XVII
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

12 - 15 октомври 2017

ЕСЕННА АКАДЕМИЯ 2017
10 - 15 октомври 2017

11.10 СРЯДА
СОК „КАМЧИЯ“
14:00 Необикновени хора (Турция), 2015, 45'
Режисьор(и): Орхан Такеуглу

В дълбоките долини, които пресичат районите на изток от Черно море, група необикновени хора поддържат традициите чрез силни, непрекъснати взаимоотношения, изпълнявайки редица проекти от конструирането на въжена линия с минимално влияние върху околната среда до създаването на подходи за връщане, прилепени до ръба на пропастта. В тази част на Турция, по необичаен начин хора и общностти откриват „дивата природамежду два невероятни сини портала: море и небе.

16:00 На честотите на природата (България), 2017, 30'
Режисьор(и): Виктория Живкова

Здравословен начин на живот, алтернативни, но научно доказани методи за лечение, профилактика, превенция, спорт, релакс, физическо и психическо разтоварване на организма. Всичко това в синхрон с природата и нейните ресурси

18:00 Врагове / Врагове (България), 2017, 101'
Режисьор(и): Светослав Овчаров

Пролетта на 1913 г. Балканската война. Турски броненосец тероризира с далекобойните си оръдия българската армия. Въпреки противоречията помежду си, група отчаяни военни се заемат да пренесат по суша лодка. Те искат да я превърнат в жива торпила и да потопят броненосеца. По пътя се сблъскват с турски войници, които от врагове стават техни съюзници. Противоречията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете.

12.10 ЧЕТВЪРТЪК
СОК „КАМЧИЯ“
14:00 Кино на длан (България), 2017, 90'
“Кино в длан 2017“ - програма наградени филми от различни режисьори в различни жанрове. “Кино в длан“ е първият фестивал организиран в България за филми снимани с мобилен телефон. Насочен е към независимите кино дейци, готови да експериментират с модерните технологии. Основните теми засегнати в наградените филми от второто издание на фестивала през 2017-та година са съвременните проблеми на комуникацията. Те рефлектират върху множество страни на живота ни: приятелство, творческа работа, известност, невъзможна любов, връзката между традицията и съвременния живот. Стилът на повечето филми е директен и разкрива как съвременните млади хора комуникират, сблъскват се с проблеми и търсят решения. Режисьорите не се занимават с абстрактни екзистенциални проблеми, а с основни въпроси от човешкия живот: какво значи да наречем някого приятел или любим; как хората да са добри към другите и какво един човек може да направи за другите.

Българка 2.0, Диана Стоянова
Полицейска арт терапия, Борис Иванов
Залезът на ОхлювЪ, Бранимир Арсов
My Japan, Борис Мечкуев
Приказка за реалността, Дико Бучуков
Расте, но не старее, Александър Димитров
Елелика Пепелика, Магда Божанова
Ем, Мария Минчева
Безсъние, Кремена Пехливанова
Очила, Марио Георгиев
Selfie, Далия Христова
Hands Up, Мария Македонска
Комуникация, Виктор Тодоров
Аз не съм моят инвалиден стол, Магдалена Петрова
Любовта в крилата на пеперудата, Бинсес Демир
Отковани емоции, Иван Петков
Скопие: бекстейдж, Димитър Стоянов
Колелета, Павел Цветков
Аутопсия за едно танго, Павла Котова и Теодора-Косара Попова

16:00 История на добротата / Istoria binelui (Румъния), , 78'
История на Румънския Червен кръст.

19:00 ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА
Фортуната / Fortunata (Италия), 2017, 103'
Режисьор(и): Серджио Кастелито

Историята на млада майка, с провален брак зад гърба си, която всеки ден се бори за мечтата си да отвори фризьорски салон, предизвиквайки съдбата в усилието да се освободи и да спечели независимостта си и правото на щастие.

ОБЩИНА ВАРНА, ПЛЕНАРНА ЗАЛА
17:00 Откраднат Живот (България), 2016, 30'
“Откраднат живот” е името на български драматичен сериал, с който NOVA поема ново предизвикателство, заедно с продуцентската компания „Dream Team“. Сериалът проследява драматичните обрати в съдбите на главните герои, случващи се на фона на динамичното ежедневие в голяма градска болница. Историите на героите се преплитат с наситените с напрежение случаи от лекарската практика, които създават актуалната рамка на сюжета и провокират интереса и емоциите на зрителите. Млади, талантливи и красиви актьори си партнират с утвърдени имена, изненадващи обрати и интересни сюжетни линии, наситени с любов, предателство, приятелство и трудни рискови решения са основните двигатели на интригата, която държи в напрежение зрителите от различни възрастови групи от първия до последния епизод. Специално за варненската публика по време на 17-я Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе среща с любими актьори от „Откраднат живот“ и ще се излъчат епизоди от третият сезон на поредицата с подзаглавие "Възмездието".

19:00 Белите рицари / Les chevaliers blancs (Франция), 2015, 112'
Режисьор(и): Йоахим Лафос

Като управляващ неправителствената организация „Движение за децата“ Жак Арно изпраща няколко хуманитарни работници в Африка „да вземат“ деца - сираци. Операцията прераства в паника.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, ЗАЛА 3
15:00 Епоха (България), 2016, 40'
Режисьор(и): Мая Вапцарова

Нов прочит на по-малко известни и непознати творби на Никола Йонков Вапцаров, които изненадват с актуалното си звучене за съвременни проблеми. Режисьорката Мая Вапцарова преглежда историята на България през стиховете на поета, които с мъдрост отговарят на миналото и сякаш пророчески ни съпътстват в настоящето.

17:00 СЪСТЕЗАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗДРАВНИ ФИЛМИ
Оптимални грижи за болните от хемофилия (България), 2017, 19'40''
Режисьор(и): Ива Мартинова

Хемофилията е генетично заболяване, което се изразява в нарушена коагулация и болните често и спонтанно страдат от кръвоизливи. В европейски и световен мащаб грижите за пациенти с хемофилия се осъществяват в специализирани центрове, които са доказали своето голямо предимство по отношение на качеството на медицинското обслужване и по отношение на икономическата ефективност, свързана с тяхната диагностика, проследяване, профилактика и лечение. Важно условие е проследяването на пациентите с хемофилия да се случва в един и същи център през целия им живот. Това произтича от спецификата и рядкостта на заболяването. У нас първият център, сертифициран като експертен център по коагулопатии и редки анемии, е създаден през 2013г. в университетската болница „Св. Марина“ във Варна и се намира на територията на клиниката по детска хематология и онкология.

Диагноза рак...не си сам (България), 2016, 16'37''
Режисьор(и): Силвия Николова

Поставянето на диагноза, свързана със злокачествено туморно заболяване, е изключително травматично събитие и променя, както целия живот на човека, така и този на неговото семейство и близки. Тази нова реалност изисква огромна адаптация към един различен живот, изпълнен с операции, химиотерапия, лъчетерапия, безкрайни изследвания, свързани с тревожно чакане на резултатите, статистика, прогнози и очаквания. Когато фактите са неоспорими, идва време за битка. Голяма битка, в която са ти нужни много съюзници, защото врагът е силен...

Случаят “Елисавета“ (България), 2016, 30'03''
Режисьор(и): Даниела Иванова

Филмът разказва история за силата на човешкия дух, за добре свършената работа, за топлата човешка връзка между лекар и пациент. В резултат на всичко това през пролетта на 2015 година 78-годишната Елисавета Иванова е изписана от университетската болница “Света Марина” – Варна свободна от ракови клетки. След изненадващата и разтърсваща диагноза рак четвърти стадий на правото черво, след три тежки операции на тумор и метастази в лимфните възли и черния дроб, след тежко и травматично постоперативно лечение, химио- и лъчетерапия, Елисавета успява да победи рака. Този филм разказва и за трудния път, който извървяват пациентите с тежки онкологични заболявания, за страха от диагнозата, за тежкото и продължително лечение и за радостта от завоюваните малки и големи победи.

СОЦИАЛНА ЧАЙНА
16:00 НАТФИЗ
Всяка неделя (България), 2015, 9'

Защитени жилища (България), 2015, 15'

ГМО (България), 2015, 30'

Пеперудени деца (България), 2015, 8'

18:00 СЪСТЕЗАТЕЛНА ПРОГРАМА ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ
Свещен зоопарк (Израел), , 60'
Режисьор(и): Катарина Вайзбург

Ерусалим през нощта: улиците са празни и изглеждат мирни. Стена от бодлива тел показва, че точно обратното е вярно. Денят настъпва и в Jerusalem Biblical Zoo жирафи, слонове и други животни се пуснати в загражденията си. Хора от всички етнически и религиозни групи работят или идват като посетители - нещо нормално в други части на света, но това е изключение тук, където насилието и войната са рутинни. Свещен зоопарк повдига въпроси за свободата и самоопределението - мирното ежедневие там е крехко.

Прави музика, a не война (Украина), 2016, 1'53''
Режисьор(и): Денис Кушаров, Олег Середитский, Володимир Божинский

Вчера – мир, днес – война. И ако само всички военни можеха да решат проблемите си свирейки музика, а не изграейки с нашия живот, щяхме да имаме друго бъдеще.

ЗЛАТНА ВАРНА (БРЮХАУЗ „ЧЕРНАТА ОВЦА“)
19:00 Другата страна на надеждата / Toivon tuolla puolen (Финландия), 2017, 98'
Режисьор(и): Аки Каурисмаки

Филмът разказва две истории, които се преплитат. В първата срещаме Халед, който е сирийски бежанец. Качил се на товарен кораб, той се оказва в Хелзинки, където официално иска убежище, но без да се надява на особен успех.

