АРХИВ / 1991

Четиринадесети международен фестивал на червенокръстки и здравни филми


Варна, юни 1991 г.


Наградени филми

A. Неигрални червенокръстки и здравни филми за кино и телевизия (до 60 мин.)

Голямата награда „Златният кораб” на председателя на Българския Червен кръст за най-добър филм в категорията на филма „Изгонени от рая” — Исландия.
Голямата награда на Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец на филма „С пръст на пулса” — Холандия.
Специална награда за най-добър здравен или екологичен филм на филма „Могат ли полярните мечки да плуват прави” — Великобритания.
Специална награда за най-добър научен или учебен филм на филма „Еритропоеза и еритропоетин” — Япония.

Подгрупа „а” (филми, пропагандиращи идеите на Червения кръст и Червения полумесец)

Първа награда — златен медал, на филма „Многолпкият вирус на СПИН” — САЩ.
Втора награда — сребърен медал, на филма „Горещо сърце” — Дания.

Подгрупа „б” (научно-популярни, документални, анимационни, филм-плакати и други филми, третиращи здравни и екологични проблеми)

Първа награда — златен медал, на филма „Трансплантация означава живот” — Канада.
Втора награда — сребърен медал, на филма „С поглед към бъдещето” — Япония.

Подгрупа „в” (научни и учебни филми)

Първа награда — златен медал, на филма „Кислород” — Канада.
Втора награда — сребърен медал, на филма „Шистосомиаза” — Великобритания.

Б. Игрални филми

Голямата награда за най-добър игрален кинофилм на филма „Музикалната кутия” — САЩ, на режисьора Коста Гаврас за неговите високи художествени качества и дълбок поглед в търсене на истината.
Голямата награда за най-добър телевизионен филм на филма „Когато духът е жив” — Канада, на режисьора Брус Питман за най-добри професионални ка-чества и разбиране на взаимодействието между човешките култури и съвременния свят. Журито отбелязва изключителното актьорско присъствие на младата Мишел Сент Джон.
Наградата за режисура на Ксавие Колер за филма „Пътуване на надеждата“ — Швейцария.
Наградата за женска роля на Джейн Бъркин във филма на Бертран Таверние „Носталгия по татко” — Франция.
Наградата за мъжка роля на Робин Уилямс във филма на режисьорката Пени Маршал „Пробуждане” — САЩ.
Специалната награда на Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец на филма „Паднали от небето (Caídos del cielo)” — Испания, на режисьора Франсиско Ломбарди за своеобразен горчив поглед върху проблемите на хуманизма.

Наградата на СИДАЛК

Журито на СИДАЛК (Международен комитет за разпространение на изкуствата и литературата чрез киното) присъжда наградата на СИДАЛК „Леонид Moги”, посветена на темата „Човекът и природата”, на филма „Жоктау — хроника на мъртвото море” — СССР.
Наградата се дава на режисьора Сергей Азимов за майсторството на композицията, монтажа и операторската работа.
Журито на СИДАЛК присъжда едно първо поощрение на филма „Черна хроника” — България, за представянето на националния характер, видян през призмата на екологичните проблеми, и второ поощрение на филма „Могат ли полярните мечки да плуват прави” — Великобритания, за цялостното представяне на сложните екологични проблеми.
Специалната награда на Световната здравна организация за най-добър филм за здравна просвета или информация — на филма „Грешката на жените” — САЩ, продукция на Пирамид Филм и Видео, САЩ. Филмът е средство в борбата против тютюнопушенето, за здравословен начин на живот на жените.