Адрес на Банката: София 1036, ул. Московска 19

BACK TO TOP