13.10 ПЕТЪК
СОК „КАМЧИЯ“
14:00 ПАНОРАМА ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ
Душа от море (България), 2016, 11'18''
Режисьор(и): Силвия Николова

Шегите на живота са непредсказуеми...Да обичаш нещо толкова много, а да не можеш да му се насладиш в пълнота...Но да направиш всичко, което е по силите ти, за да могат да му се наслаждават и използват другите... „Душа от море“ – биографичен филм за доц. д-р Стамат Стаматов - основоположникът на лечебния туризъм по Българското крайбрежие. Той е учен с признат международен авторитет и виден общественик. 65 години от живота си той посвещава на българското здравеопазване и туризма и се утвърждава като създател на модерната таласотерапия и доайен на здравния туризъм у нас и в Европа.

Спомняме си... (България), 2017, 20'
Режисьор(и): Ива Мартинова

Проф. Юрген Кьобке е дългогодишен ръководител на катедрата по анатомия във факултета по Медицина на Университета в Кьолн. Той е пионер в развитието на клиничната анатомия. През 90-те години на ХХв  се случва така, че катедрата по анатомия на Кьолнския университет започва дълготрайно и ползотворно сътрудничество с  катедрите по анатомия и ортопедия на МУ – Варна. Филмът разглежда възловата функция на проф. Кьобке и аспектите на това партньорство през погледа на значими личности с принос в развитието, разрастването и осъвременяването на облика на катедрите по анатомия и ортопедия в МУ – Варна.

Зелените дяволи на Варна (България), 2017, 30'
Режисьор(и): Силвия Николова

Пясъкът и вълните са работно място за някои – на спасителите. Онези, които нямат време да се наслаждават на лятото, както го правим ние, защото работят. Защото се грижат за нашия живот и здраве на морския бряг.

Живот със Синдром на Даун (България), 2017, 6'40''
Режисьор(и): Ива Мартинова

Хората със синдром на Даун са усмихнати и се привързват бързо. Тази генетична аномалия не винаги предполага умствено изоставане, наблюдават се сърдечни нарушения, нисък мускулен тонус, но тези нарушения се преодоляват с физиотерапия. И все пак, как протича животът на хората със синдром на Даун и на техните близки?

Да пораснеш голям (България), 2017, 10'24''
Режисьор(и): Ива Мартинова

Какво е да се бориш с хормона на растежа още от съвсем малък? Как се свиква с ежедневните инжекции? От какво зависи дали Палечка ще порасне голяма?

16:00 СЪСТЕЗАТЕЛНА ПРОГРАМА ФИЛМИ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ
Ода за радостта (от спасяването) (Гърция), , 9'29''
Филм в чест на Лукас Бистракис, баща на гръцкото водно спасяване.

Кампания на Хърватския Червен кръст (Хърватска), , 33''
Тя е насочена към повишаване на осведомеността относно бедността сред децата, особено на факта, че има много деца, които нямат достъп до училищно хранене, което е съществена предпоставка за здравето и благополучието им.

150 години Швейцарски Червен кръст (Швейцария), , 6'30''
Продукция на: Швейцарски Червен кръст

Клуб майка и дете: здраве (Швейцария), 2016, 3'17''
Режисьор(и): Продукция на: Швейцарски Червен кръст

Програма на Швейцарски Червен кръст в Того.

Грижа за очите: лекари, операции, болници (Швейцария), 2016, 3'21“
Режисьор(и): Продукция на: Швейцарски Червен кръст

Програма на Швейцарски Червен кръст в Того.

Превенция на маларията (Швейцария), 2016, 7'17''
Режисьор(и): Продукция на: Швейцарски Червен кръст

Програма на Швейцарски Червен кръст в Того.

Аз, ти и приятели (България), 2017, 27'28''
Режисьор(и): Борислава Димова

За тях обикновено се говори, когато  има някакъв инцидент и се нуждаем от помощта им. Това са планинските спасители - водачи на кучета. Какви хора са те, как съжителстват със своите кучета, кое ги мотивира да бъдат всеотдайни, как се  обучават водач и куче за да станат екип? Отговорите ще откриете в „Аз, ти и приятели” - филмов разказ за всеотдайността, обичта и осъзнатата мисия да помагаш на нуждаещите се. 

Общностен център (Турция), 2015, 12'30''
Филм на Турски Червен полумесец

Ежедневието на едно сирийско семейство (Турция), 2015, 7'
Филм на Турски Червен полумесец

18:00 Диванът на Сталин / Le divan de Staline (Франция), 2016, 92'
Режисьор(и): Фани Ардан

СССР, 1950-те години. Млад художник трябва да създаде паметник на Сталин (Жерар Депардийо), поради което е подложен на проверка от КГБ.

ОБЩИНА ВАРНА, ПЛЕНАРНА ЗАЛА
17:00 Окото на Минотавъра (България), 2017, 45'
Режисьор(и): Борислав Колев

Денис е 18-годишен и като всички млади хора иска да се развива, да има любов, семейство, професия... Като всички, но не съвсем – той е напълно незрящ по рождение. Въпреки това си поставя цели и ги постига – практикува активно различни спортове, чете много, дори има свой начин да гледа филми. Неговата дръзка мечта е да бъде скулптор. Готов ли е да се бори за нея? А готово ли е обществото за хора като Денис?

19:00 Пътуване във времето (САЩ), 2016, 90'
Режисьор(и): Терънс Малик

„Пътуване във времето“ е поетично празнуване на живота и великата история на космоса, пренасящо зрителя в едно огромно, но близко и лично пътуване, което обхваща ерата от Големия взрив, през времето на динозаврите, до сегашния ни човешки свят ... и извън него. Труд на любовта на един от най-аплодираните и визуално вълнуващи филмови творци на американското кино Терънс Малик („Тънка червена линия“, „Дървото на живота“), „Пътуване във времето“ е първият опит на режисьора в документалното кино. Панорамата на филма с внушителни образи ще ни отведе в сърцето на монументалните събития, за които никога не е имало свидетели - от раждането на звездите и галактиките до експлозията на разнообразни форми на живот на планетата Земя, включително човечеството.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, ЗАЛА 3
15:00 Тумор (Иран), 2016, 44'
Режисьор(и): Аббас Рузбахани

Млад човек на име Милад претърпява 4 операции поради мозъчен тумор. Скоро след като се оженил, туморът започнал да се проявява отново. Налага се нова операция.

17:00 Завийте наляво: преживейте невероятното (САЩ), 2017, 42'
Режисьор(и): Андрю Андерсон

Когато животът те запраща в отклонение, трябва да продължиш по пътя си до постигане на целта.

СОЦИАЛНА ЧАЙНА
16:00 В сянката на големите дървета / В тени больших деревьев (Русия), 2016, 45'
Режисьор(и): Вадим Витовцев

Централноафриканската република. Тук в сянката на джунглата живее племето на най-ниските хора на земята – Бака пигмеи. От стотици години те лолуват и поднасят дарове на големите дървета. Молят се на духовете на гората и учат децата си да я уважават и да вземат от нея само това, което им е необходимо. Но малко по малко, техният традиционен начин на живот се променя под натиска на културата на „Големия свят“.

18:00 Изход / Exodos (Франция), 2017, 69'50''
Режисьор(и): Гилермон Фабиен

Филмът проследява преживяванията на хората на борда на Акуариус, спасителен кораб в Средиземно море, в периода 14 септември – 6 октомври 2016 година.

ТЕАТЪР „БЪЛГАРАН"
19:00 Остатъчни образи / Powidoki (Полша), 2016, 98'
Режисьор(и): Анджей Вайда

Последният филм в кариерата на великия режисьор Анджей Вайда (починал на 90-годишна възраст на 9 октомври миналата година), вдъхновен от биографията на големия полски художник авангардист Владислав Стшемински (1893-1952). Многопластова, интелектуална изповед за ролята на изкуството и свободата на изразяване на твореца.Съосновател и преподавател във Висшето училище за изящни изкуства в Лодз, харизматичният художник Владислав Стшемински има имиджа на лидер и е обожаван от своите ученици. Но животът му се променя, когато Сталин поставя ръце над Полша през 1945 г. Стшемински, който отказва да компрометира изкуството си с доктрините за социален реализъм, е преследван, изгонен от университета и, в крайна сметка, изтрит от стените на музеите. С помощта на някои от своите ученици, той започва да се бори за идеите си и става символ на художествена съпротива срещу интелектуалната тирания. Но тази борба за художествена свобода в тоталитарната система постепенно води до драматични последици в собствения му живот.

ЗЛАТНА ВАРНА (БРЮХАУЗ „ЧЕРНАТА ОВЦА“)
НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ДЕН В ЖИВОТА НА ОЛИ МАКИ / Hymyilevä mies (Финландия), 2016, 92'
Режисьор(и): Юхо Куосманен

Викстрьом е вторият персонаж. Той е пътуващ търговец, който се опитва да продава вратовръзки и мъжки ризи. В един момент обаче решава да зареже търговията и да се посвети на залозите, като така успява да си купи ресторант в най-отдалечената част на Хелзинки.

