XVIII
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

13 - 21 юни 2019

ОБРЪЩЕНИЯ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Уважаеми организатори,

Скъпи участници и гости,


Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми има важна мисия в днешния тревожен свят – да ни покаже, че добродетели като милосърдие, солидарност, великодушие не са на изчезване. Културни инициативи като тази, с такъв глобален и хуманитарен заряд, са светлината, която мига ускорено, за да ни напомня да не забравяме човешкото в себе си. Имаме нужда от тази светлина днес, когато се задъхваме под тегобата на куп проблеми и отчуждението се настанява трайно в човешките взаимоотношения.

За мен е голяма чест и привилегия да бъда отново патрон на фестивал с дълголетна традиция, който за осемнайсети път ще събере изтъкнати участници от България и цял свят, ще привлече интереса и вниманието на многобройна аудитория към редица съвременни предизвикателства.

Много кризи мъчат днес света, но най-страшна е кризата в регреса на човешките ценности. Повече от всякога се нуждаем от добрия пример, който да ни върне вярата в човеколюбието. То не познава граници, отваря и най-здраво залостените врати, решава и най-тежките проблеми. Най-важното – сближава хората. Това прави и Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми.

Чрез магията на изкуството ще имаме възможността да съпреживеем пъстра палитра от емоции, да се сблъскаме с трудностите пред всички, посветили се на човешкото спасение и добруване, направили своя избор – да забравят себе си в грижата за другия.

На добър час на XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми!

Илияна Йотова
Вицепрезидент на Република България


До организаторите и участниците в XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

Уважаеми дами и господа,

По повод XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми приемете моите най-искрени поздравления и пожелания за здраве и творческо вдъхновение!

Утвърден като интересно събитие в културния афиш на Варна, фестивалът всяка година привлича все повече участници от цял свят, като провокира интереса на младите хора към доброволчеството и добротворчеството като начин на живот!

Сигурен съм, че темата на поредното издание - „Агресия, хуманност, кино“, ще привлече отново много почитатели на филмите, участващи в конкурсната програма.

Приветствам усилията и ентусиазма на организаторите, благодарение на които Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми придава нов нюанс на обществено-културния живот в морската столица на България!

Иван Портних
Кмет на Община Варна


Международният фестивал на червенокръстки и здравни филми, възстановен преди 5 години благодарение на съвместните усилия на Българския Червен кръст и на Медицинския университет - Варна, се превръща във все по-авторитетно културно събитие със световен престиж.

Изказвам признателност към вицепрезидента на Република България Илияна Йотова за поемането на патронажа и на 18-ото издание на Фестивала, което приемаме като висока оценка на усилията ни да помогнем чрез хуманизма и изкуството за решаване на актуални проблеми на обществото в социалната и здравната сфера.

Съществен принос за досегашната успешна организация и реализация на инициативата имат директорът на Фестивала Илко Раев и ръководеният от него екип, на които поднасям дълбока благодарност. Със своя висок авторитет и световно признат професионализъм уважаваният кинокритик и историк проф. Божидар Манов, художествен директор на Фестивала, привлича за участие в програмата едни от най-стойностните продукции и творци в света на филмовото изкуство.

Вярвам, че 18-ият Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми – Варна, 2019, със своите повече от 35 чуждестранни участници, ще продължи традицията и успешно ще надгради постигнатото в утвърждаването на високохуманните каузи на Червения кръст.

Акад. ХРИСТО ГРИГОРОВ, д-р х. к.
Председател на Българския Червен Кръст


През далечната 1965 година за първи път в морската ни столица се реализира идеята за Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми – един фестивал, насочен към световните и вечни ценности, които остават непреходни във времето.

Днес, 54 години по-късно, страниците на историята се множат, а ние от Медицински университет – Варна, заедно с Българския Червен кръст продължаваме към една обща цел – да покажем най-добрите филми, интерпретиращи актуални здравни и хуманни теми, плод на дейността на медицинските и червенокръстки организации. Съвместно успяхме да върнем интереса не само към изкуството, но и към неговата безспорна роля и принос за възпитанието на хората в дух на хуманност, солидарност и взаимопомощ.

