16-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

28 Септември - 3 Октомври, 2015

НАГРАДИ НА 16-ТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ - ВАРНА 2015
НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ

НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в категорията Филми на Червения кръст и Червения полумесец на филма „Мюстешва”, Турция, режисьор Арман Пеккая

Филмът отразява дейността на Червения полумесец по изключително въздействащ начин, чрез силни картини, които говорят за всичко, без да са необходими думи. Това е едно от основните предимства на филма. Кризата в Дарфур все още продължава, което прави филма актуален и днес. Засегната е темата за човешките права, и по-конкретно правото на здравна помощ.


СПЕЦИАЛНА НАГРАДА в категорията Филми на Червения кръст и Червения полумесец на филма „Ако мислиш, че си безполезен”, Финландия

Фокусът на филма е върху една история на човек лишен от свобода, чиято съдба се променя, когато става доброволец на Червения кръст. Филмът показва как Червеният кръст може да променя, да дава надежда и перспектива за живот. Хуманността може да променя мисленето.


НАГРАДА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ се присъжда на филмите на „Екип за помощ при бедствия” I и II и „Спешни медицински услуги” I и II, Ливан, режисьор Наджи Бешара

Филмите представят дейността на Червения полумесец по интересен и достъпен за широката публика начин. Професионално и качествено заснет, с изключително добра режисьорска работа.


НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в категорията Документални филми на филма „Тотално отричане”, България, режисьор Милена Кънева

Филмът обхваща подкатегориите екология, миграция и човешки права. Силна, реална история. представена по вълнуващ начин, с изключителен режисьорски кураж. Темата на филма е актуална, защото представените проблеми все още съществуват. С основно послание, че хората заедно могат да се борят за човешките си права, дори срещу големи корпорации.


СПЕЦИАЛНА НАГРАДА в категорията Документални филми „Смърт – сериал за живота”, Норвегия, режисьор Ейвинд Толас

Добра кинематографска работа, добра актьорска игра. Личи голяма предварителна подготовка. Филмът представя темата за човека и смъртта - тема, която вълнува всеки, но е трудна за говорене. Авторите на филма намират път да я представят по лесен начин, с доза хумор.


Диплом в категорията Документални филми на „Цената на дълголетието”, България, реж. Валентина Коларова

Интересен поглед към медицински проблем, представен през призмата на изкуството.


Диплом в категорията Документални филми на „Последната линейка на София”, реж. Илиян Метев

Филмът представя актуален за България проблем, важен за човешкото здраве.


Диплом в категорията Документални филми на „Полученото даром, даром давайте”, реж. Ива Мартинова

Филмът представя реалните проблеми на донорството на органи в България през призмата на различни гледни точки.


Награда на РЕКТОРА НА МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ в категорията Документални филми се присъжда на „Скъпоценен живот”, Израел, реж. Шломи Елдар

Филмът обхваща темите медицина, здравеопазване, човешки права, хуманизъм. Той е мощен призив за мир, с основно послание, че в битката за човешки живот не съществуват граници.


НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в категорията Игрални филми на „Бота”, Албания.

Филмът притежава високо кинематографично качество, въздействащи картини, въздействаща актьорска игра. Представя универсалната тема за търсенето на свобода и по-добър живот. Това не е само история за албанци, това е съвременна история, която може да се случи навсякъде.


СПЕЦИАЛНА НАГРАДА в категорията Игрални филми на "Децата на Ирена Сендлерова", Полша.

Филмът за героизма на Ирена Сендлерова представя по вълнуващ и завладяващ начин темата за хуманизма. Кинематографичния разказ е жив и въздействащ. Образът на героинята е изграден умело и съвременно и може да служи за пример и до днес.


НАГРАДА НА КМЕТА НА гр. ВАРНА ЗА ТВОРЧЕСКО ПОСТИЖЕНИЕ се присъжда на „Падаща звезда”, България – Италия, режисьор Любо Йончев

Оригинален поглед върху голямата тема за любовта на майката към децата, разработена от млади автори. Филм със силни послания, който отваря дискусии.


НАГРАДИ НА ПАРТНЬОРИ НА ФЕСТИВАЛА

Специална награда за първата в страната университетска интернет цифрова телевизия - Mu-VI.tv

Награда на филмовите дейци за филма "Богородична клада"

Награда на Nu Boyana за филма "Диагноза +"

Специален диплом за Швейцарски Червен кръст за участие с най-много филми - 16 филма в конкурсна програма.

Специален диплом за Новозеландски Червен кръст ( филмът пропътувал 20000 км. до България)

Награда на Денислава Ангелова - баронеса Плевенска за филма "Каузата "Диабет", България.


BACK TO TOP