14.10 СЪБОТА
СОК „КАМЧИЯ“
14:00 СЪСТЕЗАТЕЛНА ПРОГРАМА ФИЛМИ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ
Хуманитарна операция в Сирия (Турция), 2015, 7'25''
Филм на Турски Червен полумесец

Да спасим живот / AXA (Мексико), 2015, 2'58''
Продукция на Мексикански Червен кръст

Програма за действия при наводнения / Programa de resilencia ante inundaciones (Мексико), 2015, 3'25''
Продукция на Мексикански Червен кръст

Здравословно хранене (България), 2015, 13'13''
Продукция на Български Червен кръст

Не съм аз / No Soy Yo (Мексико), 2016, 3'26''
Режисьор(и): Манфред Лопес

Обичаме нашите мобилни телефони, но никога не се замисляме, че могат да ни убият. Този кратък филм показва мрачните последствия от това, за което се кълнем, че не може да се случи на нас.

Глухарче / Dent de Lleó (Испания), 2016, 7'
Режисьор(и): Хорхе Белвер

Вятърът няма прегради, мечтите нямат граници. Полетът на глухарче от съцето на Африка до нашите брегове символизира надеждата за бъдеще на милиони хора в един глобализиран свят.

Време на надежда (Унгария), 2016, 3'52''
Режисьор(и): Marcus Grysczok

Кратък филм за моето пътуване с „Време за Надежда“ (НПО) до унгарския град Закани през октомври 2015.

Отвъд видимите белези (Швейцария), 2017, 10'15''

Първа помощ (Франция), 2017, 1'40''
Режисьор(и): Антоан Миньоз

Кратко видео, произведено за Френски Червен кръст - Seine Saint Denis.

Прави разлика (Франция), 2017, 1'37''
Режисьор(и): Антоан Миньоз

Кратко видео, произведено за Френски Червен кръст - Seine Saint Denis.

Международен комитет на Червения кръст (Индия), 2014, 30''
Режисьор(и): Анкита Панда

Aнимационен проект, изговен през втората година от обучителна програма.

Кухня / Muftak (Турция), 2017, 17'21''
Режисьор(и): Арман Пеккая

Един ден 20 сирийски, икакси и туркменски жени бежанки се събират заедно с техните турски съседи в Турция, за да готвят заедно и да изядат, това което са сготвили на една маса…

Въз основа на силата на полумесеца (Турция), 2016, 1'19''
Филм на Турски Червен полумесец

Минералната вода на Червения полумесец в специална бутилка / Kızılay Maden Suyu Premium Şişe'de (Турция), 2016, 1'10''
Филм на Турски Червен полумесец

Тази бутилка дава началото на това да бъдеш добронамерен / ardımseven Olmak Bu Şişeyle Başlar (Турция), 2016, 1'
Филм на Турски Червен полумесец

16:00 Спомен за страха / Спомен за страха (България), 2016, 82'
Режисьор(и): Иван Павлов

1968. Изгорена книга. Провален живот. Унижения, които не се прощават. Травми, които не се забравят. Малки „бунтове“ и малки „предателства“. Пъзел от много човешки съдби, в които малките „не“-та образуват едно голямо „да“... Използвани са епизоди от сценария на Константин Павлов, незаснети във филма „Масово чудо” (1980 г.).

18:00 Остатъчни образи / Powidoki (Полша), 2016, 98'
Режисьор(и): Анджей Вайда

Последният филм в кариерата на великия режисьор Анджей Вайда (починал на 90-годишна възраст на 9 октомври миналата година), вдъхновен от биографията на големия полски художник авангардист Владислав Стшемински (1893-1952). Многопластова, интелектуална изповед за ролята на изкуството и свободата на изразяване на твореца.Съосновател и преподавател във Висшето училище за изящни изкуства в Лодз, харизматичният художник Владислав Стшемински има имиджа на лидер и е обожаван от своите ученици. Но животът му се променя, когато Сталин поставя ръце над Полша през 1945 г. Стшемински, който отказва да компрометира изкуството си с доктрините за социален реализъм, е преследван, изгонен от университета и, в крайна сметка, изтрит от стените на музеите. С помощта на някои от своите ученици, той започва да се бори за идеите си и става символ на художествена съпротива срещу интелектуалната тирания. Но тази борба за художествена свобода в тоталитарната система постепенно води до драматични последици в собствения му живот.

ОБЩИНА ВАРНА, ПЛЕНАРНА ЗАЛА
15:00 Изгубените / Прiпутнi (Украина), 2017, 97'43''
Режисьор(и): Аркадий Непиталюк

Една баба, нейната дъщеря и нейната внучка. Три жени от три поколения, представляващи едно малко семейство. Животът на трите е тясно преплетен с любов и омраза и съдържа трудности и самота поради личностни обстоятелства. Едно обикновено пътуване на гости при бабата, която живее в малкото, забравено от Бога и почти обезлюдено село Pryputnі, внезапно става за тях съдбовно. Само един ден, изпълнен догоре със странни и почти трагични събития: същият този ден, когато преживяваш наново почти целия си живот и го виждаш с нов поглед, което те кара накрая да тръгнеш напред и да прекъснеш омагьосания кръг на навиците, отговорностите, старите възгледи, ежедневната рутина, насочвайки се към друг, още непознат, но съвсем различен и нов живот.

17:00 Съществуване / Dasein (Германия), 2017, 92'
Режисьор(и): Кашяр Мостафави

Съществуване разказва историята на писател, който търси убежище в Германия, за да избяга от войната в собствената си страна, но постепенно става икономически пленник ...

19:00 Пощальонът (България), 2016, 82'
Режисьор(и): Тонислав Христов

38-те избиратели на Голям Дервент са изправени пред трудно решение. „Голямата порта”, както селото е било наричано в продължение на векове заради стратегическото му местоположение, отново попада в центъра на международните събития. Това е първото населено място, през което минават търсещите убежище бежанци. Забравеното село на границата с Турция се e превърнало в тайна врата към Европа. Местният пощальон решава да се кандидатира за кмет, за да спаси все по-обезлюдяващия се Голям Дервент, като го насели със сирийски бежанци. Основният му опонент затваря очи пред проблемите на бягащите от войната, бори се за затваряне на границата и за връщане на комунизма. Изборите за двамата кандидати обаче не приключват след преброяването на бюлетините...

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, ЗАЛА 3
15:00 СЪСТЕЗАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗДРАВНИ ФИЛМИ
Моята поезия / MINHA POESIA (Бразилия), 2016, 24'04''
Режисьор(и): Лейде Якоб

Моята поезия е аудиовизуален разказ за живота и работата на поетесата Лейде Морейра, резюмирайки десетте години, през които нейните поеми са транскрибирани; изключителни моменти, през които Лейде и нейните болногледачи работят с визуална графика, базирана на движението на очите й, единственото движение, което е способна да прави поради заболяването й – АЛС (Амиотрофична латерална склероза). Разказът включва сцени от ежедневието й през миналия и настоящия й живот на фона на оригиналната музика, вдъхновена от нейната поезия и композирана от Нуно Минделис, Елдер Коста и Рафаел Толедо.

Дашиел: пътуване през аутизма (САЩ), , 5'50''
Режисьор(и): Джош Съдърланд

Диагностициран с аутизъм на 3-годишна възраст, на Дашиел е дадена малка надежда за успех. Чрез технология, музика и много любов, едно момче е достатъчно смело да напише собствената си история.

Пастирът (Холандия), 2016, 22'26''
Режисьор(и): Юст ван дер Виел

Здравните застрахователи притискат ентусиазирания личен лекар Нико ван Хасел (91) да промени старомодния си метод на лечение към модерните практики, но той отказва да изостави уязимите си пациенти.

Реципиентът (Нова Зеландия), 2016, 14'34''
Режисьор(и): Кейтлин А. МакКена

Как умираме, какво се случва след смъртта ни, това ще бъде следващата значима медицинска/етична тема с която се конфронтираме като глобално население. Сега смъртта и умирането са считани като провал на човешкото тяло, или като резултат от неадекватен достъп до технологии. Това само по себе си, смъртността и последващият въпрос за “вярата” в това което предстои, е, разбира се, много екзистенциален – защото вярата е породена от нуждата за “по-възвишен” отговор, проблемът е в това, че през повечето време ние не знаем в какво се състои въпроса. Поради това, в Нова Зеландия, където даряването на органи или тъкани е доброволно, въпросът дали да се дарява е разбираемо толкова комплексен, колкото и нашите национални идеологии по отношение на смъртта. Това което ме вдъхнови да направя “The Recipient” беше желанието да изуча в дълбочина въпросите, които даряването поставя пред тези които биха се ползвали, и в това проучване да намеря начина да говоря за по-широката тема за даряването на органи и за смъртността днес.

Академик A.A.Покровски (Русия), , 15'47''
Режисьор(и): Айк Мкртчиян

Академик Покровски става известен в средата на XX век със серия научни открития в нутриологията и нови методи на изследване на храните.

17:00 Знам, че си там (Белгия), , 86'34''
Режисьор(и): Том М Вандер Бекен

Знам, че си там разказва историята на Quentin, който е само на 27 години и е в кома през последните десет от тях. Майка му го завежда в Научния център за кома в Лиеж, за да може медицински екип да реши дали има шанс за подобрение. Останалите членове на семейството са продължили живота си отдавна. Но сега тряба да се съберат заедно и да решат дали могат или не да оставят Quentin да си отиде. Дали това решение ще събете семейството или ще го разруши напълно?

СОЦИАЛНА ЧАЙНА
14:00 Заблудите (България), 2017, 106'
Режисьор(и): Ива Мартинова

В 21 век имаме лесен достъп до информация, благодарение, на която живеем с бързо набавено познание за заобикалящата ни действителност. Приемаме фактите, споделени от анонимни източници, за новата истина и заживяваме съобразно тях без наистина да знаем кога наистина имаме полза и кога си вредим. В поредицата „Да разбием Заблудите” ще ви срещнем с реални експерти, които ще ни обяснят научната истина за света около нас.

