XIX
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

16 - 19 септември 2021

НАГРАДИ НА XIX-ТИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ - ВАРНА 2021
ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ФЕСТИВАЛА се присъжда на филма „Живот от Живота“, България, режисьор Стефан Командарев.

В него се проявява феноменалното съчетание между лекаря и кинотвореца. С библейска простота и спартанска строгост разказва за безрезервното донорско отдаване, за търпението, очакването и надеждата, пораждащи се в името на дълбоката следа, която трябва да остане след всеки човешки живот, за да го има дълго на тази земя.


Специалната награда на журито се присъжда на филма „Гласът ми ще е с теб“ , Белгия, режисьор Бруно Тракт.

Филм,който смело и дръзко навлиза в иреалното пространство чрез хирургическата хипноза. Убедително разказва за нов експериментален метод, свързан с магическото въздействие на човешкия глас и на вербата. Прави ни свидетели на нейната мощ, която чрез предизвикване на позитивни асоциации, претъпява дори нетърпимата болка при пълно, тотално доверие между лекар и пациент.


Награда за най-добър режисьор се присъжда на Станимир Трифонов за филма „Блаженият“, България.

Присъдена е за смелото навлизане в неизбродимите, неизследвани пространства на „блаженото“ подсъзнание, което поражда по-добри и по-справедливи светове. И за високото художествено майсторство, проявено чрез яркия кинематографичен образ на вечно течащата и променяща се Река на времето.


Награда за най-добър сценарий се присъжда на Рафаел Балбони и Ан Сирот за филма „Лудешки живот“, Белгия.

Справедливо им се полага наградата за история, майсторски и пристрастно разказваща етапите на болестта деменция, която фатално разрушава съзнанието на един интересен , неординарен, артистичен човек. Двамата предлагат друго, смело и неочаквано решение – човекът може и трябва да бъде приет с обич и търпение, такъв какъвто е в обществото на здравите и разумните.


Награда за най-добър филм в категория Филми на червения кръст и червения полумесец се присъжда на филма „Подготовка с Педро“ на Американския Червен кръст.

Филм-анимация, представен във формата на триптих, който ни запознава с миенето на ръцете, като умно и забавно приключение; с необходимостта от самообладание при прекъсване на електрическото захранване; с отговорното поведение при горски пожар. Любопитни и поучителни истории за малки и големи, поднесени леко и непринудено при пълното отсъствие на досадното нравоучение.


Специалната награда в категория Филми на червения кръст и червения полумесец на ПРЕДСЕДАТЕЛЯ на Българския Червен кръст се присъжда на филма “Ангелът на милосърдието“ , България, Областен съвет на БЧК – Русе.

Филмът е отбелязан с тази награда, защото повдига темата за късата памет и за тревата на забвението, която покрива подвига. И защото е забележително и похвално отношението на Община Бяла, продуцент на филма, към изключителната личност на баронеса Юлия Вревска – милосърдна сестра, доброволка, изнесла върху крехките си плещи десетки ранени от бойните полета на Руско-турската Освободителна война и оставила костите си на българска земя.


Награда за най-добър филм в категория ЗДРАВНИ ФИЛМИ се присъжда на филма „Летатели“, Русия.

Журито се прекланя пред неговите герои, пред екипа, който го е създал и автентично е документирал подвига на лекарите, които спасяват новородени деца с въздушна линейка в суровите условия на руския Север. „Ние не сме Богове, но като че ли сме“ е запомнящата се заключителна реплика във финала на този филм.


Специалната награда в категория ЗДРАВНИ ФИЛМИ на РЕКТОРА на Медицински университет – Варна се присъжда на филма „Болестта на царете“, България, режисьор Валентина Фиданова-Коларова.

Любопитно и познавателно, чрез анимация, стари картини и увлекателен разказ на лекар-специалист е представена „Болестта на царете“ – подаграта. Интересното и новото в този случай е, че лекарят не препоръчва пълно въздържание, страх от болестта и отказ от живия живот. Той слага акцент върху баланса и мярата пред изкушенията. Все пак животът трябва да продължава, пълновластно, дори когато е придружен от болестта.


Награда за най-добър полнометражен филм в категория ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ се присъжда на филма „Тихо наследство“ , режисьор Петя Накова, България.

Приятелски, открито разказана и споделена лична история за мисията на една безрезервно отдадена преподавателка в основан от нея образователен център за глухи деца. Преминала през изпитанието на тежко заболяване, тя се завръща с нова енергия, нови идеи, подновена обич към тези, които са поверили детството си на нейните ръце, ръцете които говорят в буквален и преносен смисъл.


Наградата за най-добър късометражен филм в категория ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ се присъжда на филма „Не е различна“, сценаристи Геновева Донкова и проф.д-р Виолета Йотова, България.

С пълно съгласие журито присъди наградата на филм, в който през погледа на едно семейство, специалисти и учители се разказва за съвместната програма на Община Варна, Варненското дружество по детска ендокринология и МУ – Варна. Програма , която с много усилия и воля преодолява бюрократични препятствия, но осигурява пълноценен живот на децата с диабет, така че да се радват на живота, да играят без да се различават и да изостават от другите здрави и играещи деца.


Специална награда в категория ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ се присъжда на филма „Скитане“, Канада, режисьор и сценарии Мелани Кариер и Оливие Хигинс.

Журито е впечатлено от изящния кинематографичен език, зрелостта и проникновенното художествено пресъздаване на драмата и злочестието на скитащите мигранти по света, но в същото време е респектирано от стойцизма, търпението, изстрадания оптимизъм на хората, които живеят във вечно очакване на завръщането в Родината и на по-добрите дни.


Награда за най-добър пълнометражен филм в категория ИГРАЛНИ ФИЛМИ се присъжда на филма „Мамонга“, Сърбия, режисьор Стефан Милешевич.

По преценка на журито това е откритието на 19-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Нежна, деликатна немногословна кино-творба, в която говори тишината. Съдържа догадката, че универсалният език на добрите хора по света е мълчанието, което акварелно прелива и преминава от една съдба към друга. Добрите хора притежават рядката дарба да се разбират с много малко думи и леко, лесно да преминават всякакви граници. Границите съществуват само върху географските карти. Те не могат да разрушат войнството на добрите хора по света.


Наградата за най-добър късометражен филм в категория ИГРАЛНИ ФИЛМИ – на филма „Жива“ , Швеция, режисьор и сценарист Джими Олсон.

Филм за силата на човешкия дух и жаждата за осмислен живот. Създателите му ни увличат с решимостта си да отстояват и защитават правото на всеки човек да изживява живота си пълноценно, да се влюбва, да мечтае, да очаква, да изисква от другите уважение към личността му. Авторите на филма преодоляват чувството за обречеността на прикования към инвалидния стол човек. Дискретен хумор и деликатен оптимизъм са главните достойнства на този филм.


Специалната награда на Кмета на Община Варна се присъжда на актрисата Лорина Камбурова, посмъртно, за ролята й във филма „Блаженият“, на режисьора Станимир Трифонов, България.

И за краткото й но незабравимо присъствие в художествения ни живот.


Извън регламента на фестивала журито реши да присъди специален ДИПЛОМ на филма „АД“ , документален, Испания, режисьор Раул де ла Фуенте.

Той предлага на нашето внимание една сериозна и много съвременна тема. Темата на Достоевски за духовното прераждане на човека, преминал през ада на жестоките обществени отношения и осъзнал дълга си да твори и да умножава доброто сред „унижените и оскърбените“.BACK TO TOP