XIX
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

16 - 19 септември 2021
ПРОЖЕКЦИИ НА ЗАКРИТО: Ре-БОНКЪРС - 14-20 септември 2021
ПРОЖЕКЦИИ НА ОТКРИТО: КОЛОНАДАТА - 16-19 септември 2021

ОБРЪЩЕНИЯ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

ДО

ОРГАНИЗАТОРИТЕ, ПАРТНЬОРИТЕ И УЧАСТНИЦИТЕ
В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

УВАЖАЕМИ ПРОФ. Д-Р ГИГОВ,
УВАЖАЕМИ АКАД. ГРИГОРОВ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Международният фестивал на червенокръстки и здравни филми започва отново. Благодарение на всички вас - посланици на силата на духа, на мира и приятелството! Приемете най-сърдечните ми поздрави и благодарности за нестихващата ви амбиция и енергия, за отдадеността ви на каузата да вярваме в доброто, да творим добро и да подкрепяме доброто. Вие сте пример за успешна екипна работа. За мен е изключителна чест и голяма отговорност фестивалът да се провежда под моя патронаж.

Разбираемо и тази година фокусът на фестивала е върху пандемията и последствията от нея, с които ще се борим занапред. Отвъд тежките здравни и икономически проблеми, най-трудният тест днес е пред доверието помежду ни - в обществото, между държавите. Вирусът ни държи на 2 метра отстояние един от друг, но вярвам, че между душите ни не се откриват бездни, а напротив - осъзнаваме още повече необходимостта да бъдем заедно, да си подаваме ръка за помощ и подкрепа, за да преодолеем по-леко кризите. Страхът от болестта не успя да убие присъщите ни чувства на съпричастност и отговорност към другия, а напротив!

За поредна година богатата програма на фестивала, привлякла участници от цял свят, ще ни предаде най - важните в живота уроци - уроците по човещина! 19-ото издание на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми ще напише поредната успешна страница в значимата си биография.

Желая ви здраве!

Вярвам, че скоро ще успеем да си върнем свободата на общуване!

На добър час!

Илияна Йотова
Вицепрезидент на Република България


До организаторите и участниците

в XIX Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

Уважаеми дами и господа,

По повод XIX Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми приемете моите най-искрени поздравления и пожелания за здраве и творческо вдъхновение!

Утвърден като интересно събитие в културния афиш на Варна, Фестивалът всяка година привлича все повече участници от цял свят, като провокира интереса на младите хора към доброволчеството и добротворчеството като начин на живот!

Сигурен съм, че темата на поредното издание - „Пандемия, общество, кино“, ще привлече отново много почитатели на филмите, участващи в конкурсната програма.

Приветствам усилията и ентусиазма на организаторите, благодарение на които Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми придава нов нюанс на обществено-културния живот в морската столица на България!


На добър час!

Иван Портних
Кмет на Община Варна


Вече седем години Българският Червен кръст и Медицинският университет – Варна, чрез едно уникално културно събитие - Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми, отстояват уверено каузата да помогнем на този свят да стане по-добър.

Признателност и дълбока благодарност към вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, патрон и приятел на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми. Нейната подкрепа е висока чест за червенокръстците и гордост, че българският вицепрезидент цени хуманитарните принципи и ценности милосърдие, човеколюбие, доброта, състрадание, и дава своя принос за утвърждаването им в обществото.

Обръщам се с думи на благодарност към ръководството на Фестивала, в лицето на Илко Раев и проф. Божидар Манов, и към фестивалния екип, на чиито неуморни усилия и упорита работа се дължи организирането и провеждането на престижния форум. Уверен съм, че въпреки усложнената епидемиологична ситуация и тази година е намерено най-оптималното решение за безопасността на участници, гости и зрители.

НА ДОБЪР ПЪТ И УСПЕШНА МИСИЯ!

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЗАЕДНО В ИМЕТО НА ДОБРОТО!


Акад. ХРИСТО ГРИГОРОВ, д-р х. к.
Председател на Българския Червен Кръст


Идеята за създаването на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми възниква в град Варна през 1965 година като амбициозен проект, насочен към вечните ценности, които остават непреходни във времето.