16:00 СЪСТЕЗАТЕЛНА ПРОГРАМА КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ
Дамония (Белгия), 2016, 13‘30‘‘
Режисьор(и): Рами Мохарам Фуад

Дамония разказва историята на жена с психично заболяване, която живее между два свята. Между горчивата реалност и нейните мечти, тя продължава да търси блаженството.

Лурна (Испания), 2016, 15'
Режисьор(и): Нани Матос

Лурна е млада африканка, която мечтае за по-добър живот. Един ден тя тръгва с надеждата и очакванията да изпълни мечтата си. Това, което Лурна не знае, е, че скоро ще иска да се върне.

Дисоциация (България), 2016, 4'07''
Режисьор(и): Дария Йорданова

Късометражен филм за човек с ДЛР (Дисоциативно Личностно Разстройство), който се опитва да оправи с множеството си личности при среща с психиатър.

Исках да ме няма / Исках да ме няма (България), 2016, 7'
Режисьор(и): Павел Павлов

История за вътрешната борба, срамът и признанието на една жена, извървяла пътя на душевната болка.

Сирин / Сирин (България), 2015, 16'34''
Режисьор(и): Крум Янков и Кателина Кънчева

Мъж и Жена, притиснати от обстоятелства. Мъжът е болен, а жената се грижи за него, докато любовта им умира. “За да развържеш възела, е нужно да го запалиш – той изгаря и двете въжета увисват свободни.”

Трета стая / Трета стая (България), 2017, 8'18''
Режисьор(и): Петя Иванова

Лазар е машинист, кротък човек, но един ден се скрива от полицай. Тогава всичко се обърква…

Добри / Добри (България), 2016, 16'34''
Режисьор(и): Орлин Милчев

Българският овчар Кольо се спъва и вижда нелегални бежанци, които прекосяват планината близо до границата. А случайната срещата между двама мъже, се оказва мост между два различни свята.

Удари ме / Удари ме (България), 2015, 14'04''
Режисьор(и): Борислав Костов

В този киноразказ има няколко преплитащи се човешки съдби. Акцент са клоуните Стас и Коко, които практикуват Смехотерапия в градска болница. Техен пациент променя завинаги представите им за страх, болка и тъга. Един филм за надеждата, безграничните възможности на човешкият дух и магията на живота.

18:00 Островите и китовете (Великобритания и Дания), 2016, 80'39''
Режисьор(и): Майк Дей

В техния отдалечен дом в Северния Атлантик, Фарьорските острови, винаги са се хранили с това, което природата им дава, горди да поставят на масата месна храна. Земята не дава много, затова те винаги са разчитали на улова от техните морета. Ловуването на китове и морски птици ги е поддържало живи от поколения, и им дава начина на живот, който обичат, живот, който ще предадат на децата си. Но днес традициите им са изправени през сериозна заплаха.

ТЕАТЪР „БЪЛГАРАН"
17:00 Диванът на Сталин / Le divan de Staline (Франция), 2016, 92'
Режисьор(и): Фани Ардан

Сталин се оттегля за тридневна почивка в тайна резиденция сред гората заедно със своята дългогодишна любовница Лидия. В неговия кабинет има диван, подобен на дивана на Фройд в Лондон. Той предлага на Лидия да играят на психоанализа през нощта. А през деня в резиденцията е пристигнал младият художник Данилов, който чака да бъде приет от Сталин, за да му представи своя проект - монумент на вечността в чест на вожда. Проектът на Данилов е избран от Лидия измежду творбите на други художници, но КГБ трябва да направи задължителните си проверки. Събитията придобиват неочакван обрат, когато между Лидия и Данилов се зараждат отношения...

19:00 Фортуната / Fortunata (Италия), 2017, 103'
Режисьор(и): Серджио Кастелито

Фортуната е млада жена с труден живот - неуспешен брак зад гърба си и осемгодишна дъщеря. Работи като фризьорка, която ходи по домовете на своите клиентки, и се бори всеки ден с ожесточена решимост да осъществи мечтата си – да отвори собствен фризьорски салон и да поеме в свои ръце контрола над съдбата си, да получи своята независимост и право на щастие. Тя знае, че за да постигне целта си, трябва да бъде твърда: мислила е за всичко и е готова на всичко. Но не е предвидила променливата сила на любовта, която е способна да промени хода на съдбата. Тази любов ще ѝ даде нова надежда и нов шанс за щастие.

ЗЛАТНА ВАРНА (БРЮХАУЗ „ЧЕРНАТА ОВЦА“)
21 нощи с Пати / Vingt et une nuits avec pattie (Франция), 2015, 115'
Режисьор(и): Арно и Жан-Мари Ларю

Един ден Викстрьом открива Халед да спи в двора зад ресторанта му. Той му помага, като му осигурява място за спане и му дава работа. Викстрьом, Халед, сервитьорката, готвачът и кучето му си заформят едно утопично общество – така типично за филмите на Аки Каурисмаки, в които режисьорът събира различни хора, за да докаже, че светът може и трябва да бъде едно по-добро място.

15.10 НЕДЕЛЯ
СОК „КАМЧИЯ“
14:00 Игрище / Коробка (Русия), 2015, 99'
Режисьор(и): Едуард Бордуков

Четири най-добри приятеля са влюбени във футбола. За тях това е техния живот, а игрището – техния втори дом, където са само свои. Един ден отборът им се сблъсква с чужд отбор, воден от професионален футболист. Те не желаят да делят с тях игрището и организират тежък и безкомпромисен турнир, в който постепенно са въвлечени всички съседи. И изведнъж играта се превръща във война!

16:00 РЕТРО ПАНОРАМА НА ФИЛМИ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ
Елеонора – забравената кралица (България), 2012, 30'
Режисьор(и): Олег Ковачев


Ръце, които помагат (Австралия), 1967, 13'40''
Награден със Специална награда на Лигата на ЧК/ЧП на 2-рия Международен фестивал на Червенокръстките и здравни филми, Варна 1967 г.

Послание от Оланд (Лигата на ЧК/ЧП, МКЧП, Финландски Червен кръст и Шведски Червен кръст), 1984, 26'31''
Отличен с Голямата награда „Златният кораб“ на председателя на Българския Червен кръст на 11-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, Варна 1985 г. Послание от Оланд е филм за Втората междунарона конференция за мир на Червения кръст и Червения полумесец, првоведена през 1984 г.

Да преживееш циклона (Лигата на ЧК/ЧП, Юнеско, Световна метеорологична организация), 1975, 16'42''
Отличен със златен медал на 6-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, Варна 1975 г.

За детски усмивки по целия свят (Лигата на ЧК/ЧП, Унгария и България), 1979, 13'08''
Отличен с награда СИДАЛК „Леонид Моги“ на 8-мия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, Варна 1979 г.

Действия при спешни случаи / Gestes D'urgence (Международната здравна организация, ИЛО, Лигата на ЧК/ЧП (Женева, Швейцария)), 1977, 7'34''
Отличен със Сребърен медал на 7-ят Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, Варна 1977

Външни кръвоизливи 1 / Hémoragies Externes 1 Compression (Международната здравна организация, ИЛО, Лигата на ЧК/ЧП (Женева, Швейцария)), 1977, 7'34''
Отличен със Сребърен медал на 7-ят Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, Варна 1977

Външни кръвоизливи 2 / Hémorragies Externes Ii Garrot (Международната здравна организация, ИЛО, Лигата на ЧК/ЧП (Женева, Швейцария)), 1977, 6'15
Отличен със Сребърен медал на 7-ят Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, Варна 1977

Имобилизация на фрактури на долен крайник / Immobilisation De Fractures Du Member Inferieur (Международната здравна организация, ИЛО, Лигата на ЧК/ЧП (Женева, Швейцария)), 1977, 8'55''
Отличен със Сребърен медал на 7-ят Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, Варна 1977

19:00 ОФИЦИАЛНО ЗАКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА
Наградени филми (), ,

ОБЩИНА ВАРНА, ПЛЕНАРНА ЗАЛА
15:00 Затъмнение / ماه گرفتگی (Иран), 2017, 90'
Режисьор(и): Масуд Атяби

Филм за социалните и политичеси събития след изборите през 1388 година от ислямския календар.

17:00 88mhz (България), 2016, 39'
Режисьор(и): Яна Титова

Документален филм за незрящия радио журналист Йордан Георгиев, който води рубриката за култура Без Маски всеки понеделник. Йордан интервюира едни от най-видните български творци, вниквайки дълбоко в тяхното изкуство и вадейки на повърхността неща, които никой друг журналист не може да види.

19:00 Звездата на Алжир / L'étoile d'Alger (Алжир), 2016, 101'10''
Режисьор(и): Рашид Бенхадж

Муса, музикант, мечтае да бъде Майкъл Джексън на Алжир. Разчита за това на таланта и на енергията си. Той разнася щурата си мечта наоколо заедно със своята малка група музиканти, като започват от сватбени тържества, а след това в нощен клуб. Той може да е новата звезда на Алжир, но му предстои сблъсък с абсолютната закостенялост на исляма.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, ЗАЛА 3
15:00 СЪСТЕЗАТЕЛНА ПРОГРАМА ФИЛМИ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ
Хуманитарна операция в Сирия (Турция), 2015, 7'25''
Филм на Турски Червен полумесец

Да спасим живот / AXA (Мексико), 2015, 2'58''
Продукция на Мексикански Червен кръст

Програма за действия при наводнения / Programa de resilencia ante inundaciones (Мексико), 2015, 3'25''
Продукция на Мексикански Червен кръст

Здравословно хранене (България), 2015, 13'13''
Продукция на Български Червен кръст

Не съм аз / No Soy Yo (Мексико), 2016, 3'26''
Режисьор(и): Манфред Лопес

Обичаме нашите мобилни телефони, но никога не се замисляме, че могат да ни убият. Този кратък филм показва мрачните последствия от това, за което се кълнем, че не може да се случи на нас.