През тези години фестивалът се превърна в неделима част от културния афиш на България и Европа. Чрез средствата на културата той повиши интереса на младите хора към основните хуманни ценности, част от съвременния начин на живот. С тазгодишното 18-о издание ние ще следваме основната си цел, а именно – да разчупим ежедневното мислене, да използваме силата на филмовото изкуство, за да покажем, че пътят към мирния свят води началото си от хуманизма.

Повече от всякога нарастването на природните и социални катаклизми поставя хуманитарната дейност на Медицински университет – Варна и Българския Червен кръст на една изключително важна позиция с глобално значение. Филмите на тази тематика, излъчвани и дискутирани на фестивала, алармират обществото и го ангажират със съвременните проблеми.

Като образователна и научна институция, Медицински университет – Варна има ангажимент към цялото общество. Нашата амбиция е да покажем най-добрите филми, интерпретиращи актуални здравни и хуманни теми, плод на дейността на медицинските и червенокръстки организации. Уверен съм, че и тази година събитието ще бъде посрещнато със сериозен интерес от публиката и залите ще бъдат пълни, защото хората все повече осъзнават, че трябва да ценим непреходните човешки ценности – доброта, милосърдие, човеколюбие, и да полагаме усилия за тяхното утвърждаване. Само по този начин проблемите на съвременния свят могат да бъдат решени чрез образование, наука и култура.

Проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н
Ректор на МУ-Варна


Скъпи приятели на Фестивала!

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми стана на 55 години!

Фестивалът преживя и славни, и трудни години.

Основан през 1964 г. като преглед на червенокръстките и здравни филми, Фестивалът се превърна в единствения по това време международен кинофестивал в България с категория “А”. По екраните му преминаваха най-престижните произведения на киноизкуството, гостуваха значими международни и местни имена на червенокръсткото движение, на киното и на медицината; той се превърна във форум, където се обсъждаха актуални теми на съвремието.

С тази амбиция възстановихме Фестивала след почти четвъртвековното му забвение. На фона на вече многобройните кинопрояви в България, запазихме характерния дух на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми като форум на хуманността, през тази година привлякохме интереса за участие на над 3 200 филма от над 120 страни; на експерти в областта на хуманността, киното, медицината, които ще дискутират по най-наболелите теми на настоящето.

Илко Раев
Директор на Международен фестивал на червенокъстките и здравни филми


Драги зрители,

Уважаеми участници и гости на 18-ия Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми,

Неслучайно се обръщам на първо място към зрителите, защото тъкмо те са най-важния елемент в съществуването и редовното провеждане на всеки филмов фестивал. Зрителите, техните интереси и очаквания са водещия мотив за сложната организация на подобно културно събитие и пак те са най-верния оценител за неговата стойност като филмова програма, съпътстващи прояви и паралелни събития. А варненската публика е особено подготвена и компетентна, тъй като в града от дълги години се провеждат редица подобни филмови празници.

Ние винаги сме знаели тези обстоятелства и затова при наложилото се преместване на фестивалния терен от СОК „Камчия“ във Варна се постарахме да отчетем и тази промяна. От друга страна календарното прехвърляне от месец септември в месец юни съкрати времето за подготовка и напрегна допълнително организацията на 18-то фестивално издание.

Но въпреки тези обективни трудности и обичайните финансови ограничения, се постарахме програмата да предложи на взискателната варненска публика и на гостите в града пълноценни дни и часове в прожекционните зали, както и на лекциите и обсъжданията в рамките на дискусионния панел. Някои от най-компетентните български анализатори и задълбочени коментатори ще изложат своите възгледи по универсалната и винаги актуална тема „Агресия, хуманност, медии“. Игралните и документални филми от конкурсната селекция ще предложат на зрителите разнообразни теми и завладяващи сюжети, осъществени с респектиращо художествено майсторство. Подборката от червенокръстки и здравни филми също ще оживи на екрана интересни научни аспекти от областта на медицината и актуални социални проблеми, с различни географски адреси на авторите им и на страните – участнички.

Не по-малко важни са и неформалните контакти във всекидневното общуване на филмовите автори – участници в програмата със зрителите, с техните колеги - кинематографисти, с акредитираните журналисти и всички гости. Защото истинският смисъл на всеки подобен фестивал е именно творческата атмосфера на полезен работен празник! Надяваме се да го осъществим заедно през петте фестивални на юни 2019 година.

На добър час!

Проф. д.н. Божидар Манов
Художествен директор

BACK TO TOP