Вече 56 години фестивалът е неделима част от културния календар на България и Европа. Ние, от Медицински университет – Варна, заедно с Българския червен кръст успяхме да повишим интереса на младите хора чрез средствата на културата към основни хуманни ценности като част от съвременния начин на живот.

Трудностите на ежедневието, пред които сме изправени, поставят социалната и обществена дейност на Медицински университет – Варна и Българския червен кръст на една изключително важна позиция с глобално значение.

Тази година темата на фестивала, в унисон със случващото се около нас, е „Пандемия-общество-кино“. Въпреки епидемиологичната обстановка и огромната агресия, социални неравенства и недоволства, сред които живеем, именно красотата и единството на изкуството и образованието са пътищата тенденцията да бъде преобърната.

Като образователна и научна институция Медицински университет – Варна има ангажимент към цялото общество. Уверен съм, че и тази година събитието ще бъде посрещнато със сериозен интерес от публиката, защото хората все повече осъзнават, че трябва да ценим непреходните човешки ценности – доброта, милосърдие, човеколюбие, и да полагаме усилия за тяхното утвърждаване. Само по този начин проблемите на съвременния свят могат да бъдат решени чрез образование, наука и култура.


Проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.
Ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна


Скъпи приятели на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми,

Предстои провеждането на 19-тото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми - най-старият международен кинофестивал фестивал в България, с над 56-годишна история.

За краткото време от възстановяването на форума през 2014 година до днес, фестивалът възвърна своя авторитет, доказателство за което е растящият интерес на кинотворци от цял свят за участие в конкурсната програма. Утвърди се и като формат, даващ възможност за среща на съмишленици, които чрез средствата на киноизкуството допринасят за популяризиране на хуманитарните ценности.

Подготовката и провеждането на 19-тото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми са повлияни от ситуацията на световна пандемия. Не един път се наложи да прекрояваме програма и събития, за да гарантираме на първо място безопасността на нашите верни зрители. Поради това традиционните за събитието дискусионен форум, специални събития и съпътстващи демонстрации няма да могат да се състоят.

В рамките на фестивалните дни почитателите на киноизкуството ще имат възможност да се насладят на 68 филмови заглавия от 18 държави. Подбраните локации за прожекциите са на открито на входа на Морската градина и в новото културно пространство на град Варна – РеБонкърс. Част от програмата на фестивала ще е достъпна и онлайн. По време на прожекциите ще бъдат спазвани актуалните за деня мерки за безопасност.

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда с подкрепата на нашите традиционни партньори, спонсори и дарители.

Приятно гледане!

Илко Раев
Директор на Международен фестивал на червенокъстките и здравни филми


ДА ПРОДЪЛЖИМ ЗАЕДНО

С НАШИТЕ ЗРИТЕЛИ

„Пир по време на чума“ (1832) отдавна е в световната класика като една от четирите „малки трагедии“ на Пушкин.

„Фестивал по време на пандемия“ е уви, новия modus vivendi за световното кино през 2020/21 година заради глобалното разпространение на коронавируса. Последователните вълни Covid 19 принудиха много фестивали да променят старите си традиции и отдавна планирани дати в календара. Едни бяха отменени, други отложени, някои преминаха като on line издания или хибридни комбинации от виртуални излъчвания и прожекции на живо в летни кина и приспособени временни пространства.

Миналата 2020 година и нашият фестивал попадна в тази въртележка, с надежда че ще е еднократно премеждие. Но ето, че и сега през септември 2021 отново търсим спасителна хитрост, за да не пропуснем поредното издание на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми! Защото добре знаем, че една „дупка“ в летописа на възстановения фестивал ще отвори трудно заличима следа в неговото развитие.

И тъкмо затова, макар при много сложни условия и въпреки редица препъващи обстоятелства, отново осветяваме екрана на нашия фестивал с нови надежди, че ще преодолеем и това поредно изпитание. Предлагаме намалена програма с по-малко нови заглавия и публични прожекции, но с убеденост, че все пак не сме забравили нашите зрители, заради които кинофестивалите съществуват и усилията за тяхното организиране имат смисъл!

С тази вяра се обръщаме към всички приятели на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми с призив да бъдем отново заедно и да продължим в името на нашия общ девиз: Чрез хуманизъм към мир и приятелство!

Проф. д.н. Божидар Манов
Художествен директор

BACK TO TOP