Глухарче / Dent de Lleó (Испания), 2016, 7'
Режисьор(и): Хорхе Белвер

Вятърът няма прегради, мечтите нямат граници. Полетът на глухарче от съцето на Африка до нашите брегове символизира надеждата за бъдеще на милиони хора в един глобализиран свят.

Време на надежда (Унгария), 2016, 3'52''
Режисьор(и): Marcus Grysczok

Кратък филм за моето пътуване с „Време за Надежда“ (НПО) до унгарския град Закани през октомври 2015.

Отвъд видимите белези (Швейцария), 2017, 10'15''

Първа помощ (Франция), 2017, 1'40''
Режисьор(и): Антоан Миньоз

Кратко видео, произведено за Френски Червен кръст - Seine Saint Denis.

Прави разлика (Франция), 2017, 1'37''
Режисьор(и): Антоан Миньоз

Кратко видео, произведено за Френски Червен кръст - Seine Saint Denis.

Международен комитет на Червения кръст (Индия), 2014, 30''
Режисьор(и): Анкита Панда

Aнимационен проект, изговен през втората година от обучителна програма.

Кухня / Muftak (Турция), 2017, 17'21''
Режисьор(и): Арман Пеккая

Един ден 20 сирийски, икакси и туркменски жени бежанки се събират заедно с техните турски съседи в Турция, за да готвят заедно и да изядат, това което са сготвили на една маса…

Въз основа на силата на полумесеца (Турция), 2016, 1'19''
Филм на Турски Червен полумесец

Минералната вода на Червения полумесец в специална бутилка / Kızılay Maden Suyu Premium Şişe'de (Турция), 2016, 1'10''
Филм на Турски Червен полумесец

Тази бутилка дава началото на това да бъдеш добронамерен / ardımseven Olmak Bu Şişeyle Başlar (Турция), 2016, 1'
Филм на Турски Червен полумесец

17:00 Сива материя / Hersenleed (Холандия), 2017, 83'
Режисьор(и): Ян Лутър

„Сива материя“ проследява двама неврохирурзи и техните пациенти по време на лечението на мозъчни нарушения. В борбата между живота и смъртта личността е застрашена.

СОЦИАЛНА ЧАЙНА
14:00 Дървото, около което се въртеше животът (България), 2016, 49'39''
Режисьор(и): Силвия Николова

Призванието не се бои да Бъде. Призванието е тихо и ненатрапчиво. Може да видите негови проблясъци по всяка житейска пътека. Американският писател и богослов Фредерик Бюхнер казва: „Призванието е мястото, където дълбоката Ви радост се среща с най-голямата нужда на света“. Наследник на вавилонците, египетските жреци и древногръцките учени. Потомък на великите умове на Древна Гърция - Алкмеон, Демокрит, Хипократ и Аристотел. Достоен син на бащата на анатомията Андреас Везалий. Проф. Ванко Ванков, основател на Катедрата по анатомия, хистология и ембриология в Медицински университет – Варна. Най-голямата медико-биологична катедра, авторитетен център за учебна и научно-изследователска дейност.

16:00 СЪСТЕЗАТЕЛНА ПРОГРАМА КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ
Място / Un lugar (Испания), 2016, 12'
Режисьор(и): Иван Фернандес де Кордоба

Арабски бежанец ще трява да преодолее предразсъдъците на европейско семейство, за да успее да поправи колата си и да продължи по пътя си.

Кандела (Испания), 2016, 19'44''
Режисьор(и): Давид Ф. Торико

Кандела е на 26 години. Тя психологически злоупотребява с майка си, макар и несъзнателно. Кандела е очевидно в състояние на перманентна незрялост, неосъзнаваща трудностите, през които нейната майка преминава, за да осигури храна, да плати сметката за ток или ипотеката за дома им.

Симон, ти магаре! / T'es con Simon! (Франция), 2016, 13'40''
Режисьор(и): Клер Барул

Алън посещава внука си Симон, който се е опитал да се самоубие за първи път. Не знаейки какво да прави при тази ситуация, Алън се опитва да раздруса Симон посредством присмех. Лекцията, която си е планирал за целта не проработва...

Дирижабъл / Дирижабль (Русия), 2016, 30'
Режисьор(и): Мария Вихрова

Жената и Детето си пропряваха пътя през тесните стаи. Полумъртъв съпруг и няколко здрави мъже. Това е история за престъпление, в която дете е едновременно свидетел и съдия.

Пътят към дома / Vägen hem (Швеция), 2015, 12'
Режисьор(и): Бегония Рандхав

След като бягат от войната в тяхната родна страна, където животът им е застрашен, Sabah и част от семейството й се озовават в болница в Швеция. Майка й е болна, а брат й объркан. В този момент Sabah е уведомена и че молбата им за закрила не е одобрена. Целият й свят бавно се разпада и времето я притиска. Полицията скоро ще ги депортира и тя трябва да направи своя избор: да остане със семейството си и да се завърне във войната или да избяга и живее като нелегален имигрант в чужда страна.

Толкова близо до мен / Толкова близо до мен (Италия), 2017, 3'59''
Режисьор(и): Даниеле Бонарини

Федерика е момиче като всички останали, само 20 годишна. Всеки ден се грижи за баща си, който е във вегетативно състояние в болнично легло, вследствие на инцидент, станал преди години. Но един ден се случва нещо неочаквано, нещо, което привлича вниманието й и обърква завинаги увереността в съществуването… наистина ли отдалечеността от баща й е толкова дълбока?

18:00 Пани; Жени, наркотици и Катманду. (Тайланд и Непал), 2017, 87'
Режисьор(и): Раул Галего Абелан

Това е историята на Бикенс, Долма, Янгзи, Дебика, Ани... Но това може да е историята на много жени, употребяващи наркотици, би могла дори да е твоята история. Употребата на наркотици от жени е тема-табу в Непал, но група смели жени ще водят борба да я изкоренят, особено по отношение на евтината и опасна дрога, наречена „Пани“, която зависимите инжектират във вените си. Този филм осигурява безпрецедентен и рядък достъп до този скрит живот, превръщайки го в интимен портрет на суровата реалност на пристрастените към наркотиците жени, практикуващи проституция в домовете си или на улиците, където те се опитват да оцеляват и представяне на един от малкото центрове за рехабилитация в Непал.

ЗЛАТНА ВАРНА (БРЮХАУЗ „ЧЕРНАТА ОВЦА“)
19:00 Врагове / Врагове (България), 2017, 101'
Режисьор(и): Светослав Овчаров

Пролетта на 1913 г. Балканската война. Турски броненосец тероризира с далекобойните си оръдия българската армия. Въпреки противоречията помежду си, група отчаяни военни се заемат да пренесат по суша лодка. Те искат да я превърнат в жива торпила и да потопят броненосеца. По пътя се сблъскват с турски войници, които от врагове стават техни съюзници. Противоречията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете.

16.10 ПОНЕДЕЛНИК
ОБЩИНА ВАРНА, ПЛЕНАРНА ЗАЛА
17:00 Заблудите (България), 2017, 106'
Режисьор(и): Ива Мартинова

В 21 век имаме лесен достъп до информация, благодарение, на която живеем с бързо набавено познание за заобикалящата ни действителност. Приемаме фактите, споделени от анонимни източници, за новата истина и заживяваме съобразно тях без наистина да знаем кога наистина имаме полза и кога си вредим. В поредицата „Да разбием Заблудите” ще ви срещнем с реални експерти, които ще ни обяснят научната истина за света около нас.

19:00 Моят брат - герой / Ach Sheli Gibor (Израел, Индия), 2016, 78'
Режисьор(и): Йонатан Нир

Група млади хора със синдром на Даун се впускат в тежко пътуване през Хималаите със своите братя и сестри. Тежките физически и емоционални предизвикателства изваждат нерешени конфликти и създават сърдечни приятелства.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, ЗАЛА 3
15:00 ПАНОРАМА ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ
Ума Кори (Ценна вода) / Uma Kori (Agua Valiosa) (Чили), 2017, 5'
Режисьор(и): Патрисия Алборнос

Лурдес е вдовица и майка, която трябва да се бори за децата си в общност, в която няма основни ресуси като вода.

Обаждане от цистерна 6 (Щвеция), 2017, 21'25''
Режисьор(и): Еми ван ден Бум, Симон Форсберг, Туве Тиканен Йон

Лиа Грейс Саймън е децата й са принудени да избягат от войната в Южен Судан и опитват да запознат отново живота си в бежански лагер в Уганда.

Триполи: Път за помирение – Част 1 / طرابلس:الطريق الى المصالحة-جزاء ١ (Либия), 2017, 8'32''
Режисьор(и): Елиас Кхлат

Изминаха почти три години откакто град Триполи, Либия преживя последния кръг от сблъсъци през 2014г. Три години и конфликтните зони са оставени на себе си в борбата да лекуват раните си... Като че ли липсата на война е достатъчно условие за живота да се завърне...Като че ли нищо не се е случило преди. Този кратък документален филм е част от “Пътна карта за помирението в Триполи – Либия”, една инициатива която се ръководи от местни и национални експерти по установяването на мира. Инициативата цели да укрепи мира и сигурността в града посредством осъществяването на процес на преходно правосъдие и укрепване на общините които са построени върху дълбокото разбиране на базисните каузи на социално-икономическите и политическите актуални проблеми в град Триполи, Либия.

Като роби по време на свобода (Италия), 2016, 20'
Режисьор(и): Раул Зека


Не идвайте в Европа (Швеция), 2016, 12'43''
Режисьор(и): Понтус Йонестрьом, Мина Лундберг, Хана Пусет

Срещаме се с бежанци, които са се спасили от кризата в Конго в съседна Уганда. В съчетание с техните истории, мисли и разсъждения, ние сме изправени пред собствените си предубеждения за живота като бежанец, както и за нашата позиция в глобалната ситуация с бежанците.

Най-силната тишина / O mais barulhento silêncio (Бразилия), 2016, 15'
Режисьор(и): Марчела Морено

Една от четири жени ще бъде изнасилена през живота си. Обикновено от мъж, на когото има доверие. Вината и превръщането на насилието в обичайно явление ни оставят безмълвни и ни заслепяват. Най-силната тишина е филм-есе за откритията на четири жени, оцелели след изнасилване. В сцена пълна с алегории, те споделят болезнените си истории на насилване и разсъждават върху това какво е да си жена в този свят. Този свят направен ли е за нас?

17:00 ПАНОРАМА КЪСОМЕТРАЖНИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ
Всички зими, които не съм видял (Иран), 2014, 17'
Режисьор(и): Омид Кхошназар

В Ню Йорк жена в първия триместър от бремеността чрез серия от тестове открива, че има голяма вероятност детето й да се роди със сериозни физически увреждание. Оказва се, че е била изложена на химически оръжия, без да е знаела за това. Докторът й казва, че ако прекрати бремеността, няма да може да има деца. Следователно тя трябва да избере между това да роди дете, което вероятно ще бъде с увреждания или да прекрати на бремеността, като завинаги се откаже от надеждата да има дете.

Маргарет (САЩ), 2015, 13'
Режисьор(и): Манан Сигх Катохора

След като се е срещала с напълно противоположни характери, по време на събитие за бързи срещи жена на възраст се запознава с чаровен, екзотичен джентълмен.

Затворник 9157 (Канада), 2017, 29'45''
Режисьор(и): Емануела Вандайк, Андре Елиас

Затворник 9175 разказва за живота на д-р Boogaerts като политически затворник в концентрационен лагер и неговите показания като ключов свидетел в съда за нациските престъпления и експерименти.

Кръмп (Германия), 2016, 7'
Режисьор(и): Йоан Зиглер

Кръмп е кратък филм за едноименния танцов стил и ни представя млади танцьори, които го практикуват. Танцьорите показват и разказват на зрителя как използват танца, за да изразят дълбоките си емоции и по този начин се чустват свободни и спокойни. По естетически начин този филм се потапя в един неизвестен свят.

Бивши / Бывшие (Русия), 2016, 15'
Режисьор(и): Ирина Бас

Те вече не са млади. Той е преживял инфаркт. Тя тъкмо се е възстановила след диабетна кома. Не са се виждали от 30 години, от деня в който бракът им приключва. И сега имат 24 часа да си отговорят на въпросите, които все още имат един към друг, да си припомнят старите болки и да разберат, че все още могат да обичат…

Цял (Великобритания), 2017, 12'
Режисьор(и): Мат Портман

Потискан и унижаван в работата си, Стийв се провлачва през ежедневните си задължения. Светът му става сив. У дома, неговото семейство едва му говори. Синът му е постоянно вторачен в телефона си, жена му се е превърнала в обезсьрчен непознат. Как така животът му се превърна в такова разочарование?

В периферията / В Стороне (Русия), 2016, 12'
Режисьор(и): Александра Аверянова

Възрастна жена живее до малка гара. На мили разстояние няма жива душа. Всеки ден, в продължение на много години, тя обикаля релсите. Единственото събитие през живота й е преминаващият влак покрай нейната гара, който никога не спира.

Пушко (Иран), 2017, 1‘50‘‘
Режисьор(и): Амир Уахеди

Двойка кокошка и петел очакват да се излюпи от яйцето тяхното пиленце. Петелът е пушач и …

17.10 ВТОРНИК
ОБЩИНА ВАРНА, ПЛЕНАРНА ЗАЛА
17:00 ПАНОРАМА ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ
Един светъл образ (България), 2015, 50'
Режисьор(и): Силвия Николова

Ректор на Висшия Медицински Институт – Варна и декан на факултета по медицина през периода 1977 – 1983 г. Вceки oт нac имa coбcтвeнa пpeдcтaвa зa cмиcълa нa битиeтo. И зa cлeдaтa, кoятo ocтaвямe cлeд ceбe cи. Кoлкoтo и дa ca paзлични вижданията ни, ние ce cтpeмим дa ocтaвим нещо зaд нас. Мepим живoтa c нaпpaвeнoтo, с онова, което завещаваме на бъдещето, с онова, за което ще си спомнят поколенията след нас, чувайки името ни.

Да дариш кръв няма цена (България), 2016, 21'46''
Режисьор(и): Даниела Иванова

Живеем в свят, в който непрекъснато получаваме обещания, неустоими предложения и страхотни оферти. Винаги сме готови да взимаме, да ползваме, да консумираме. Да дариш нещо от себе си e чувство, което няма цена.

19:00 Лятно време / La belle saison (Франция), 2015, 105'
Режисьор(и): Катерин Корсини

Малък беше шансът през 1971 година Карол, учителка по испански в Париж и войнстваща феминистка, да срещне Делфин, дъщеря на фермерско семейство от Лимузин. Но те се срещнаха и не само се натъкнаха една на друга, но между тях пламна страстна любов. За нещастие бащата на Делфин умира от инсулт и младата жена няма друг избор освен да се прибере в родния си дом, за да помага на майка си да управлява семейната ферма. Карол е толкова обсебена от Делфин, че не издържа да е далеч от нея и решава да отиде при своята любима във фермата. Може ли обаче феминизма и лезбийството лесно да се пренесат на село при тогавашните разбирания за живота…?

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, ЗАЛА 3
15:00 ПАНОРАМА ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ
Елегии за Самава / مراثي السماوة (Ирак), 2017, 18'38''
Режисьор(и): Хади Махуд

Документалният филм разследва експлозията на няколко коли в мирното градче Самава, в южен Ирак. Резултатите от разследването са неприятни.

Пътят, по който не поехме (Индия), 2016, 18'09''
Режисьор(и): Адити и Горав Кодесия

Пътят, по който не поехме е разказ за няколко красиви деца и техните нещастни майки. Проследява историите на проститутки , които са принудени да проституират от ранна възраст и екип от жени, които осигуряват подслон за техните деца, за да ги предпазят от попадане в същия капан.

Погребението на куклата (Непал), 2016, 10'55''
Режисьор(и): Арно Гален

Между 1996 г. и 2006 г. вътрешния въоръжен конфликт между Комунистическата партия в Непал и правителствените сили, довежда до над 15 000 жертви. До 2016 г. повече от 1 300 души все още са в неизвестност. "Погребението на кукла" илюстрира емоционалното пътешествие на майка, която посещава мястото, където дъщеря й е била видяна за последен път. В селото семейството изпълнява финалните ритуали за завършване на траурния процес.

Неудържими (Хърватска), 2017, 12'30''
Режисьор(и): Радослав Пазамета

Социално-икономическата маргинализация на ромите в Хърватия често е свързана с ниското им ниво на образование. В документалния филм група ученици, роми и не-роми, говорят за опита си в училище, за взаимодействието, включването и дискриминацията, с които се сблъскват. Те дават лично мнение за значението на уважението към другите хора, за техните ежедневни предизвикателства и за техните надежди и мечти.

Свят между четири стени (Индия), 2015, 22'26''
Режисьор(и): Патдийп Чодхури

Човешката история е пълна със случаи на хора с огромен ръст като Сидия Парвийн от Западно Бенгази, Индия. Забелязвайки нейния гигантизъм, дължащ се на акромегалия, нейните родители я скриват. След като припада един ден я приемат в болница, но я връщат без да и е оказана помощ. Отчуждеността на Сидия към хората не се проявява към племенника й когото обгражда с голяма любов. Тя все още живее между четири стени със заключени мечти.

Тук, до пътя / Tu pored puta (Хърватска), 2015, 19'47''
Режисьор(и): Расим Каралич

Те са тук, до пътя. Не могат да четат, не знаят нищо за възрастта си. Всичко, което знаят, е как да оцеляват. Те са човешки същества.

17:00 ПАНОРАМА КЪСОМЕТРАЖНИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ
Чупливата кукла на татко (Иран), 2015, 15'
Режисьор(и): Aли Зар ГханатНови

Младо момиче пресъздава събитията, довели до вкарване на баща й в затвора и неговата екзекуция, използвайки кукли, направени от нейната майка. Тя отмъщава на куклата, изобразяваща затворническата охрана…

Вярата (Иран), 2015, 2'30''
Режисьор(и): Амир Вахеди

Врагът нападна страната и войната започна. Един войник си обу чифт ботуши, които го направиха невидим. Ботушите бяха готови да влязат във бой, но видяха парчета от други ботуши на бойното поле и отказаха да тръгнат. Войникът събу ботушите и влезе в боя. Филмът е пълен със символи свързани със ситуацията в моята страна. След края на войната някои безполезни и некачествени ботуши, станаха важни и сега заемат най-добрите постове.

Под гръмотевиците (Иран), 2017, 1'40''
Режисьор(и): Амирали Мирдерикванд

Войник в преследване на врага си. Изкачва се по път. Превръща пътят си в засада…

Пазител (Австралия), 2017, 10'03''
Режисьор(и): Коди Камерън-Браун

Страстта към живота на самотен мъж е поставена на изпитание докато той се намира на любимите си скали от които лови риба.

Майчина прегръдка (Иран), 2016, 2'22''
Режисьор(и): Зина Ауби

Дете и братчето му са сами у дома. Братчето е новородено. Бебето започва да плаче и детето взима странно решение как да го успокои.

Война или мир (Иран), 2016, 3'50''
Режисьор(и): Кайван Сарвари

Как войната се отразява на семейството.

Шрапнелът / Осколок (Русия), 2016, 4'10''
Режисьор(и): Дмитри Иванов

Филм за войник, ранен по време на война, който се завръща вкъщи, където го очаква неговата майка.

Пукнатина / La grieta (Испания), 2016, 3'48''
Режисьор(и): Джорди Пюлах, Лула Гомез

Дете живее в ужасно установен ред. Веднъж намира начин да избяга и светът никога вече няма да бъде какъвто е бил.

Представи си / Представь (Русия), 2017, 15'
Режисьор(и): Илшат Рахимов

Молла и свещеник, които служат в храмове в съседните села, са кръвни братя. Вражда между родителите им и лични противоречия ги разделя. С възрастта те започват да си задават въпроси и постепенно разбират, че навиците им трябва да се променят. Ще успеят ли да да си простят?

Южната крепост (Япония), 2017, 6'48''
Режисьор(и): Венруй Хуанг

В зоологическата градина в ивицата Газа, по време на война, едно момиченце храни безпомощните животи. Изведнъж започва бомбардировка

Тъмно синьо с нюанси червено / Azul Oscuro Tirando A Rojo (Испания), 2016, 1'19''
Режисьор(и): Рубен Паскуал Тардио

Едно момиче обожава филми за супергеори и започва да играе вкъщи.

Лети (Ирак), 2017, 3'29''
Режисьор(и): Абдулуахаб Швани

Пешмерга /кюрдските бойци/ с години се борят срещу терористи и окупатори, те жертват всичко в името на тази борба, не се предават въпреки геноцида и химическите атаки в Халабджа, те не се предават в своята борба за мир и граждански права.

Отвъд морето / Al di là del mare (Италия), 2016, 20'
Режисьор(и): Фабио Счифилити

Джамал, млад мигрант от Гамбия, пристига в Италия на лодка, емоционално белязан от тежкото смъртоносно пътуване през Средиземно море. Напълно изоставен, той ще възстанови живота си върху клавишите на едно пиано, което ще му помогне да изгради бъдещето си наново.

Огнище / مدفأة (Сирия), 2017, 11'42''
Режисьор(и): Мохамед Баязид, Самах Сафи Баязид

Вдъхновен от истински събития. Бъдни вечер в Сирия, малко дете играе на криеница със своя баща и избира най-неочакваното място да се скрие – камината. След секунди бомбардировачи изравняват къщата им със земята. Камината остава цяла, а детето се озовава само в капан.

18.10 СРЯДА
ОБЩИНА ВАРНА, ПЛЕНАРНА ЗАЛА
17:00 ПАНОРАМА ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ
Прохождането (България), 2016, 29'
Документалният филм разказва за ортопеда д-р Мирослав Живков, който пръв в България започва да лекува деца с вродено "криво стъпало" по метода на световноизвеснтият лекар проф. Понсети.

The Two Gabrovski (България), 2016, 29'
„Двамата Габровски“ е филмов портрет на двама от най-известните български лекари – професор Стефан Габровски и професор Николай Габровски. Признати за авторитети в една от най - трудните области на медицината – неврохирургията, те са сред специалистите, спечелили авторитетно място на страната ни в тази област на медицината.

19:00 ТУРИН ЪНДЪРГРАУНД ФЕСТИВАЛ
Аполон (Франция), 2015, 8'
Режисьор(и): Хенрик Урж

Аполон е модерен тинейджър. Напомпан от социалните очаквания за мъжественост, той мечтае да е порастнал мъж, фантазирайки за перфектно тяло, здрави мускули и голям пенис.

Поздравления (Ливан), 2015, 21'28“
Режисьор(и): Синтия Саума

Жаклин и съпруга ѝ Морис печелят $100.000 в празнично издание на телевизионна игра. Заедно те се опитват да скрият ждакпота от семейство Харис, на когото дължат голяма сума пари. Семейство Харис празнува Коледа с тях, когато водещия на шоуто ненадейно решава да намине непоканен.

Грубо (Франция), 2015, 18'10“
Режисьор(и): Винсент Капело

Суон и Малик бяха приятели завинаги. Те имаха само тяхната щастлива дързост да завладеят Париж. Но Малик иска да се възползва от обстоятелствата. Лоша карма. Суон предпочита по-хармоничния живот. Ще го повлече ли приятелството?

Суха земя (САЩ), 2015, 21'46“
Режисьор(и): Лив Приър Колиандър

След опита за самобийство на майка си, млада плувкиня се опитва да премине през травмата във водата, докато неуспешно се бори с тишината в къщи. Операцията се превръща в паника.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, ЗАЛА 3
15:00 ПАНОРАМА ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ
Талибе. Деца роби в Западна Африка / Talibés. Infants esclaus a l'Àfrica Occidental (Испания), 2016, 43'
Режисьор(и): Марк Вила Сера

Талибе са деца от Западна Африка на възраст между 4 и 14 години, които са давани от своите родители, обикновено бедни фермери, на ислямски религиозни учители, които ги поробват и принуждават да просят по улиците.

От любов към Бог (Кипър), 2017, 19'45''
Режисьор(и): Беджай Браун

Разтърсващ разказ за баща и дъщеря, сменили своята коптска християнска религия, които избягали в Кипър страхувайки се за живота си, мечтаейки за сигурен дом и мирен живот. Смяната на религията от ислямска в християнска официално не се признава в Египет. Коптите са преследвани през вековете и са често обект на насилие. Коптите в Египет представляват около 10% от населението – най-голямото религиозно малцинство.

Синмалин (Тайланд), , 29'52''
Режисьор(и): Чавенг Кайяван

Историята на работници мигранти от Бурма в Тайланд, дошли да заработват на полето. Изтощителната работа е ниско платена.

Бутащите деца (Бангладеш), 2016, 3'45''
Режисьор(и): Мани Рахман

Когато бедността е навсякъде, правата на децата са пренебрегнати и експлоатацията на детски труд съществува. Джакир е едно от тези работещи деца. Децата, които по цял ден теглят рикшите и натоварените със стоки ръчни колички в Keane Bridge, един стар мост над реката Сърма в град Силнет в Бангладеш. Теглещите колички деца са лишени от образование и от мечтите на детския си живот. Във всеки един момент те рискуват своя живот за да припечелят за съществуването си – да печелят пари за бедните си семейства. Филмът разкрива разтърсващия разказ на тези жертви на детския труд в Бангладеш.

Необходимостта няма закон (Египет), , 6'01''
Режисьор(и): Ахмед Хамед

Ден от живота във фабрика за тухли на дете-работник, което сега започва работа и възрастен мъж, който е в края на живота си, работейки същата професия

17:00 ПАНОРАМА КЪСОМЕТРАЖНИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ
Започваме със смърт (Иран), 2017, 5'55''
Режисьор(и): Хюсеин Аслабдолахи

Филмът е историята на капитан, хвърлен в затвора за дълго време по неизвести причини. Той е освободен и се завръща на своя кораб в езерото Урмиа, но …

Аз съм Соня / Je suis Sonia (Франция), 2017, 12'20''
Режисьор(и): Франсис Улф

Историята на „Соня“, жената която помогна да бъде спрян Абделхамид Абауд, автор на терористичното нападение от 13 ноември.

Смирен / Смиренний (Украина), 2017, 2'25''
Режисьор(и): Александър Логутов

Един мъж в смъртоносна опасност търси помощ в пусто поле.

Коледата на Ал Шейх / Al Sheikh Noel (Ирак), 2017, 20'59''
Режисьор(и): Саад Ал Ессами

На земя опожарена от войната, където хората търсят спасение, Шейх Омер Абдул Рахман Али живее в стара къща заедно с внука си. Недалеч има лагер на бежанци християни, които се опитват да спечелят сърцето на детето, да продължат загубената война срещу силите на мрака.

Небето е синьо навсякъде / Der Himmel ist überall blau (Германия), 2016, 27'21''
Режисьор(и): Джина Вензел

Когато Марк е диагностициран с множествена склероза, не знае как и кога да съобщи новината на приятелката си Софи.

Кукла / Lutka (Хърватска), 2017, 8'06''
Режисьор(и): Томислав Дуринец

Животът на красива жена преди и след като е била нападната и обезобразена.

Малката кошница / Kiçik araba (Азейрбайджан), 2017, 14'38''
Режисьор(и): Ариф Исмаилов и Мехридад Микайлизадех

Филмът описва жизнената реалност на син и баща, живеещи по улиците на модерен град. Момчето се сблъсква с горчивината и тъгата, когато баща му го изоставя веднага, след като майка му умира в болница. Момчето обаче трябва да оцелее и да вземе решение за живота си.

Давай, Юст! / Sarauj, Just! (Латвия), 2017, 10'45''
Режисьор(и): Павел Гумеников

Вдъхновен от невероятната истинска история на млад мъж Юст (24), който губи двата си крака при инцидент още в детството си и който е влюбен в съседското момиче - Йева (23). Историята започва когато Юст среща Йева пред входа на жилището, в което и двамата живеят. Докато говорят и флиртуват, двама крадци обират Йева пред Юст. Той решава да последва крадците, за да върне чантата на Йева и да спечели сърцето й.

19.10 ЧЕТВЪРТЪК
ОБЩИНА ВАРНА, ПЛЕНАРНА ЗАЛА
17:00 СЪСТЕЗАТЕЛНА ПРОГРАМА ФИЛМИ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ
Ода за радостта (от спасяването) (Гърция), , 9'29''
Филм в чест на Лукас Бистракис, баща на гръцкото водно спасяване.

Кампания на Хърватския Червен кръст (Хърватска), , 33''
Тя е насочена към повишаване на осведомеността относно бедността сред децата, особено на факта, че има много деца, които нямат достъп до училищно хранене, което е съществена предпоставка за здравето и благополучието им.

150 години Швейцарски Червен кръст (Швейцария), , 6'30''
Продукция на: Швейцарски Червен кръст

Клуб майка и дете: здраве (Швейцария), 2016, 3'17''
Режисьор(и): Продукция на: Швейцарски Червен кръст

Програма на Швейцарски Червен кръст в Того.

Грижа за очите: лекари, операции, болници (Швейцария), 2016, 3'21“
Режисьор(и): Продукция на: Швейцарски Червен кръст

Програма на Швейцарски Червен кръст в Того.

Превенция на маларията (Швейцария), 2016, 7'17''
Режисьор(и): Продукция на: Швейцарски Червен кръст

Програма на Швейцарски Червен кръст в Того.

Аз, ти и приятели (България), 2017, 27'28''
Режисьор(и): Борислава Димова

За тях обикновено се говори, когато  има някакъв инцидент и се нуждаем от помощта им. Това са планинските спасители - водачи на кучета. Какви хора са те, как съжителстват със своите кучета, кое ги мотивира да бъдат всеотдайни, как се  обучават водач и куче за да станат екип? Отговорите ще откриете в „Аз, ти и приятели” - филмов разказ за всеотдайността, обичта и осъзнатата мисия да помагаш на нуждаещите се. 

Общностен център (Турция), 2015, 12'30''
Филм на Турски Червен полумесец

Ежедневието на едно сирийско семейство (Турция), 2015, 7'
Филм на Турски Червен полумесец

19:00 Новото дете / Le nouveau (Франция), 2015, 81'
Режисьор(и): Руди Розенберг

Беноа, новото дете в училище, е тормозено от банда ароганти момчета. Решен да не е избутан встрани, Беноа организира голямо парти, но само трима ученици се появяват. Какво ще стане, ако тази група неудачници се окаже най-добрата банда на всички времена?

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, ЗАЛА 3
15:00 ПАНОРАМА ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ
Ръчно зрение (САЩ), 2016, 9'03''
Режисьор(и): Анаис Мичъл

Лана е на 4 години и е незряща. Нека прекараме един ден с нея в центъра „Хелън Келър“

Преодоляване на неподвижността / Transfer de Movimento (Португалия), 2017, 4'59''
Режисьор(и): Паоло Дуарте

Бруно е момче с церебрално заболяване, което показва възможностите си чрез Адаптирана гимнастика в рамките на проекта Гимнастика за всички, в Клуба за спорт и култура на Енксерим, в Silves, под ръководството на треньора Хюго Мендес.

Дишане (САЩ), 2017, 3'46''
Режисьор(и): Джонатан Римпъл

Свободното гмуркане поставя на изпитание човешкия потенциал. За Ребека Илинг тази “медитация с последствия” без дишане я е освободила от нейната пристрастеност. Нейното пътешествие към себепризнаването я отвежда към непознати дълбочини, където тя намира абсолютно спокойствие на ума на дъното на морето. Нейният разказ ни предизвиква да анализираме своите собствени пристрастености, малки или големи, и ни вдъхновява да намерим собствения си път към обичта към самите нас.

Аз съм рейнджър (Южна Африка), , 4'59''
Режисьор(и): Джеймс Сютър

Рейнджъри. Те са невъзпятите герои пазители. Могат да се срещнат рейнджъри от най-различен вид; пазителите на Судан, полевите рейнджъри и екипите борещи се с бракониерите. Този филм изучава техните истории: защо са станали рейнджъри, предизвикателствата ипред тях и опита им. Филмът се надява да хвърли светлина върху добрата работа която те извършват и им дава вниманието което заслужават.

Мвавита, родена по време на война (Италия), 2017, 15'26''
Режисьор(и): Марко Гуалазини, Даниеле Белочино

Гома, главният град на провинция Северно Киву, носи тъжното название “столицата на изнасилванията на света”: 15 хиляди жени биват изнасилвани годишно, което прави средно по 48 на час, почти по една на всяка минута. След Световната среща за прекратяване на сексуалното насилие, която се осъществи в Лондон през 2014г., светът обърна гърба си към жертвите на изнасилвания в Конго. Този кратък документален филм иска да изведе отново тази безкрайна трагедия под светлините на прожекторите посредством разкази на жертвите и посредством свидетелски показания на хора които оказват медицинска и психологическа подкрепа на тези жени.

Алегро / Allégro (Колумбия), 2016, 18'38''
Режисьор(и): Алехандра Медина

Валерия Чери е 19 –годишно колумбийско момиче, което мечтае да бъде професионална балерина, но състоянието й прави тези мечти трудни за постигане. Въпреки че има Синдром на Даун, родителите й я отглеждат като обикновен човек. Нейната отдаденост и постоянство я отвеждат до големи успехи и я приближават до мечтата й. Но Валерия има по-големи мечти – да бъде третирана като човек, без заболяване.

На ръба на здравия разум (Босна и Херцеговина), 2017, 26'35''
Режисьор(и): Милана Маяр

В документалния филм “На ръба на здравия разум” е втъкана съдбата на християнско семейство от Сирия. В кулминацията на войната двамата синове и дъщерята на Йонес Аюб и Хелен Алашехаб напускат раздираната от войната родина. Страхът от терористите и желанието да се съхрани семейството заедно карат 65-годишната Хелен да последва децата си. Семейството продава по-голямата част от имуществото си за да плати на каналджии за да ги преведат в Европа. Героят на филма, 75-годишният Йонес Аюб остава в Дамаск…

Децата на почвата (Индия), 2016, 9'59''
Режисьор(и): Утарян Сенгупта

В Индийския субконтинент тухленото производство е обикновено ръчен процес. Повечето работници мигранти отиват да работят в тухлените пещи с целите си семейства. Значителен брой деца (на възраст по 14 години) стават жертва на такава миграция. Те живеят в гета, пропускат образованието си, работят наравно с близките си и са лишени от всякакъв вид здравни услуги.

17:00 ПАНОРАМА КЪСОМЕТРАЖНИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ
Денят на жената / Her Zindagi (Индия), 2017, 9'35''
Режисьор(и): Рагхав Бхотика

Акаш взима ключовете от приятел за да заведе Сонам в квартирата му. Те са се срещнали на домашно парти. И двамата са напрегнати, не знаят дали планът им ще проработи. И тук започва нейното zindagi; филмът ни превежда по пътя на узряването на отношенията между момче и момиче.

Пристигнали (Белгия), 2017, 16'
Режисьор(и): Дилгеш Ройбеяни

Бежанците, пристигащи в Белгия, са заключени от техните трафиканти, докато не бъдат финализирани всички плащания.

Беланка (Испания), 2016, 17'39''
Режисьор(и): Виктор Норес

Затворете очи и си представете, че никога няма да ги отворите отново. Сега си представете, че след време и ушите ви спират да чуват. Как ще се промени животът ви? Беланка е историята на едно много специално момиче, което помага на своя баща да се справи със Синдрома на Ушер, болест, която уврежда и слуха и зрението.

Червено (Иран), 2015, 1'40''
Режисьор(и): Арио Шафарзадеган

Една различна кратка история за Червената шапчица.

Инверсия (Иран), 2016, 52''
Режисьор(и): Арио Шафарзадеган

Октривайки свободата, хората се опитват да свалят статуята на диктатора …

Огън (Иран), 2016, 1'40''
Режисьор(и): Арио Шафарзадеган

Това е история за един комнадир. По време на негова реч нещо странно се случва…

Пълноцветен (Иран), 2016, 48''
Режисьор(и): Арио Шафарзадеган

Кратка история за технологията.

Приближаване (Иран), 2016, 3'55''
Режисьор(и): Хамид Кхалвати и Хамид Борзой

Този филм хвърля поглед върху света и неговата красота и върху това как човешкото същество набира значимост.

Линията (Иран), 2017, 1'25''
Режисьор(и): Хамид Борзой


Под 0° (Коста Рика), 2016, 4'54''
Режисьор(и): Итай Хагаге и Джонатан Гомез

Метеоролог разказва за преживяванията си на Арктика и как животът му физически и духовно е свързан с природата.

Всичко за Емили / À Propos d'Émilie (Италия), 2016, 7'
Режисьор(и): Валентина Казадей

Скромна домашна помощница е тормозена от истерична господарка без видима причина. Принудена да търпи тези обиди, за да не бъде изпратена обратно в Куба, тя прави откритие, което ще промени всичко.

Кулокран (Иран), 2017, 25'11''
Режисьор(и): Мохамедреза Рафией

Операторът на мощен кулокран, вследствие на трансцедентална информация започва наблюдение над покрива на съседска къща, където млада жена и нейният съпруг инвалид се грижат за гълъби. Това е началото на неговите опити да им помогне, но поради редица обстоятелства той не успява. Съседската общност се разочарова от него. След тези събития колелото на късмета ще се завърти по силата на причините и следствията и независимо от него ще доведе до успешен край.

ОБРАТНО КЪМ НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА